Jandarmeriada - Minciunile Jandarmeriei

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 10.08.2019 - 18:20

Opt momente în care comandanții forțelor de ordine s-au încurcat în declarații.

SHARE

Jandarmul paralizat. „Avem o colegă care a fost bătută cu bestialitate. Are o suspiciune serioasă de ruptură de coloană cervicală, cu riscul de a rămâne paralizată“, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, a doua zi după ce doi jandarmi, dintre care o femeie, au fost loviți de către câțiva huligani prezenți la mitingul din 10 august.

„Cea mai dificilă intervenție a fost să explicăm părinților că fata lor s-ar putea să rămână paralizată“, a plusat comunicatorul. Numai că, minune, femeia jandarm și-a revenit în câteva ore. Minciuna a fost desființată în aceeași zi de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a infirmat „diagnosticul“ alarmant.

Mai mult, pe 14 august, femeia jandarm a fost externată și a fost filmată în timp ce fugea de jurnaliști. Anterior, o înregistrare apărută în presă o arăta, la scurt timp după ce fusese atacată, stând pe picioarele ei și zicând către colegi: „Fraților, unde dracu’ m-ați dus“. 

Jandarmii morţi. Colonelul Cătălin Paraschiv, șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, a mers și mai departe și a declarat într-un interviu pentru revista Kamikaze că el și echipa sa au fost informați că cei doi jandarmi au fost omorâți. Informația ar fi venit de la structurile de cercetare din teren și pe toate televiziunile. „Omul în alb“, cum a fost poreclit, a precizat că „în zumzetul acela e posibil să se denatureze un pic adevărul“. Totuși, colonelul a justificat în acest mod agresivitatea jandarmilor.

Ordinul de evacuare. Maiorul Laurențiu Cazan, care s-a prezentat într-un  interviu TVR drept coordonatorul intervenției din 10 august, a susținut pe 16 august că ordinul de a acționa împotriva manifestanților s-a dat la ora 20.00. Pe 11 august, purtătorul de cuvânt Marius Militaru afirmase că ordinul s-a dat la 23.11. Cert este că, într-o primă fază, Speranța Cliseru, prefectul Capitalei, un om apropiat de Gabriela Firea, a refuzat să dea procurorilor militari ordinul de evacuare a Pieței Victoria. 

Mașina cu Molotoave. O declarație ciudată îi aparține aceluiași Laurențiu Cazan, care a susținut că a identificat un autoturism plin cu „sticle incendiare“, din care s-ar fi aprovizionat protestatarii. Maiorul nu a putut prezenta, însă, nici o dovadă că autoturismul ar fi existat: fotografii, numărul de înmatriculare sau numele proprietarului. De asemenea, la protest nu s-a aruncat cu sticle incendiare.

Atacul de la Springtime. Atât colonelul Cătălin Paraschiv, cât și maiorul Laurențiu Cazan au afirmat că jandarmii au intrat în forță după ce au primit informații că poliția este agresată de protestatari în zona fast-food-lui Springtime. Dar imaginile video arată contrariul: patru dube de poliție au încercat să traverseze mulțimea cu girofarurile pornite, moment în care oamenii au scandat „Fără violență“ și „Înapoi“. Când poliția s-a retras, manifestanții au strigat „Bravo!“.

Cine a coordonat? Deși Laurențiu Cazan s-a prezentat drept coordonatorul acțiunilor din Piața Victoriei, acolo s-au aflat șeful de la acel moment al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș, și prim-adjunctul Ionuț Sindile, devenit între timp șeful acestei arme. E puțin probabil ca Laurențiu Cazan, al treilea în ierarhia Jandarmeriei București, să fi coordonat peste superiorii săi, prezenți în piață. 

Indicativul ascuns. Cătălin Paraschiv a susținut că jandarmii Brigăzii Speciale pot fi indicați după indicativul de pe cască. Numai că jurnaliștii Passport Productions au filmat forțe de intervenție cu indicativul acoperit cu bandă izolatoare, încă de la 16.30, când mulțimea era pașnică. Ce știau jandarmii că urmează și de ce au vrut să se ascundă? 

Citește mai multe dezvăluiri din dosarul Jandarmeriada

10 august: Cronica unei represiuni anunțate

„Oameni buni, chiar aveți de gând să continuați să ne sufocați?“

Carmen Dan a coordonat intervenția

Scurtă istorie a unei manipulări

20 de jandarmi au tăbărât pe un taxi 

Unul dintre cele mai controversate momente din intervenția în forță a jandarmilor rămâne cel al agresării turiștilor israelieni. Fotoreporterul Cătălin Georgescu, de la publicația Decât o Revistă, a surprins momentul în care circa 20 de jandarmi au tăbărât pe un taxi în care se aflau trei israelieni, care au fost bătuți, împreună cu șoferul. „Era pe la 01.17. Jandarmii stăteau în capătul bulevardului Ion Mihalache și a venit un taxi. 

Țin minte că au deschis portierele, au început să tragă de oameni, să-i arunce la pământ, să zgâlțâie mașina, de parcă voiau să o doboare. Au dat cu bastoanele și cu picioarele în ei, nu-mi venea să cred ce se întâmplă. Se auzea că au făcut asta pentru că erau protestatari care voiau să scape“, povestește Cătălin Georgescu.

Maiorul Laurențiu Cazan a explicat incidentul prin faptul că „am văzut că unii dintre ei foloseau taxiurile pentru a fugi. Am decis să cercetăm și taxiurile, pentru a-i găsi pe cei responsabili“. Totuși, ulterior a reieșit că acela a fost singurul autoturism verificat. (F.D.)

Citește mai multe dezvăluiri din dosarul Jandarmeriada

10 august: Cronica unei represiuni anunțate

„Oameni buni, chiar aveți de gând să continuați să ne sufocați?“

Carmen Dan a coordonat intervenția

Scurtă istorie a unei manipulări

Înainte și după 10 august. 12 zile negre

____________

Read the English version of this article here

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te