VIDEO Victimele represiunii din 10 august. Mărturii: „Ne-au aplicat bastoane în cap. Dădeau cu gaz”

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 10.08.2022 - 12:26
Fotoreporterul Cătălin Georgescu se ceartă cu jandarmii după ce i-a surprins lovind trei turiști israelieni. FOTO: IULIAN ALEXANDRU POPA

„Suprarealist. Halucinant. Am fost provocați. Cu cât dădeau cu mai multe lacrimogene, cu atât ieșea lumea mai mult în piață“. Ziua de 10 august 2018 a rămas în memoria multora dintre cei 150.000 de oameni drept mineriada jandarmilor asupra protestatarilor pașnici.

SHARE

„Nu dați! Nu dați!“. „Primul meu gând a fost dacă mai am toate degetele“. „Jandarmii parcă erau roboți, parcă erau drogați“. Câțiva oameni violenți „zdruncinau gardurile și jandarmii dădeau cu gaze fix în colțul opus“.

Sunt mărturiile a cinci oameni care se aflau la protestul diasporei din Piața Victoriei, transformat, după ora 20.00, în lupte de stradă, cu huligani aruncând cu pietre și sticle incendiare, pe de-o parte, protestatari culcați la pământ, gazați, strigând „Nu plecăm!“ și jandarmi echipați ca de război, măturând străzile din jurul Guvernului, cu bastoane, gaze lacrimogene și scuturi, lovind în tot ce mișcă. Peste 400 de protestatari și 35 de jandarmi au fost răniți, iar la Parchetul General au fost depuse peste 600 de plângeri. Ilie Gîzea, un protestatar din Teleorman, a murit la câteva zile după protest. 

CITEȘTE ȘI: Departamentul pentru Situații de Urgență se justifică după ce un protestatar a murit la spital  

Fiica teleormăneanului decedat după protest: El a mai avut probleme, dar nu de acest fel

Newsweek România reconstituie ziua de 10 august, prin ochii a cinci oameni care au participat la proteste: un fotoreporter de la „Decât O Revistă“, un cuplu aflat în piață ca să-și strige nemulțumirile față de Guvernul PSD, o româncă din Italia, venită acasă special pentru mitingul Diasporei și un jurist de la USR, care strângea semnături pentru campania #fărăpenali. Cu toții au fost bruscați de jandarmi și gazați, unii răniți sau bătuți crunt, pentru simplul motiv că le-au apărut în cale forțelor de ordine. 

Lupta jandarmilor cu protestatarii pașnici și cu suporterii agresivi s-a dus mai ales pe Calea Victoriei, bulevardele Lascăr Catargiu, Iancu de Hunedoara, Ion Mihalache, Nicolae Titulescu și strada Buzești. N-au scăpat nici protestatarii grupați lângă Muzeul Antipa, „la girafă“, locul unde, în mod tradițional, se adunau părinții cu copii și oamenii cei mai pașnici. 

„Cu cât dădeau mai mult cu lacrimogene, cu atât ieșea lumea în piață“  

Este vineri, ora 16.20. În Piața Victoriei s-au adunat deja peste 20.000 de oameni la mitingul Diasporei.
Silvia Dumitrache, activistă și proaspăt înscrisă în PNL Diaspora, a venit din Italia, unde locuiește de 15 ani, special pentru protest. Trupele speciale tocmai respinseseră un grup de protestatari care încercau să intre în curtea Guvernului. 

„Am simțit primele lacrimogene pe la 16.30. Eram în piață și simțeam că nu mai pot respira. Apoi, au dat cu grenade cu sonor. Dacă scopul lor a fost să ne sperie, că o să fie un protest cu vio­lență, nu le-a reușit. Lumea a venit în număr mare și, cu cât dădeau mai mult cu lacrimogene, cu atât ieșeau mai mulți din casă“, povestește Silvia Dumitrache, cu vocea sugrumată. Jandarmii au dat cu lacrimogene regulat. 

Oamenii au strigat și mai abitir „Jandarmeria apără hoția!“. Juristul USR Vlad Gheorghe, de 33 de ani, s-a pregătit să meargă la protest cu întreaga familie: soția, copilul de nouă luni și socrii. Și-au făcut și tricouri albe, inscripționate pe față cu mesajul „Românii uniți împotriva corupției“, iar pe spate cu „Centenar #fărăpenali“. Li s-a părut că sunt mesaje potrivite pentru a-și arăta solidaritatea față de Diaspora. Pe la ora 18.00, au ajuns în piață, iar primele gaze le-au simțit după doar 10 minute. „Așa a început“, spune Vlad Gheorghe, care, peste patru ore, avea să fie bătut de jandarmi de două ori, iar imaginile surprinse pe camere să circule pe tot internetul. 

Ema Ene, 28 de ani, PR manager, și Alex Stere, 38 de ani, graphic designer, merg la proteste din 2012. În seara
aceea, și-au dat întâlnire în Piața Victoriei, pe la 19.30. 

„Ne-au lăsat să ne adunăm. Eu am vrut să văd ce se întâmplă, pentru că, din piață, senzația era că un grup de suporteri din galerii dau cu petarde spre jandarmi, ca să-i provoace, dar când am ajuns în față, am descoperit că nu era nimeni care să provoace. În partea dreaptă, cum te uiți spre Guvern, erau 20-30 de oameni, pe care puteai să-i izolezi“, spune Ema. Ema Ene, imediat după ce a fost gazată. Fotografie din arhiva personală  

Alex o completează: „Se vedea că sunt altfel decât ceilalți protestatari, erau dezbrăcați, cu bandane și tricourile legate de ei. Senzația mea e că a fost un grup mic de oameni, poate infiltrați, unii dintre ei bine lucrați. Ăștia zdruncinau gardurile și jandarmii dădeau cu gaz fix în colțul opus“. 

„Fugiți, că e grav!“

Aproape de ora 19.00, un grup de persoane violente a aruncat cu gardurile de metal în jandarmi, iar ei au ripostat cu lacrimogene și un tun cu apă. Odată cu lăsarea serii, jeturile de gaze au devenit tot mai dese. După 20.30, jandarmii au dat cu gaze în piață la cel mult 15 minute. Oamenii și-au tras tricourile pe față, scandând împotriva Guvernului PSD, înjurând cu sete. Apoi s-au lăsat la pământ, tușind puternic, cu ochii injectați. Dar nu au plecat. Alex și Ema își amintesc coada kilometrică de la farmacia din piață. 

Protestatarii din primele rânduri își cumpărau măști. Pe străzile din jurul pieței, oamenii fug înnebuniți, la ambulanțe, sunt oameni transportați pe tărgi sau aduși pe brațe de protestatari. Unii, loviți de bucăți de plastic din grenadele cu gaze, alții, loviți de cartușe. În aer, se văd semnale luminoase. 

De la 21.30, rafalele de gaze devin tot mai dese. Jandarmii trag și înaintează în piață, oamenii fug, apoi revin. Ema și Alex erau pe Calea Victoriei când au văzut că jandarmii trag „cu niște puști“. Protestatarii fugeau și un grup a venit spre ei, strigându-le: „Fugiți, că e grav!“. 

Cei doi s-au mutat pe bdul. Lascăr Catargiu, sperând că acolo va fi mai liniște. Au văzut cordonul de jandarmi de pe stradă. „M-am băgat după un stâlp al clădirii Orange. Nu înțelegeam de ce ne gonesc jandarmii din piață. În primele rânduri, erau niște agitatori care aruncau cu pietre, sticle și tricouri ude. Eu eram între agitatori și jandarmi. Un jandarm s-a rupt din cordon, m-a luat de rochie și m-a împins. Mi-a zis: «Nu ai voie să fii aici!». Eu filmam, m-am gândit că sigur se întâmplă ceva și va fi nevoie de dovezi. Dădeau încontinuu cu gaze. Ne vorbeau vulgar, zici că erau bestii. Urlau: «La Romană! Trebuie să vă împingem la Romană!», își amintește Ema. 

Citește mai multe dezvăluiri din dosarul Jandarmeriada

„Oameni buni, chiar aveți de gând să continuați să ne sufocați?“

Carmen Dan a coordonat intervenția

Scurtă istorie a unei manipulări

Minciunile Jandarmeriei

Pentru că nu au vrut să plece, Ema, Alex și alți câțiva protestatari au fost împinși pe strada Grigore Alexandrescu, în spatele clădirii Orange. În ambele capete ale străzii, erau cordoane de jandarmi. „Eram așa de revoltați, că nu m-am gândit nicio clipă ce se poate întâmpla. Acum mă trec fiori“, spune Ema, căreia, după ce a luat în plin mai multe grenade cu gaze, i s-a făcut rău și le-a cerut jandarmilor să o lase să meargă la o ambulanță. După ce s-a certat cu ei mai multe minute, iar scena a fost filmată, jandarmii i-au lăsat să treacă, neuitând să-i „aplice“ câteva bastoane în cap unui alt protestatar.  

„Le ziceam: «Nu dați! Nu dați!». A fost șocant“

Pe la 21.00, cei 1.000 de oameni adunați la Muzeul Antipa s-au trezit cu șase jandarmi călare, echipați de luptă. Oamenii i-au înconjurat și au început să scandeze. Vlad Gheorghe și voluntarii #fărăpenali au făcut zid în jurul cailor, de teamă să nu se întâmple vreo tragedie. Apoi, cu toții au fost nevoiți să fugă, din cauza gazelor care îi sufocau și a valului de oameni din piață, care se retrăgea din fața jandarmilor. Pe la 22.30, juristul USR s-a dus către mașina unde avea materiale pentru campania #fărăpenali, ca să le mute în portbagaj. 

„Aici a fost greșeala mea. Am ajuns pe Titulescu, am auzit hărmălaie în spatele meu, era o grupă de jandarmi care fugea, iar, din partea opusă, mai mulți ultrași, puși pe bătaie, cu sticle, cu pietre. A început o bătălie de toată frumusețea. A venit un val de gaze care m-a pus în genunchi“. S-a refugiat în apropiere de piață, unde a văzut doi protestatari care țineau în mâini steaguri mari cu România și a sperat că e în siguranță. A stat vreo jumătate de oră cu mâinile ridicate, în speranța că așa își va arăta lipsa de ostilitate. Dar, după ce echipa de știri de la fața locului a plecat, jandarmii i-au atacat. 

Vlad Gheorghe, atacat de un jandarm 

„Au început cu bastoane direct. Am niște urme transversale de pe umeri până la șold, găsite de medici la spital. Nici nu știu cine m-a lovit, că vedeam doar scuturile și, dintre ele, ieșind bastoane. Le ziceam: «Nu dați! Nu dați!». A fost șocant“. La puțin timp după acest atac, un alt jandarm s-a desprins din grup și s-a îndreptat spre el. „A fost instinctul de conservare care m-a salvat. M-am ghemuit înainte să vină. El căuta să mă lovească în cap. Dacă nu mă apăram, știrea cu mine ar fi fost, atunci, alta“. Juristul a depus plângere chiar în acea noapte.  

„Sper să mai am toate degetele“

Pe la 23.00, doi jandarmi sunt prinși într-o busculadă, în parcarea din Piața Victoriei, și atacați de câțiva oameni violenți. Protestatarii pașnici fac zid în jurul lor și-i salvează. Fotoreporterul Cătălin Georgescu, colaborator la DOR, merge pe urmele lor, să vadă cum sunt preluați din mulțime. 

„Eram înspre Starbucks, la BRD, am văzut că fug foarte mulți oameni. În piață mai rămăseseră puțini, se arunca constant cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă în ei. Se auzeau explozii lângă mine. M-am întors să plec și am simțit că a explodat ceva lângă mine și m-a lovit în palma dreaptă. Palma mi-a amorțit, iar primul meu gând a fost: «Sper să mai am toate degetele», povestește fotoreporterul, care cataloghează seara de vineri drept „suprearealistă“. 

„Eram prea neimportanți“

În cei 60 de ani de viață, Silvia Dumitrache spune că nu a mai văzut „o asemenea ură“, nici măcar în decembrie 1989, spunând că jandarmii se purtau „ca niște roboți, parcă erau drogați“. „Plângeam pe stradă, m-am luat de niște jandarmi tineri. Le-am spus: «Să vă fie rușine! Te-a văzut mama ta ce faci aici?!». A doua zi, Silvia Dumitrache nu a văzut cu ochiul drept și a durut-o capul.

Fotoreporterul Cătălin Georgescu a rămas cu impresia că totul a fost provocat. Și juristul Vlad Gheorghe spune că trebuie să fie oameni trași la răspundere, mai ales că, pe canale oficiale, jandarmilor li se spunea că o colegă a lor a fost aproape ucisă de manifestanți. 

Ema și Alex sunt de părere că oamenii au fost provocați să se enerveze. După miezul nopții, când s-au întors în piață, rămăseseră prea puțini, „eram prea neimportanți“. Jandarmii i-au lăsat în pace. 

Jurnaliștii, gazați și loviți de jandarmi 

Cei mai mulți jurnaliști prezenți la proteste au fost gazați și bruscați de jandarmi. Printre ei, un cameraman austriac, Robert Reinprecht, dar și jurnaliștii Robert Mihăilescu (Hotnews), Cristian Iohan Ștefănescu (DW România), Silviu Matei (Agerpres), Nora Dincă (Realitatea TV), Vlad Ursulean (Casa Jurnalistului), Cristi Popa și operatorul Cristi Ban (Digi24), Adina Florea (Vice), fotojurnaliștii Ioana Moldovan (Documentaria) și Cătălin Georgescu (DOR). 

Citește mai multe dezvăluiri din dosarul Jandarmeriada

„Oameni buni, chiar aveți de gând să continuați să ne sufocați?“

Carmen Dan a coordonat intervenția

Scurtă istorie a unei manipulări

Minciunile Jandarmeriei

Înainte și după 10 august. 12 zile negre

 

____________________

Read the English version of this article here

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te