Departamentul pentru Situații de Urgență se justifică după ce un protestatar a murit la spital

DE Mircea Marian | Actualizat: 20.08.2018 - 18:30
Inquam Photos - Alexandru Busca

Departamentul pentru Situații de Urgență susține că protestatarul mort la spitalul din Alexandria suferea de hipertensiune și, vineri, 10 august, în timpul intervenției jandarmilor a refuzat să fie transportat la spital.

SHARE

„Precizare referitoare la pacientul Gâzea Ilie, decedat în cursul nopții de 19 către 20 august 2018 la Spitalul din Alexandria: În urma informațiilor conținute în documentele de la intervenția echipajelor medicale de urgență și prim ajutor calificat din Piața Victoriei în noaptea de 10 august 2018, s-a constatat că pacientul s-a prezentat la una dintre ambulanțele SMURD aflate la fața locului, acuzând Epistaxis (sângerare la nivelul nasului).

Pacientul a declarat echipajelor de urgență că suferea de boli cronice, precum hipertensiune arterială, iar la momentul examenului clinic, pacientul era conștient, cooperant, cu tensiunea arterială mărită (161/126), și oxigenare în limite normale (97%).

În urma acordării primului ajutor, i s-a propus pacientului transportul la spital, acesta refuzându-l sub semnătură”, a precizat, pe Facebook, Departamentul pentru Situații de Urgență. 

Mai mulți comentatori au atras atenția că, prin această postare, DSU încalcă legea privind drepturile pacientului, care, la articolul 21, prevede că: „Toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia”. 

Dosar penal deschis de poliție

Poliţiştii au deschis, luni, un dosar penal în cazul unui bărbat de 62 de ani, care a participat la protestul din 10 august din Capitală, s-a simţit rău şi a decedat ulterior la spitalul din Alexandria.
Poliţiştii au fost sesizaţi de medicii de la spital.
''Este un dosar penal deschis astăzi (luni - n.r.) de poliţişti, se află sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman. La efectuarea necropsiei se va stabili cu exactitate cauza decesului'', a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Teleorman, Teodora Dragole.
Conform reprezentanţilor Spitalului Judeţean din Alexandria, bărbatul a venit în data de 15 august la urgenţe cu hemoragie digestivă.
''S-a internat pe data de 15 august cu hemoragie digestivă. Nu ştiu să vă dau aceste informaţii (dacă era cunoscut cu afecţiuni medicale - n.r). Cazul a fost preluat acum de Parchet şi Poliţie'', a declarat, pentru AGERPRES, directorul medical al Spitalului din Alexandria, Valentina Robu.
Bărbatul a decedat în noaptea de duminică spre luni.  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -