Istoricul Mădălin Hodor, despre nostalgicii regimului Ceaușescu: Nu au ieșit niciodată din comunism

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.06.2023 - 16:42
Nicolae și Elena Ceaușescu - Foto: Arhiva

Istoricul Mădălin Hodor scrie o postare despre cei care sunt nostalgici ai regimului Ceușescu, unul plind e privațiuni. El crede că românii care pretind că „se descurcau în comunism” au uitat adevăratele realități ale acelei epoci.

SHARE

Potrivit rezultatelor unui sondaj făcut acum câțiva ani, 46% dintre românii chestionaţi l-ar vota pe Nicolae Ceauşescu dacă ar candida acum la prezidenţiale.

Istoricul Mădălin Hodor a explicat motivele pentru care mulți români regretă regimul de tristă amintire Ceaușescu.

„Invariabil găsești măcar o persoana care sa îți spună că în perioada comunista era mai bine. El avea mâncare, că ne descurcam. El avea căldură, că își făcuse el o improvizație cu o cărămidă și o rezistenta. El găsea de toate, că avea el pe cineva care îi aducea. El nu avea probleme ca erau două ore de program la televizor, din care una era cu Tovarășul, că totuși ce frumoase erau glumele de Revelion.

Citește și: Valentin Ceauşescu are 75 ani și stă într-o vilă de 250.000 €. La Revoluție s-a ascuns la un prieten

El nu avea probleme cu Miliția și Securitatea, că ce, daca îți vedeai de treabă nu era problema. El crede că industria comunistă era cea mai buna pentru că el mergea în fiecare dimineață la fabrica, făcea acolo ceva și pleca ferm convins că muntii aia de rebuturi erau produse de clasa mondiala. El nu crede că se statea la coada pentru o nenorocita de bucata de carne sau niste măsline. Hai sa fim serioși, se găseau până la urmă. El nu e deranjat că nu puteai sa ieși liber din țară. Unde sa te duci? El nu a vrut niciodată să se ducă nicăieri. Poate la bai. De ce sa fie deranjat că alții nu puteau?

Cum nu se găseau țigări străine și parfumuri, întreabă contrariată o doamnă, și mă acuză că mint. Doua postări mai încolo aflu că ea nu avea problema asta pentru că lucra la Shop. Ea avea. Și dacă ea avea înseamnă că toți aveau.
Da. E plin de oameni din ăștia. Și nu, ei nu sunt nostalgici comuniști.

Sunt exact cei care nu au văzut nicio problema să trăiască așa. Cei carora le era perfect indiferent și cei care ar putea oricând trăi tot așa. Cei care nu prețuiesc libertatea pentru că nu au nevoie de ea, cei care nu prețuiesc gândirea libera pentru că nu au folosit-o niciodată, cei care au fost mulțumiți în comunism și ar fi mulțumiti daca mâine ar reveni Nicolae Ceaușescu.

Citește și: Ceaușescu și Newsweek. Au trecut 30 de ani de la ultimul interviu cu ultimul stalinist

Ar sta pe întuneric pentru că așa le spune Partidul. Li s-ar părea firesc. Ar umbla toată ziua cu o sacosa de rafie in mana și ar fi eroii familiei daca s-ar întoarce cu 200 de grame de carne. Ar face asta. Ar trăi așa. Ca niște sobolani orbi convinși că trăiesc în cea mai buna societatea posibilă.
Adevărul este că nu există nostalgici comuniști, ci doar oameni cărora le place comunismul. Da. Salivează după cineva care sa vina sa le ia tot și să le spună ce au de făcut de când se nasc până mor. Ei se simt rău în lumea asta democratică în care ai o responsabilitate, in care trebuie sa iei decizii, sa te lupți. Uneori sa pierzi, sa greșești. Tu. Nu colectivul oamenilor muncii.

Isotricul Mădălin Hodor despre nostalgicii regimului Ceaușescu

Nu noi. Tu. Nu. Pai nu era mai bine când ne spunea Partidul? Sunt aia cu "sa se facă", "de ce nu se face?" Se. Sa se. Alții sa.Statul sa. Niciodata eu. Aia care înjură orice, pentru că nu fac niciodată nimic. Ei stau. Atât. Așa au învățat din comunism. "Stați pe locurile voastre!" Literalmente asta au făcut o viață. Au stat. Nu și-au asumat nimic în toată viața lor. Nici strada nu o trec daca nu trec alții înaintea lor.

Le-a plăcut comunismul pentru că le-a dat asta, lipsa de discernământ, lipsa de responsabilitate, lipsa de orice. Cu care s-au învelit asemenea unui așternut. Le-a plăcut în comunism, nu i-a deranjat cu nimic sa trăiască așa. Sau le-a fost indiferent atunci. Le-ar place și acum la fel. Nu sunt nostalgici. Nu au cum sa fie. Pentru că ei nu au ieșit niciodată din comunism.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te