2023, cel mai fierbinte an înregistrat vreodată. Încălzirea globală, un pericol la adresa omenirii

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.10.2023 - 10:42
2023, cel mai fierbinte an înregistrat vreodată - Foto: Profimedia images

Anul 2023 se apropie să devină cel mai cald an înregistrat vreodată, conform serviciului Copernicus Climate Change Service al Uniunii Europene.

SHARE

Temperatura medie globală înregistrată până în prezent în acest an este cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media obișnuită.

De asemenea, temperatura globală pentru perioada ianuarie-septembrie este cu 1,4 grade Celsius mai mare decât media preindustrială din anii 1850-1900. Aceste constatări reflectă împingerea temperaturilor globale spre noi recorduri din cauza schimbărilor climatice, iar modelele meteorologice pe termen scurt confirmă aceste tendințe.

2023, cel mai fierbinte an înregistrat vreodată. Încălzirea globală, un pericol la adresa omenirii

Luna trecută a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global, cu o deviere de 0,93 grade Celsius față de temperatura medie pentru aceeași perioadă între 1991 și 2020. A fost, de asemenea, cea mai neobișnuită lună septembrie în ceea ce privește temperaturile din setul de date ERA5, care se întinde din 1940.

Schimbările climatice, împreună cu fenomenul El Nino care a avut loc în acest an (care încălzește apele din estul și centrul Oceanului Pacific), au contribuit la înregistrarea recentă a temperaturilor record.

Temperaturile fără precedent în luna septembrie

Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus, a declarat: "Temperaturile fără precedent pentru această perioadă a anului observate în septembrie - după o vară record - au doborât recordurile cu o valoare extraordinară. Această lună extremă a propulsat anul 2023 pe primul loc, în curs de a deveni cel mai cald an, cu aproximativ 1,4 grade Celsius peste temperaturile medii preindustriale."

Citește și: Putem sau nu să controlăm clima? Ce spun specialiștii despre valul de caniculă. Particule injectate

Ea a subliniat urgența acțiunii ambițioase în ceea ce privește schimbările climatice, cu doar două luni înainte de COP28 (Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice).

De menționat că anul trecut nu a stabilit un record, chiar dacă temperaturile globale au fost cu 1,2 grade Celsius mai mari decât în perioada preindustrială. Recordurile precedente erau deținute de anii 2016 și 2020, când temperaturile medii au fost cu 1,25 de grade Celsius mai mari.

Mările, „încălzite” fără precedent

Totodată, temperatura medie a suprafeței mării în zona 60°S-60°N a ajuns la 20,92 grade Celsius, reprezentând cea mai înaltă temperatură înregistrată pentru luna septembrie și a doua cea mai înaltă din toate lunile, după august 2023, a informat Copernicus.

Citește și: Cum poate fi salvată planeta fără panică. Lupta contra schimbărilor climatice nu e pierdută

Această analiză se bazează pe miliarde de măsurători efectuate de sateliți, nave, avioane și stații meteorologice. Extinderea gheții marine în Antarctica rămâne la un nivel record pentru această perioadă a anului, în timp ce întinderea gheții din Marea Arctică este cu 18% sub media obișnuită, potrivit Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te