A cincea zi de grevă: STB angajează șoferi de autobuz. Doar 103 autobuze și tramvaie circulă azi

DE Edi Neagu | Actualizat: 24.01.2022 - 14:39
Șoferii de autobuze s-au blocat în depouri. FOTO: Facebook

Conducerea STB va trece la sancțiuni administrative, iar șeful sindicaliștilor, Vasile Petrariu (PSD), susține că de vină pentru prelungirea grevei este PNL. Numai o cincime din mijloacele de transport public sunt luni pe trasee.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

UPDATE: STB anunță, pe site, că angajează șoferi de autobuz, ca reacție la greva prelungită a sindicaliștilor. 

„ Acte necesare pentru selectarea în meseria de conducător autobuz:

 • Cerere angajare conform anexă;
 • Act de identitate original şi copie;
 • Permis de conducere categoria D;
 • Certificat de pregătire profesională a conducătorului auto;
 • CV europass;
 • Studii medii: minim 10 clase;
 • Experienţă în domeniul transportului de persoane dovedită cu documente: minimum 3 ani”, arată STB în anunț

 

----

Conducerea Societății de Transport București va trece la sancțiuni administrative și disciplinare care pot merge până la desfacerea contractelor de muncă, au declarat pentu HotNews surse apropiate situației.

Pe de altă parte, șeful sindicatului transportatorilor din STB, Vasile Petrariu, consilier general PSD, a susținut luni că va demisiona din funcția de consilier genral, aruncând vina pentru prelungirea grevei către PNL, pentru că nu este demis directorul STB, Adrian Criț. 

El a mai susținut că mâine vor ieși pe traseu doar 10 la sută din șoferii STB. 

El l-a atacat și pe primarul general Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook, susținând că „cei peste 10500 de angajați ai STB SA nu au ieșit în stradă pentru un partid sau pentru că le-am zis eu! Au ieșit în stradă pentru că dvs și conducerea penală pe care ați instalat-o la STB SA ați refuzat timp de un an de zile să dialogați cu acești oameni. Problemele pe care angajații STB SA le revendică nu au treabă cu politica, ci cu siguranța transportului public, cu abuzurile care se fac în societate, cu salariile și condițiile de muncă”. 

Luni, doar o cincime dintre mijloacele de transport public ale STB au ieșit pe trasee luni dimineață, ceilalți șoferi și vatmani continuând greva. Astfel, doar 103 mijloace de transport din cele 521 ale STB circulă luni dimineață.

----

Greva angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti continuă şi luni, fiind a cincea zi în care cea mai mare parte a şoferilor refuză să iasă pe traseu.

"La ora 9:00, Consiliul de Administraţie (CA) se vede cu conducerea sindicatului reprezentativ pentru a încerca deblocarea situaţiei existente", a declarat luni dimineaţa pentru AGERPRES directorul general al STB, Adrian Criţ.

În adresa CA STB transmisă către sindicalişti se precizează disponibilitatea Consiliului pentru întâlnirea solicitată de către Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti, aceasta fiind condiţionată de confirmarea în prealabil a reluării lucrului de întreg personalul angajat, conform programului.

Potrivit şefului STB, Adrian Criţ, luni dimineaţa, la ora 7:00, erau pe traseu 148 vehicule, dintr-un total programat de 697, din nou tramvaiele şi troleibuzele fiind cele mai multe vehicule care circulau în Capitală.

Citește și: Când și cum va începe războiul în Ucraina, potrivit agențiilor de informații occidentale

Numărul tramvaielor ieşite pe traseu era de 67, dintr-un total programat de 151, cel al troleibuzelor de 62 din 86 de vehicule programate, în timp ce numărul autobuzelor era de 19, dintr-un total de 460 programate pentru luni la ora menţionată.

Duminică după-amiază, organizaţia sindicală reprezentativă din STB a solicitat Consiliului de Administraţie al STB organizarea unei întrevederi, luni, cu reprezentanţii angajaţilor, pentru identificarea unor soluţii care să conducă la încheierea conflictului spontan de muncă de la STB, subliniind că liderii Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti sunt cei împuterniciţi de salariaţi să discute cu Consiliul de Administraţie al STB.

Citește și: Cine este Evgheni Muraev, cel pe care Putin ar vrea să-l instaleze în Ucraina

Pe parcursul zilei de duminică, peste 80% din salariaţii STB au continuat conflictul spontan de muncă care a izbucnit acum câteva zile, solicitând în continuare demisia şefului STB.

În replică, directorul general al STB a apreciat că scopul grevei este interesul sindicatului de a continua să controleze societatea comercială. Acesta a atras atenţia că prelungirea grevei pune societatea în imposibilitatea de a plăti salariile angajaţilor.

Angajaţii STB au intrat joi dimineaţa în grevă generală, acuzând că revendicările lor privind creşterile salariale nu au fost soluţionate, însă au cerut şi demisia directorului general al societăţii.

Tribunalul Bucureşti a decis vineri că greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) este ilegală.

Reacția de duminică a primarului general privind greva STB:

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te