Cine este Evgheni Muraev, cel pe care Putin ar vrea să-l instaleze în Ucraina

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.01.2022 - 10:40
Evgheni Muraev. Sursă: Facebook

Marea Britanie arată că Moscova dorește să-l instaleze în fruntea Ucrainei pe politicianul Evgheni Muraev. Acesta ae o viziune apropiată de a lui Vladimir Putin, susținând că protestele Euromaidan au reprezentat o lovitură de stat a Occidentului, scrie Reuters.

SHARE

Marea Britanie a acuzat Kremlinul că vrea să instaleze un lider pro-rus la conducerea Ucrainei, spunând că serviciile de informații rusești au contactat politicieni ucraineni ca parte a planului pentru o ofensivă militară. Potrivit Londrei, unul dintre numele luate în considerare de Rusia este Evgheni Muraev, lucru negat de Moscova. Reuters a întocmit un portret al politicianului ucrainean, scrie digi24.ro. 

Născut în 1976 în orașul Harkov, lângă granița cu Rusia, Evgheni Muraev este unul dintre politicienii care fac opoziție conducerii pro-occidentale care a preluat puterea după protestele Euromaidan din 2014.

El și-a început cariera politică ca aliat al fostului președinte Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia după Euromaidan.

Între 2014 și 2019 a fost parlamentar. Mai întâi în formațiunea Blocul Opoziției, partid format din rămășițele Partidului Regiunilor al lui Ianukovici, susținut de Moscova. În iunie 2016 s-a distanțat însă de Blocul Opoziției și și-a format propriul său partid Pentru Viață, cu o ideologie similară. În 2018 a lansat un nou partid, Nashi (Al Nostru - n.r.). Muraev s-a înscris la alegerile prezidențiale din 2019, dar s-a retras din cursă înainte de vot.

Citește și: UK acuză Moscova că vrea să instaleze un lider pro-rus în Ucraina. SUA, „profund îngrijorate” | Newsweek Romania

Muraev promovează idei apropiate de discursul Rusiei în privința Ucrainei, scrie Reuters. El consideră că protestele Euromaidan au fost o lovitură de stat sprijinită de Occident.

Anul trecut, s-a referit la războiul din Donbas, din estul Ucrainei, ca la un conflict intern între guvern și rebeli, spre deosebire de Ucraina și Occident, care îl văd ca un conflict între Ucraina și forțe sprijinite de Rusia.

Tot anul trecut, Muraev a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este controlat de Occident și a sugerat, le fel ca Rusia, că Ucraina ar putea încerca să recucerească prin forță teritoriile ocupate de separatiștii sprijiniți de Rusia. Kievul a respins un asemenea plan.

Citește și: SUA ordonă evacuarea familiilor personalului Ambasadei din Ucraina începând de luni | Newsweek Romania

„Zelenski este ținut ostatic și este șantajat de MI6, CIA, oricine. Mâine l-ar putea obliga să lanseze o ofensivă în Donbas, ceea ce ar duce la un război pe scară largă”, a declarat Muraev.

Atragerea Rusiei într-un conflict „ar însemna moartea a mii de ucraineni de o parte și de alta a liniei de demarcație.”

Evgheni Muraev este o figură mai puțin proeminentă decât Viktor Medveciuc, afacerist și parlamentar pro-Moscova, care spune că Vladimir Putin este nașul fiicei sale și care a fost pus sub arest la domiciliu anul trecut într-un dosar de trădare, notează Reuters. 

Totuși, Muraev deține controlul canalului său tv, Nash, care a început să emită în noiembrie 2018 și care este deținut oficial de tatăl său, Volodimir.

Citește și: Olanda și Canada sunt de acord să înarmeze Ucraina pentru a se apăra de Rusia | Newsweek Romania

Potrivit unui sondaj realizat în decembrie 2021 de centrul de reflecție Razumkov, el s-ar clasa pe locul al șaptelea în rândul potențialilor candidați la alegerile prezidențiale din 2024, cu o susținere de 6,3%. Un alt sondaj făcut de institutul Rating îl plasează pe locul cinci.

În 2017, în declarația de avere depusă ca parlamentar, Muraev a declarat că deține 2 milioane de dolari, 1 milion de euro și 1 milion de hrivne (moneda ucraineană), care valorează circa 460.000 de dolari.

Muraev a susținut că acuzațiile Marii Britanii „nu au logică”.  Ulterior, el a scris într-o postare pe Facebook că ţara sa are nevoie de lideri noi și a chemat la încetarea divizării Ucrainei în pro-Occident și pro-Rusia.

„Ucraina are nevoie de politicieni noi, ale căror politici să se bazeze doar pe principiile intereselor naţionale ale Ucrainei şi poporului ucrainean. Vremea politicienilor pro-occidentali şi pro-ruşi a dispărut pentru totdeauna în Ucraina”, a susținut el. 

Și Rusia a respins acuzațiile Marii Britanii, calificându-le drept absurde. Guvernul de la Kiev nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te