FOTO Dosar penal, după incidentul la Memorialul Holocaustului, în prezența ambasadorului Israelului

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 27.01.2022 - 21:33
Imagine cu incidentul petrecut în această dimineață. Sursă: Institutul Elie Wiesel
Coroana negaționistă depusă la Memorialul Holocaustului. Sursă: Institutul Elie Wiesel
Mihai Tociu și coroana negaționistă. Captură video YouTube

În această dimineață, la Memorialul Holocaustului din Capitală, în prezența ambasadorului Israelului, trei indivizi au depus o coroană pe care au scris că Holocaustul este o minciună. Poliția Capitalei a deschis un dosar penal.

SHARE

UPDATE: Pe rețelele de socializare a apărut o filmare cu bărbatul care a depus coroana de flori pe care scria, între altele, „Holocaustul: o jumătate de adevăr este o minciună”. 

Bărbatul este Mihai Tociu, cunoscut pentru legăturile sale cu Noua Dreaptă și pentru că, în 2016, a atacat în instanță o decizie a Consiliului General al Municipiului București, prin care în Palatul Dacia urma să fie amenajat Muzeul Holocaustului, în locul Pinacotecii. 

Tociu a declarat, în 2019, pentru Newsweek România, că „cine dorește să facă un muzeu al Holocaustului, are libertatea să o facă, dar nu văd de ce să o facă pe bani publici. Nu vorbim de o comunitate săracă sau dispărută“.

Citește și: De ce nu avem un Muzeu al Holocaustului în România | Newsweek Romania

Astăzi, Tociu a susținut, între altele, că  „(...) sunt foarte multe definiții ale Holocaustului (...) dacă ne uităm la Institutul pentru Studierea Holocaustului în România, ei zic că Holocaustul este ceva referitor la prigoana împotriva evreilor, nu uciderea, ci anihilarea evreilor și a romilor (...) În momentul în care nu se permite să pui întrebări, pentru că ești pedespit de lege, stai și te gândești care e de fapt scopul pentru care se face această propagandă în favoarea introducerii Holocaustului în mentalul colectiv din România (...) Holocaustul este singurul eveniment istoric care nu poate fi dezbătut, nu se pot pune întrebări pe tema lui”. Tociu a mai susținut și că sunt „ONG-uri evreiești care consideră că statul român a fost vinovat”. 

Reamintim că legea nu interzice întrebările despre Holocaust, ci pedepsește negarea Holocaustului. 

Mai jos, Tociu și coroana negaționistă. 

----

Poliția Capitalei s-a sesizat din oficiu și a deschis un dosar penal pentru antisemitism. 

„Urmare a imaginilor apărute în spațiul public, cu privire la un incident înregistrat pe parcursul unui eveniment desfășurat la Monumentul Holocaustului, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București - Secția 17 Poliție s-a sesizat din oficiu și efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art.3 din Legea nr. 157 din 2 iulie 2018 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului (fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antisemite constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi), în vederea aplicării măsurilor legale”, a transmis Diana Sarca, purtătoarea de cuvânt a Poliției Capitalei, pentru Newsweek România. 

-----

Un incident a avut loc în această dimineață, la Memorialul Holocaustului din Capitală, în prezența ambasadorului Israelului. Trei indivizi au depus o coroană pe care au scris că Holocaustul este o minciună.

Astăzi este Ziua Intenațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. 

Directorul Institutului pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, a declarat, pentru Newsweek România, că, în această dimineață, Ambasada Israelului la București a organizat o comemorare la Memorialul Holocaustului, la care erau prezenți, între alții, ambasadorul Israelului la București și Alexandru Muraru, reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului, precum și supraviețuitorul Octavian Fullop și cântăreața Paula Seling, care a interpretat mai multe cântece în memoria victimelor. 

În timpul ceremoniei, trei indivizi au venit să depună o coroană de flori pe care au scris că România a salvat 400.000 de evrei în timpul Holocaustului și că Holocaustul este o minciună. 

Incidentul s-a petrecut sub ochii jandarmilor, a mai arătat Alexandru Florian. 

Directorul Institutului Elie Wiesel urmează să facă o sesizare către Ministerul Afacerilor Interne, a mai precizat Alexandru Florian pentru Newsweek România. 

Coroana negaționistă depusă la Memorialul Holocaustului. Sursă: Institutul Elie Wiesel
 

Negaționismul este tot mai prezent în spațiul public, odată cu ascensiunea AUR pe plan politic. 

Cel mai recent, AUR a susținut că Holocaustul este „o temă minoră” și, recent, l-a făcut pe Călin Georgescu, negaționist cunoscut și admirator al mareșalului Antonescu, președinte de onoare al formațiunii. 

Între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni au fost omorâți pe teritoriile românești și cele aflate sub administrație românească, din responsabilitatea mareșalului Ion Antonescu, considerat încă de 59 la sută dintre români „un mare patriot”, conform unui sondaj recent publicat de Institutul Elie Wiesel. 

Citește și: Rețeta de inspirație legionară care îi aduce succes Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) | Newsweek Romania

Raluca Alexandrescu: „Potențialul de creștere al AUR și al liderilor săi nu pare a fi epuizat“ | Newsweek Romania

 

În curs de actualizare

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te