Efectul dezvăluirilor Newsweek România: ex-trezorierul PSD, Mircea Drăghici, 5 ani de închisoare

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 01.07.2021 - 22:11
Mircea Drăghici și colegul său Codrin Ștefănescu, pe vremea când mergeau la DNA și spuneau că fostul trezorier PSD este nevinovat. Acum a fost condamna la 5 ani după dezvăluirile făcute de Newsweek România Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD și fost deputat social-democrat, a fost condamnat joi, definitiv, la 5 ani de închisoare în dosarul subvențiilor pentru partid, după dezvăluiri ale Newsweek România făcute în anul 2018. Magistrații ÎCCJ au menținut condamnarea de la fond.

SHARE

Newsweek România a dezvăluit în decembrie 2018 că peste 1,8 milioane de lei și trei Mercedesuri de aproape 200.000 de euro sunt beneficiile personale ale cuplului Mircea și Georgiana Drăghici din banii publici primiți de către PSD drept subvenție.

Trezorierul PSD a somat, la acea vreme, Newsweek România să șteargă dezvăluirile publicate în privința sa, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Citește și: Trezorierul PSD somează Newsweek România să șteargă articolele „defăimătoare”. Sabin Orcan: Nu ștergem nimic

În luna septembrie 2019, instanţa supremă a dispus începerea judecării pe fond în acest dosar.

Condamnat definitiv la 5 ani de închisoare

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitv pe Mircea Drăghici pentru săvârşirea infracţiunii de utilizare a subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate și la trei ani pentru infracțiunea de delapidare. Prin contopire, magistrații au decis că Mircea Drăghici trebuie să execute cinci ani de închisoare.

Citește și: Trezorierul PSD, bolizi de lux și contracte pentru soție din bani publici

De asemenea, instanța a decis și confiscarea sumei de 19.000 de euro de la Mircea Drăghici.

Procurorii DNA au scris în rechizitoriu că în perioada februarie - iunie 2018, Mircea Drăghici, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând PSD, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă pentru a-și cumpăra un imobil în Pipera, orașul Voluntari, județ Ilfov.

Citește și: Trezorierul PSD, bolizi de lux și contracte pentru soție din bani publici

„Cu acești bani, inculpatul a acoperit parțial, în proporție de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenții a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii ar fi plătiți de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului”, notează DNA. 

Anchetatorii au stabilit că în februarie 2018, în exercitarea funcției de trezorier, Mircea Drăghici, împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

Citește și: Fugarul Anaser Duduianu, executat pentru că nu și-a plătit telefonul

„În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului și persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar și un contract de închiriere între același vânzător și formațiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferența până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvențiile primite de partid).

Citește și: Legăturile periculoase ale Anei Maria Prodan cu Cordunenii și Cămătarii. Reghe are de ce să se teamă

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani, valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni.

Citește și: Surpriza nemților când au oprit o româncă: avea 148 de mandate de arestare și un prieten urmărit

În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale”, se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție. 

După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de către PSD, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului, arată procurorii. 

A cumpărat și mașini cu banii PSD

DNA a mai stabilit că Mircea Drăghici ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul PSD, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

„Concret, data de 10.07.2017, formațiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menționat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului.

Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018.

Formațiunea politică a ales ca, în urma propriilor analize, să își exprime poziția procesuală, cu privire la constituirea de parte civilă, până la începerea cercetării judecătorești în cauză”, a menționat Direcția Națională Anticorupție.

Newsweek România a dezvăluit în premieră aceste informații

Deputatul Mircea Drăghici a fost trezorierul Partidului Social Democrat, funcție direct subordonată șefului partidului. Adică lui Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte, orice decizie a trezorierului PSD era, practic, o decizie a șefului PSD.

Din această postură, Mircea Drăghici gestiona banii partidului. Iar un partid care se laudă cu peste 400.000 de membri are un buget generos. 

Și nu doar din cotizații: numai din subvenția de la stat, PSD a încasat peste 83 milioane de lei din 2017 până la zi. 

O parte din acești bani publici, necesari – în principiu – activităților cotidiene, organizatorice ale unui partid, câteva milioane s-au dus în stângisme „de caviar”: bolizi de lux precum Mercedes V Class, Mercedes GLE Coupe 350 D și Mercedes GLK 250. 

Cele trei mașini – cumpărate cu banii jos de către PSD! - valorează în jur de 188.000 euro. 

Și, culmea, nici măcar nu au fost folosite în folosul partidului, ci al deputatului Mircea Drăghici și al soției acestuia, Georgiana Drăghici. Cât se poate de personal.

Astfel, soția fostului trezorier Drăghici, Georgiana Drăghici, conducea Mercedesul GLE Coupe 350 D pentru care PSD a plătit 324.799 lei. 

Citește anchetele Newsweek România

Trezorierul PSD, bolizi de lux și contracte pentru soție din bani publici

EXCLUSIV. PSD plătește din banii statului o chirie lunară de 19.000 de euro pentru o vilă în Pipera

„Mătușa Tamara” lui Drăghici. Averea trezorierului PSD a explodat în doar patru luni, în 2018

Nefiresc: trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost nășit de șefa Autorității Electorale Permanente

Un PSD-ist l-a turnat pe trezorierul Drăghici, pentru că ar fi băgat mâna în banii partidului

Dragnea îl apără pe Mircea Drăghici, deși acesta a deturnat banii PSD pentru mașini de lux

OFICIAL Trezorierul PSD, propus ministru al Transporturilor, dosar penal după dezvăluirile Newsweek

Trezorierul PSD somează Newsweek să șteargă articolele „defăimătoare”. Sabin Orcan: Nu ștergem nimic

DNA confirmă o nouă dezvăluire Newsweek: Mircea Drăghici i-a oferit soției un Mercedes din banii PSD

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.