UPDATE Plângerea familiei Săcărin privind pașaportul Sorinei, trimisă la SIIJ/Familia a primit actul

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 19.07.2019 - 15:06
Sorina și Ramona Săcărin

UPDATE: Familia Săcărin a primit pașaportul Sorinei, în această după-amiază, însă acțiunea în instanță merge înainte, a declarat, pentru Newsweek România, avocata familiei, Diana Gavra.

SHARE

Curtea de Apel București și-a declinat competența, trimițând spre soluționare plângerea familiei Săcărin, care vizează acțiunea Secției Speciale, tot la SIIJ. 

----

Familia adoptivă a Sorinei încearcă să recupereze pașaportul fetiței printr-o acțiune în instanță. Actul a fost reținut de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), la câteva zile după ce copila a fost luată de la ex-asistenta maternală din Baia de Aramă.

Ramona și Gabriel Săcărin au depus o plângere la Înalta Curte de Casație și Justiție, împotriva măsurii luate de SIIJ de a reține pașaportul Sorinei, cerând anularea măsurii și obligarea Secției Speciale să restituie actul, potrivit cererii depuse de familie la instanță, consultată de Newsweek România.

În plângere, soții Săcărin acuză că reținerea pașaportului de către SIIJ echivalează cu un control judiciar informal, prin care copilei i se îngrădește dreptul la liberă circulație.

„Fiica noastră minoră Săcărin Sorina nu se află în niciuna dintre situațiile expres și limitativ prevăzute de lege pentru a-i fi restrânsă libertatea de circulație (nu are calitatea de inculpat, nu face obiectul unei măsuri preventive, nu a fost condamnată penal și nu a fost dispusă internarea acesteia într-un centru educativ)”, se arată în plângerea familiei Săcărin. 

Instanța supremă a declinat plângerea către Curtea de Apel București, care a stabilit primul termen pentru astăzi.

Familia Săcărin a depus actele pentru eliberarea pașaportului în 12 iunie, iar după expirarea termenului legal pentru ridicarea actului, Serviciul Pașapoarte Dolj a comunicat că nu le poate da pașaportul, pentru că a fost predat SIIJ, la solicitarea secției.

Citește și: Instanța a decis: Sorina e liberă să plece cu părinții ei în America. Procurorul general face apel 

În urma reținerii, familia a solicitat eliberarea unui nou pașaport, „apreciind că documentul a fost reținut de SIIJ pentru a se folosi ca mijloc de probă, dar că dreptul de liberă circulație a fiicei noastre nu a fost afectat, putând fi emis un nou document de călătorie”. Soții Săcărin au primit răspuns negativ, spunându-li-se că există deja un pașaport valabil eliberat de Serviciul Pașapoarte.

Până în prezent, familia Săcărin nu a primit de la SIIJ nici o explicație oficială privind reținerea pașaportului, potrivit avocatei familiei, Diana Gavra.

La începutul acestei săptămâni, procurorul general interimar Bogdan Licu a declarat că pașaportul fetiței a fost reținut la SIIJ pentru că „au existat anumite indicii că ar fi fost obținut prin mijloace nu tocmai legale. Mai multe nu pot să vă spun. În momentul de față, s-au rezolvat mai multe dintre aceste aspecte. În perioada urmatoare, veți vedea rezultatul. Nu a fost nimeni pus sub învinuire sub acest aspect, dar atunci au existat date și indicii privind nereguli existente la momentul eliberării pașaportului”.

Citește și: Cazul Sorina. Care sunt îndatoririle unui asistent maternal, potrivit convenției de plasament 

Miercuri, pe surse a apărut în presă informația că Secția Specială urmează să trimită pașaportul fetiței la Serviciul Pașapoarte, însă, până în prezent, familia nu a primit actul.

Sorina, o fetiță de opt ani crescută în plasament, la o asistentă maternală profesionistă, a fost adoptată de o familie de români din America, în luna aprilie. Timp de două luni, ex-asistenta maternală, căreia i-a fost întrerupt contractul de muncă, a refuzat să predea copilul familiei adoptive, susținând că ea însăși a încercat să o adopte, însă a fost mințită de Protecția Copilului Mehedinți, care i-ar fi spus că fetița nu este adoptabilă.

Citește și: Corpul de Control: Protecția Copilului Mehedinți, fiasco în cazul Sorinei 

Totuși, asistenta maternală a redactat două declarații în care a refuzat adopția. Cazul a făcut vâlvă în societate, după ce pe Facebook a apărut, acum trei săptămâni, o înregistrare în care fetița este scoasă din casă cu forța, de o procuroare, în baza plângerii familiei adoptive, care a reclamat că Sorina era ținută la Baia de Aramă cu forța.

Cazul a fost folosit ca pretext pentru atacarea justiției de către Coaliția PSD-ALDE.

Citește și: DEZBATERE Cât de eficientă e asistența maternală în România 

Procurorul general interimar a cerut revizuirea adopției la Curtea de Apel Craiova, însă acțiunea sa a fost respinsă definitiv. În mod similar, Judecătoria Slatina a respins cererea lui Bogdan Licu de emitere a unei ordonanțe președințiale, prin care fetița nu ar fi putut părăsi țara înainte de finalizarea cercetărilor. Procurorul general a făcut apel în cel de-al doilea caz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te