Corpul de Control: Protecția Copilului Mehedinți, fiasco în cazul Sorinei

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 12.07.2019 - 16:56
Sorina și mama ei adoptivă, Ramona Săcărin

Asistenta maternală care a avut grijă de Sorina, fetița din Baia de Aramă, nu a sprijinit copila în procesul de acomodare cu familia adoptatoare, iar Protecția Copilului Mehedinți nu a monitorizat felul în care era îngrijită Sorina.

SHARE

Informațiile sunt cuprinse în raportul Corpului de Control al Autorității Naționale pentru Protecția Copilului (ANPDCA), din care Newsweek România a obținut fragmente.

Corpul de Control propune cercetări administrative pentru angajații care ar fi trebuit să monitorizeze cazul Sorinei și activitatea asistentei maternale Mariana Șărămăt, constantând că aceștia nu și-au îndeplinit obligațiile de muncă.

Newsweek România a solicitat încă de acum trei săptămâni un punct de vedere Protecției Copilului Mehedinți, fără a primi vreun răspuns. Directorul Protecției Copilului Mehedinți a refuzat, până în prezent, dialogul cu reporterul Newsweek România.

În 24 iunie 2019, Corpul de Control al ANPDCA a verificat modul în care s-a finalizat procesul de potrivire practică dintre copilă și familia adoptatoare, analizând documentele din dosarul Sorinei și discutând cu angajații de la Direcția pentru Protecția Copilului (DGASPC) Mehedinți.

Citește și: DEZBATERE Cât de eficientă e asistența maternală în România

„Asistenta maternală a încercat să-i inducă fetiței comportamentul față de membrii familiei adoptatoare”

Din 12 iulie 2018, copila a avut 16 întâlniri de potrivire practică cu familia Săcărin. La 14 dintre ele, au participat angajații Protecției Copilului.  La ultimele șase întâlniri de potrivire practică, asistenta maternală „a încurajat de câteva ori copilul să relaționeze cu familia adoptatoare, chiar dacă implicarea acesteia nu a fost una constantă și de sprijin (empatic) pentru copil, iar copilul a acceptat de câteva ori interacțiunea cu familia”.

În raportul final de potrivire dintre Sorina și familia Săcărin, „se precizează că asistentul maternal nu a dorit să sprijine copilul pentru acomodarea cu familia adoptatoare, interesul asistentului maternal fiind de a adopta copilul și, deși în cadrul ultimelor întâlniri acesta a încurajat verbal copilul să interacționeze cu familia, nu a încurajat în mod real acest proces, a încercat să îi inducă atât răspunsurile, cât și comportamentul față de membrii familiei adoptatoare”.

Raportul final a reținut că familia Săcărin „prezintă abilități și experiență parentale, a demonstrat disponibilitate, răbdare, toleranță, atitudine pozitivă, satisfacerea adecvată a nevoilor copilului, a arătat că își dorește cu adevărat să adopte copilul, să îi ofere siguranță și stabilitate, o șansă reală la o familie permanentă”.

Citește și: Cazul Sorina. Care sunt îndatoririle unui asistent maternal, potrivit convenției de plasament

Copila nu a fost pregătită pentru ieșirea din sistemul de protecție

Din 1 august 2018 până în 23 aprilie 2019, când Curtea de Apel Craiova a decis definitiv ca Sorina să fie adoptată de familia Săcărin, Protecția Copilului Mehedinți a efectuat doar două vizite de monitorizare pentru a vedea felul în care Sorina era îngrijită de asistenta maternală Mariana Șărămăt, deși legea prevede monitorizarea trimestrială a unui caz. De asemenea, la dosarul Sorinei, „nu a fost identificat nici un program de intervenție specifică privind nevoile copilului, iar Planul individualizat de protecție nu respectă formatul cadru”.

Pentru fiecare copil din sistemul de protecție specială, managerul de caz face un Plan individualizat de protecție, care poate avea drept finalitate: reintegrarea în familie, facilitarea/ sprijinirea integrării socioprofesionale a tinerilor cu vârsta de peste 18 ani care urmează să părăsească sistemul de protecţie specială sau adopţia.

Corpul de Control al ANPDCA mai semnalează și că la dosarul Sorinei nu a fost găsit nici un plan de pregătire pentru ieșirea din sistemul de protecție specială și nici un document din care să reiasă că au fost implementate hotărârile psihologilor, ca urmare a evaluărilor din 2018, în afară de consilierea psihologică.

Corpul de Control propune cercetări administrative

Corpul de Control recomandă: evaluarea modului în care și-a exercitat atribuțiile de serviciu șeful Protecției Copilului Mehedinți „referitor la coordonarea și controlul angajaților responsabili cu instrumentarea dosarului copilului, atât în ceea ce privește monitorizarea evoluției copilului în asistență maternală, cât și monitorizarea activității asistentului maternal și pregătirea efectivă a acesteia în îndeplinirea responsabilităților față de copil”.

Corpul de Control propune și cercetarea administrativă a angajaților care nu au respectat prevederile legale în vigoare privind monitorizarea cazului Sorinei, precum și pregătirea asistentei maternale pentru a-și îndeplini responsabilitățile specifice postului: facilitarea integrării copilului în familia adoptatoare, monitorizarea asistentei maternale,  monitorizarea evoluției fetiței în îngrijirea asistentei maternale, pregătirea copilei pentru ieșirea din sistemul de protecție.

Citește și: Cazul fetiței din Mehedinți. Faptele din spatele unor jumătăți de adevăruri 

Cazul Sorinei se află de trei săptămâni în atenția publică: Sorina a fost adoptată în luna aprilie de o familie de români stabiliți în America, însă ex-asistenta maternală care o creștea a refuzat să o dea părinților adoptivi, acuzând că ar fi vrut să o adopte pe copilă, dar a fost păcălită de Protecția Copilului Mehedinți, care i-a spus că fetița nu este adoptabilă. La sfârșitul lunii iunie, o procuroare de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, în baza unei plângeri privind lipsirea de libertatea copilei, făcută de părinții adoptivi, a mers la familia asistentei maternale și a luat copila din casă. Intervenția, transmisă live pe Facebook, a iscat un val de nemulțumiri în spațiul public, pe motiv că procuroarea a bruscat fetița, care se împotrivea plecării. Oamenii legii au scris în rapoartele lor că familia asistentei maternale i-ar fi spus copilei că familia adoptivă vrea să îi ia organele. 

În urma difuzării imaginilor, au început să apară teorii ale conspirației, precum că România își vinde copiii americanilor, că familia adoptivă face trafic de organe (familia asistentei maternale chiar a depus la DIICOT o plângere în acest sens, pe care DIICOT a clasat-o). Politicienii Coaliției PSD-ALDE s-au „lipit” și ei cazului, acuzând un abuz al Justiției. 

Procurorul general interimar Bogdan Licu a depus o cerere pentru revocarea adopției, respinsă definitiv joi, și o cerere prin care Sorina să nu poată părăsi țara până la finalizarea cercetărilor, care se va judeca luni. 

Citiți mai multe despre evoluția cazului aici: Curtea de Apel Craiova a decis: Adopția Sorinei rămâne în vigoare. Primele reacții ale familiei

Instanța decide luni dacă Sorina poate pleca din țară cu părinții adoptivi

Reacția procurorului general privind decizia ca Sorina să rămână la familia adoptivă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te