Explicație oficială: De ce a fost blocat accesul Ministerului Sănătății pe platforma data.gov.ro

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 12.03.2021 - 14:49
De ce a fost blocat accesul Ministerului Sănătății pe platforma data.gov.ro

Ministerul Sănătății nu a mai avut acces miercuri la portatulul data.gov.ro, pe care a publicat listele cu procesul de vaccinare. Consilierul onorific al ministrului a încercat să publice noi informații, dar nu a putut. Accesul a fost deblocat după câteva ore. Ce s-a întâmplat?

SHARE

Consilierul onorific al ministrului Sănătății, Ștefan Voinea, a anunțat miercuri că Ministerul Sănătății nu mai are acces la portalul data.gov.ro, pentru a publica noi date despre procesul de vaccinare din România.

„Am exportat datele pentru transparentizare pe pagina data.gov.ro, la solicitarea ministrului. Datele nu conțin informații cu caracter personal, secret sau confidențial.

De două zile Ministerul Sănătăţii - România nu mai are acces la data.gov.ro pentru a publica în mod transparent informațiile despre vaccinare și pandemie.

Aștept cu interes să înțeleg cu ce am greșit”, a scris miercuri Ștefan Voinea.

Citește și: Consilier al lui Voiculescu: Ministerul Sănătății, acces tăiat la portalul cu date despre Covid

Consilierul onorofic sugera că accesul Ministerul Sănătății a fost blocat intenționat, după ce în spațiul public a apărut informația că listele cu vaccinările se regăsesc și două centre secrete, unde sunt vaccinați angajații serviciilor de informații care desfășoară misiuni în străinătate.  

Citește și: Adresa unei unități secrete, publicată de Voiculescu - motivul verificărilor Corpului de Control

 

SGG: Problemele au apărut din 8 martie

Portalul data.gov.ro este administrat de către Secretariatul General al Guvernului.

Newsweek România a solicitat instituției să explice de ce a fost blocat accesul Ministerului Sănătății pe această platformă cu date despre pandemia COVID-19.SGG a răspuns că posibilitatea Ministerului Sănătății de a publica noi date despre vaccinare a fost blocată dintr-un motiv tehnic, din cauza unor acțiuni de mentenanță a site-ului.

Mai mult, susține SGG, accesul a fost restricționat și pentru alte două ministere.

„Portalul data.gov.ro este dezvoltat pe o soluție open source complexă, ce integrează numeroase tehnologii, și necesită operații periodice de mentenanță.

În cursul zilei de luni, 8 martie 2021, au fost derulate operații de mentenanță asupra platformei ce găzduiește portalul data.gov.ro, respectiv actualizarea pachetelor aferente modulelor componente ale acesteia, fapt ce a generat disfuncționalități ale plugin-ului de autentificare.

Problemele apărute au afectat utilizatorii platformei cu drept de publicare din partea instituțiilor publice.

Citește și: Premierul Cîțu a cerut ca etapa a III-a a campaniei de vaccinare anti-COVID să înceapă mai devreme

Până la remedierea problemelor au fost primite sesizări, începând cu data de 9 martie 2021 de la patru instituții: Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul Justiției și Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.

Aceste sesizări au avut în vedere necesitatea de actualizare a seturilor de date proprii publicate.Pentru utilizatorii publici (care nu se autentifică), platforma a fost accesibilă fără întreruperi, seturile de date putând fi vizualizate sau descărcate.

În urma sesizărilor, au fost derulate operațiuni de debugging pentru remedierea problemelor apărute la autentificare, care au durat până în data de 10 martie 2021”, a răspuns Secretariatul General al Guvernului, la solicitarea Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te