DOSAR NEWSWEEK Adio, arme! Programele de sabotare a Armatei Române

DE Petru Zoltan | Actualizat: 04.01.2019 - 10:40

Programele de înzestrare a Armatei Române par să crească doar zestrea unor politicieni.

SHARE

În chiar primul număr al Newsweek România, arătam că încă mai există aparate de zbor sovietice la Ministerul de Interne, elicoptere în uz cârpite de companii deținute de personaje cu pedigree rusesc. Și nu suntem deloc departe de vremurile în care MiG-urile încă erau singurele avioane de vânătoare ale Armatei Române.

Pentru o țară membră a NATO, situația este inacceptabilă. Pentru o țară care are pe propriul teritoriu un scut american anti-rachetă, este de netolerat ca echipamentele Apărării să fie depășite tehnologic de decenii.

Pe această admitere a precarității militare românești s-au clădit opt programe de înzestrare ale Armatei care însumează zece miliarde de euro. Un mizilic pentru NATO, dar o sarcină multianuală pentru un buget ca cel al României.

Cu eforturi politice și financiare consistente, suma a fost prevăzută în bugetele României din ultimii ani. Iar rezultatele au început să se vadă: primele F-16 au intrat în dotarea Forțelor Aeriene, au fost încheiate contracte pentru rachete performante, se lucrează la procedura pentru construirea a patru corvete.

În spatele tuturor acestor programe, însă, stau interese subterane care minează eficiența achizițiilor. Avioanele F-16, de exemplu, nu doar că nu participă la misiuni, dar nici măcar nu a fost posibil să fie ridicate pentru un zbor de paradă la ziua națio­nală. Despre rachetele Patriot, experții opinează că ar fi ușor depășite. Iar licitația pentru corvete este pur și simplu sabotată de puterea politică de la București, care pare a avea în vedere considerente financiare fără legătură cu interesele strategice ale țării.

Cât înțeleg politicienii români din miza strategică a acestor programe de înzestrare? Și cât de dispuși sunt aceștia să închidă ochii la echipamente inadecvate pentru comisioane bine plasate? Din nefericire, răspunsul la prima întrebare este „nu mult“ și, la a doua, dimpotrivă, „mult“. Consecința, firește, este că noi, cu toții, ne alegem cu puțin.

Citește dosarul integral „Adio, arme”

F-16: furnizor portughez, mentenanță israeliană, eșec românesc

DNA pescuiește „Piranha“ de un miliard

Dragnea bagă România în jocuri politice submarine

Meleșcanu și-a tras gloanțe braziliene în picior

Fifor a dublat prețul lansatoarelor HIMARS

TNT-ul românesc, aruncat în aer de politicieni

„Pirații“ de la Damen, în apele lui Dragnea

Șeful PSD, asalt asupra flotei de corvete

Olandezii insinuează că România trage de ei

Cum am renunțat la 8 miliarde €

Baterii de coastă cu dedicație pentru Kongsberg

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.