DOSARUL ARMELOR - Olandezii insinuează că România trage de ei

DE Petru Zoltan | Actualizat: 28.12.2018 - 09:48
Ambasadoarea României la Haga l-a vizitat pe proprietarul Damen pe unul din șantierele olandeze ale companiei

O vizită a ambasadorului român de la Haga la șantierul Damen stârnește controverse în privința inițiatorului întâlnirii.

SHARE

Proprietarul firmei olandeze Damen, Kommer Damen, nu s-a sfiit să se fotografieze cu diplomații români de la Haga: ambasadorul Ioana Predescu Brândușa și atașatul economic Cristian Mateescu.

La solicitarea Newsweek România, Ministerul de Externe a precizat că ambasadorul Ioana Brândușa „a răspuns unei invitații adresate de către compania Damen cu mai multe luni în urmă, deplasarea concretizându-se în momentul în care agendele părților, respectiv a șefului de misiune și a președintelui companiei, au permis acest lucru. În acest sens, nu a existat o informare prealabilă a MApN cu privire la vizita la sediul operatorului economic în discuție“.

Damen: ambasadorul român a cerut să vină în vizită

Ministerul de Externe, însă, este contrazis chiar de compania Damen, care a transmis, la cererea Newsweek România, că întâlnirea a avut loc la „solicitarea protocolară a Ambasadorului României la Haga“, care a avut o primă întâlnire cu vicepreședintele și Directorul de Dezvoltare a Afacerilor din cadrul Grupului Damen: „În cadrul acestei întâlniri, și ca urmare a unei solicitări lansate la 14 iunie de către dl Mateescu - Consilier Economic al Ambasadei României în Olanda, a fost organizată o întâlnire cu dl. Kommer Damen la sediul central al companiei la data de 12 octombrie a.c. în care au fost discutate aspecte ale implicării investiționale ale Grupului în industria românească“.

Ambasadorul Ioana Predescu Brândușa nu a plecat cu mâna goală. Ea a primit cadouri, conform Damen, „elemente promoționale uzuale în astfel de acțiuni protocolare și care sunt în conformitate cu Codul Etic adoptat de companie, în conformitate cu toate standardele europene în domeniu. În cadrul întâlnirii nu s-a discutat nimic despre procedura de achiziție de corvete multifuncționale“. 

Coincidență sau nu, întâlnirea a avut loc cu câteva zile înainte de finalizarea procedurii de selecție pentru câștigătorul contractului.

Olandezii, pe locul al doilea

Câștigătorul contractului de 1,6 miliarde de euro trebuia anunțat în data de 15 noiembrie 2018. Asta, însă, nu s-a întâmplat nici până acum. O explicație ar putea fi că, la deschiderea plicurilor cu ofertele financiare, ordinea acestora nu a fost cea la care s-ar fi așteptat șeful PSD. Astfel, italienii au oferit 1,34 miliarde euro și s-au clasat pe locul al treilea, olandezii de la Damen - 1,255 miliarde euro, iar francezii de la Naval Grup au ofertat contractul cu suma de 1,2 miliarde euro.

Practic, francezii au avut cea mai bună ofertă, iar olandezii au ieșit pe locul al doilea. Ministrul de atunci al Apărării, Mihai Fifor, în loc să tranșeze procedura, a decis ca un audit intern să verifice dacă s-au respectat toți pașii prevăzuți în procedura de achiziție. Apoi a demisionat. Noul și vechiul ministru al Apărării, Gabriel Leș, a anunțat ulterior că cel care va câștiga procedura ar urma să fie cunoscut până pe 12 ianuarie 2019.

Citește dosarul integral Adio, arme

Programele de sabotare a Armatei

F-16: furnizor portughez, mentenanță israeliană, eșec românesc

DNA pescuiește „Piranha“ de un miliard

Dragnea bagă România în jocuri politice submarine

Meleșcanu și-a tras gloanțe braziliene în picior

Fifor a dublat prețul lansatoarelor HIMARS

TNT-ul românesc, aruncat în aer de politicieni

„Pirații“ de la Damen, în apele lui Dragnea

Șeful PSD, asalt asupra flotei de corvete

Cum am renunțat la 8 miliarde €

Baterii de coastă cu dedicație pentru Kongsberg

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te