Ce prevede declarația comună adoptată de Iohannis și Trump

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 21.08.2019 - 12:24
Primirea de către Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump /Foto: Presidency.ro

Klaus Iohannis și Donald Trump au semnat marți, la Washington, o declarație comună care stabilește practic agenda relațiilor bilaterale pe viitor și dă câteva indicii despre preocupările majore ale celor două state.

SHARE

„Căutăm să evităm riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G”, se arată în declarația comună. Chiar dacă nu este menționat numele companiei Huawei, supusă unor sancțiuni drastice de Administrația SUA din cauza suspiciunilor de spionaj cibernetic, Declarația comună sugerează că România ia în calcul aplicarea la licitația 5G a unor filtre care să împiedice eventuala participare a Huawei, notează G4Media.

De altfel, Iohannis a anunţat după întâlnirea cu Trump că în cadrul vizitei la Washington a fost semnat un memorandum de înţelegere între guvernele României şi SUA referitor la tehnologia 5G.

Citește și Cum a devenit Polonia un front în războiul rece dintre SUA și China

„Memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparenţă, de compatibilitate cu statul de drept şi aşa mai departe”, a mai spus Iohannis, potrivit Agerpres, fără a face însă public textul memorandumului.

Administrația Trump duce un război comercial extrem de dur cu China, iar sancțiunile la adresa Huawei sunt o componentă a acestei confruntări. Alte state membre NATO și-au exprimat deja rezervele față de comportamentul companiei chineze de IT, acuzată că servește interesele serviciilor secrete chineze.

Citește și Huawei, go away! Spionaj chinezesc prin telefon

„Încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile”, se arată în declarație.

Interesul SUA în dezvoltarea sectorului energetic nuclear din România este relativ recent și, potrivit surselor G4Media.ro, are legătură cu retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, precum și cu o eventuală implicare în construcția a două noi reactoare.

Interesul SUA intră însă în coliziune cu cel al Chinei, pentru că în luna mai companiile Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power au semnat forma finală a acordului pentru societatea care va construi, în parteneriat public-privat, reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucelare de la Cernavodă, o investiţie de peste 6 miliarde de euro. Investiția propriu-zisă nu a fost demarată însă, fiind în toi negocierile cu compania chineză pentru detaliile financiare ale înțelegerii.

„Subliniem opoziția noastră față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic față de Rusia”, se arată în Declarația comună.

Nord Stream 2 este o conductă inițiată de Rusia și Germania care ar duce gazele naturale ale Gazprom către Europa Occidentală, sporind astfel dependența de Rusia. România și SUA s-au opus de la început proiectului, la fel ca alte state din Europa de Est, iar Washingtonul a amenințat chiar cu sancțiuni companiile participante în proiect.

”Militarii noștri acționează umăr la umăr pentru apărarea libertății și în vederea consolidării posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în Marea Neagră, care este de importanță strategică pentru securitatea transatlantică”, se arată în declarația comună.

Declararea Mării Negre drept zonă de importanță strategică pentru NATO a fost una dintre marile mize ale României în ultimul deceniu. Declarația comună a celor doi președinți reiterează angajamentul SUA pentru apărarea României în fața posturii agresive a Rusiei.

În plus, Iohannis a anunțat în conferința de presă de după întâlnirea bilaterală că a discutat cu Trump despre creșterea numărului de militari americani prezenți în România. O decizie în acest sens nu a fost luată încă.

Citește și Klaus Iohannis: România e deschisă la o creștere a prezenței militare americane în țară

„Excelentul nostru parteneriat în domeniul aplicării legii și al luptei împotriva corupției se bazează, în mod ferm, pe un angajament reciproc față de statul de drept și o justiție independentă, care sunt puternic susținute de poporul român. Mai mult, subliniem că buna guvernare constituie baza securității și prosperității noastre comune”, menționează declarația comună.

Referirea explicită la lupta anticorupție și la statul de drept este de bun augur, date fiind încercările coaliției PSD-ALDE din ultimii ani de lobby la Washington pentru obținerea sprijinului politic al Administrației Trump în încercarea de deraiere a acestor obiective. Susținerea SUA ar putea reprezenta un impuls pentru reluarea luptei anticorupție, afectată de atacurile coaliției PSD-ALDE la instituții și legislație.

Citește și Trump: „România, o țară extraordinară, cu o corupție extraordinară. Dar Iohannis face treabă bună”

„România și Statele Unite evidențiază cu mândrie creșterea substanțială a schimburilor comerciale dintre cele două țări, precum și interesul nostru comun pentru crearea unui climat investițional care să ofere transparență, predictibilitate și stabilitate”

Referirea din declarația comună e, în mod evident, la desele schimbări intempestive de legislație în domeniul fiscal care au gonit investitori precum ExxonMobil. De altfel, președintele Iohannis a spus în conferința de presă de după întâlnirea cu Trump că au discutat în mod specific situația companiei, potrivit G4Media.

„Există această preocupare şi ea a fost adusă în discuţie, însă într-o notă optimistă. Preşedintele Trump şi ceilalţi prezenţi au exprimat aşteptarea că această legislaţie să fie ameliorată pentru a creşte atractivitatea României pentru investitorii americani şi sunt convins că aceste lucruri se pot realiza”, a spus Iohannis în declaraţia susţinută la Ambasada României din SUA, cu referire la legea offshore şi OUG 114, potrivit Agerpres.

Citește și Update. Iohannis, la Casa Albă. Trump susține România să devină eligibilă pentru Visa Waiver

„Statele Unite își reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver în conformitate cu cerințele legislației SUA”

Este o formulare mai degrabă diplomatică, fără asumarea unor termene precise și în condițiile în care procesul nu e controlat de Casa Albă, ci de Congresul american. Având în vedere politica anti-imigrație a președintelui Trump, e de așteptat ca ridicarea vizelor pentru cetățenii români să mai dureze.

Citește mai jos declarațiile integrale ale celor doi președinți și răspunsurile oferite jurnaliștiilor

Am avut astăzi o întâlnire excelentă, la Casa Albă, cu Președintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump, la un pic peste doi ani de la ultima noastră întâlnire bilaterală care a avut loc tot aici, la Casa Albă.

Am discutat cu Președintele Trump, în mod pragmatic și deschis, despre căile de aprofundare și extindere a Parteneriatului Strategic care, după 22 de ani de la lansarea sa, este puternic și substanțial, având un potențial deosebit pe care împreună putem să îl valorificăm în continuare.

Am subliniat că, personal, voi continua să fiu implicat total în dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. Președintele Trump a apreciat sprijinul puternic pe care românii, într-o majoritate covârșitoare, îl dau relației cu Statele Unite ale Americii.

I-am transmis domnului Președinte Trump, așa cum spuneam ultima dată când m-am aflat la Washington, că relația transatlantică este vitală pentru civilizația și valorile noastre occidentale și continui să cred cu fermitate acest lucru, mai ales acum, după ce România a încheiat cu succes Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Pe parcursul acestui mandat la Uniunea Europeană am avut ocazia să ne coordonăm eficient cu Statele Unite pe dosare de interes reciproc, în spiritul solidarității și cooperării transatlantice.

Sunt convins că Parteneriatul nostru Strategic va continua să genereze rezultate pozitive pentru România, pentru Statele Unite ale Americii și comunitatea transatlantică în general.

Am adopta împreună, astăzi, o declarație comună. Este prima dată când am făcut acest pas, și, în acest sens, Declarația este un document foarte important pentru progresul Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.

Este esențială dezvoltarea acestui Parteneriat în toate domeniile sale, aducând la nivelul de excelență al cooperării politico-militare și de securitate și cooperarea economică, în domeniul energiei, inclusiv cea nucleară, unde este necesară o colaborare bilaterală intensificată, dar și în alte domenii.

Președintele Trump a exprimat o deosebită apreciere pentru faptul că România a fost primul stat aliat care, în mandatul său, a atins nivelul de 2% din PIB pentru apărare și continuă să își respecte acest angajament, prin achiziții strategice relevante pentru securitatea României și a NATO.

De asemenea, Președintele Trump ne-a mulțumit pentru prezența deosebită românească în Afganistan, unde suntem al 5-lea contributor dintre statele care sunt acolo, împreună cu forțele americane.

Am arătat domnului Președinte Trump importanța creșterii prezenței militare americane în România. În acest cadru, am abordat și aspectele de interes comun privind securitatea la Marea Neagră, extrem de importantă, și pe Flancul Estic al NATO la modul mai general, subliniind importanța consolidării posturii Alianței de apărare și descurajare și a coeziunii pe întreg Flancul Estic.

Un loc important în discuție l-a ocupat și relația economică bilaterală, unde trebuie făcut mai mult, atât în ce privește comerțul, cât și investițiile. Este important să găsim noi domenii de extindere a cooperării economice în domenii precum energie, cyber sau industria apărării.

De altfel, cu ocazia vizitei, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanța securității rețelelor de comunicații wireless de generația a cincea pentru asigurarea prosperității, dar și a securității naționale.

Am discutat și despre admiterea României în programul Visa Waiver, foarte importantă pentru toți cetățenii români.

Am remarcat, totodată, reiterarea sprijinului clar al Președintelui Trump pentru eforturile mele de apărare a statului de drept și a luptei împotriva corupției din România.

L-am asigurat că voi continua să susțin ferm acest obiectiv extrem de important al mandatului meu.

Nu în ultimul rând, l-am asigurat pe Președintele Trump că România va rămâne un partener strategic și aliat de încredere al Statelor Unite ale Americii în regiune, în Uniunea Europeană și la nivel global.

Pot spune că a fost o nouă întâlnire foarte bună cu domnul Președinte Trump, într-un moment simbolic – 30 de ani de la Revoluția din Decembrie și 15 ani de la aderarea României la NATO –, întâlnire desfășurată într-o atmosferă foarte deschisă, pozitivă, care îmi dă garanția că Parteneriatul nostru Strategic va continua să se dezvolte și să se aprofundeze, în interesul direct al României și al românilor.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Domnule Președinte, ați spus că ați abordat problema vizelor. Ați reușit să smulgeți de la Președintele Trump mai mult decât am reușit noi? S-au făcut pași concreți în privința eliminării acestor vize?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Președintele Trump este foarte interesat de această tematică și sunt convins că specialiștii din administrația americană împreună cu specialiștii noștri vor găsi cele mai bune căi pentru a continua o îmbunătățire a acestor aspecte.

Jurnalist: Domnule Președinte, există vreun motiv de nemulțumire a Administrației Trump față de modificările legislative operate de PSD în domeniul fiscal, și aici mă refer la legea off-shore și la Ordonanța de urgență 114 sau, dimpotrivă, Președintele Donald Trump v-a asigurat că investițiile strategice americane vor continua în Marea Neagră?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Există această preocupare și ea a fost adusă în discuție, însă într-o notă optimistă. Președintele Trump și ceilalți prezenți au exprimat așteptarea ca această legislație să fie ameliorată, pentru a crește atractivitatea României pentru investitorii americani și sunt convins că aceste lucruri se pot realiza.

Jurnalist: Informațiile apărute, că Exxon, un gigant american important, s-ar retrage din proiectul Mării Negre sunt, din informațiile pe care le aveți dumneavoastră, din cauza modificărilor făcute la această Ordonanță 114 și la legea off-shore?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu vreau să fac speculații, însă această chestiune a fost adusă în discuție și eu cred că vom primi clarificări în perioada imediat următoare.

Jurnalist: A fost adusă în discuție la întâlnirea de astăzi cu Președintele Trump?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, am discutat astăzi chestiunea.

Jurnalist: Domnule Președinte, ați discutat cumva și despre întărirea efectivului militar american aici, în România, pentru că România are o capacitate mai mare de a găzdui astfel de efective?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, am discutat această chestiune. Am adus-o în discuție și am arătat disponibilitatea României de a găzdui contingente mai mari americane și Președintele Trump a fost foarte deschis. Iar cu Secretarul Apărării am rămas noi doi că vom continua discuția, foarte aplicată, și mult mai tehnică, pentru a vedea foarte concret unde se poate realiza așa ceva, fiindcă nu avem nevoie doar așa, generic, de o mărire a numărului, ci vrem să avem mai mulți militari, de exemplu, în Brigada Multinațională, în Comandamentul Regional pe care dorim să-l creăm, în Poliția Aeriană și multe alte lucruri foarte concrete care, cu siguranță, le voi discuta cu proxima ocazie.

Jurnalist: A fost și un răspuns din partea Președintelui Trump?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este foarte interesat și tema va fi urmărită în continuare de Secretarul Apărării și aprofundată.

Jurnalist: Domnule Președinte, voiam să vă întreb despre tehnologia 5G, pentru că spuneați că a fost un subiect în discuție, dacă puteți da mai multe amănunte. Mă interesează dacă vom vedea în perioada următoare tehnologie americană în România privind implementarea acestei rețele de 5G, având în vedere că este vorba de foarte mulți bani, se vorbea de miliarde de euro pentru a fi investiți în astfel de tehnologie.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Știți că în România se pregătește o procedură publică pentru asta și eu cred că toată lumea dacă am avea mai multe oferte, inclusiv, sigur, din partea americană. Aici este vorba, însă, de firme private, care vor veni și noi sperăm să se întâmple acest lucru. Însă Memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparență, de compatibilitate cu statul de drept, și așa mai departe. Foarte bun.

Jurnalist: Domnule Președinte, eu voiam să vă întreb dacă, în discuția referitoare la criza gazelor din Europa, Președintele Trump a avansat vreo soluție. Știu că în discuțiile pe care le-a avut cu omologii din Germania sau Polonia a venit cu soluții alternative la această problemă.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Președintele Trump este foarte interesat să fie dezvoltate noi surse de energie, precum cele din Marea Neagră, lucru extrem de important și pentru noi, evident, dar și tehnologia nucleară civilă este în atenția noastră comună și sperăm să se găsească soluții bune, importante, pentru România, care, cu siguranță, este capabilă să devină furnizor de energie în regiune.

Jurnalist: Revenind la 5G, spuneați că în acel Memorandum de Înțelegere sunt niște criterii de compatibilitate care țin inclusiv de nivelul de democrație dintr-un anumit stat. Ați vorbit despre Huawei cumva și există vreun semnal că România nu va accepta implicarea firmei Huawei?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: La acest nivel, nu se discută despre firme, cu nume și prenume sau despre un anumit furnizor. Domnul ambasador cu siguranță vă pune la dispoziție o copie după Memorandum.

Jurnalist: Și aș mai avea o întrebare. În Declarația Comună pe care ați adoptat-o se vorbește pe un ton critic despre Nordstream 2. Nu vă temeți că, pe plan european, s-ar putea să fie unele țări care fie nemulțumite de această atitudine a României?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, nu ne temem. România a avut un ton critic din capul locului la adresa Nordstream 2 și am rămas consecvent poziției inițiale.

Jurnalist: Domnule Președinte, pe problema gazelor din Marea Neagră, mai concret pe legea off-shore, ce v-a propus domnul Președinte Trump? Poate să li se permită companiilor care vor exploata acolo să exporte mai mult gaze către Europa de Vest?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste chestiuni le va clarifica, cu siguranță, Guvernul României, în discuții ulterioare cu companiile interesate. Noi, între Președinți, nu analizăm articole de lege, ci numai principiul. Și suntem amândoi de părere că România are un potențial foarte bun și atractivitatea României trebuie să fie crescută printr-o legislație cinstită, dar favorabilă pentru investitori, printr-o legislație care redevine predictibilă, fiindcă și-a pierdut un pic această predictibilitate, și atunci lucrurile, sigur, vor fi foarte interesante.

Jurnalist: Ați pomenit și despre zona nucleară civilă. A fost cumva vorba și despre un proiect mai vechi, cu niște centrale mai mici nucleare sau poate cu modernizarea Unității 1?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Vedeți, nu am intrat în detalii tehnice, însă amândoi, domnul Președinte Trump și cu mine, suntem de părere că tehnologia civilă nucleară, adică centralele nucleare, au un potențial interesant pentru regiune și noi avem expertiza cu Cernavodă, unde 1 și 2 funcționează, și, cu siguranță, avem aici o oportunitate de dezvoltare.

Jurnalist: Domeniul 5G va face subiectul unei noi ședințe a CSAT?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Vă spun când ajungem acasă, dar așa am lăsat să se înțeleagă la ultima noastră întâlnire. Sunt teme importante.

Jurnalist: Ați primit o șapcă. Dumneavoastră ce i-ați dat cadou Președintelui Trump?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Un stilou.

Jurnalist: Credeți că vizita dumneavoastră de astăzi în SUA va influența decisiv rezultatele la alegerile prezidențiale din România?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu știu dacă va influența rezultatul alegerilor din România, dar cu siguranță va impulsiona dezvoltarea Parteneriatului Strategic.

Jurnalist: În cadrul întâlnirii de astăzi ați adresat Președintelui Trump invitația de a vizita România? Dacă da, ce răspuns ați primit?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Că i-ar plăcea să vină și sperăm ca în viitorul apropiat să se și întâmple, viitorul apropiat însemnând, ca să fim foarte realiști, după alegeri, după alegerile din Statele Unite.

Jurnalist: Veți transmite un raport Parlamentului sau Guvernului cu privire la această vizită? Cred că ați văzut nemulțumirile Prim-ministrului României.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, simpatică doamna premier. Trebuie să mai studieze un pic arhitectura statului.

Jurnalist: (...)

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Această chestiune am discutat-o deja anul trecut la sesiunea NATO de la Bruxelles. Președintele Trump este de părere că 2% este puțin și va trebui să avem, în NATO, discuție despre această cotă. Dar ea nu e o temă specifică bilaterală, fiindcă noi suntem la 2%, ne ținem de ce am promis și acest lucru, sigur, a fost remarcat pozitiv.

Jurnalist: Și despre schimburile economice, puteți clarifica puțin la ce s-a referit? La modificări legislative?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, legislația românească trebuie să fie atractivă, stabilă, predictibilă, să creeze un cadru bun și, foarte important pentru investitorii americani, de asta am și spus înainte, statul de drept. Investitorul american dorește un climat sigur și predictibil. Aceste lucruri le știm de mult. Până și PSD le știe, dar nu s-a ținut de ele. Dar despre asta vorbim acasă.

Jurnalist: Există posibilitatea să avem o prezență permanentă militară americană pe teritoriul României?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Noi avem prezență permanentă. Avem bazele care funcționează, dintre care aș menționa doar Kogălniceanu, care este extrem de importantă. 

(Transcriere realizată de Administrația prezidențială)

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -