Dan Motreanu: Refacerea pădurilor, o prioritate în UE, odată cu adoptarea Pactului Ecologic European

DE Alexandru Pop | Actualizat: 22.03.2021 - 14:53

"Defrișările, exploatările ilegale și degradarea pădurilor la nivel mondial au atins cote alarmante în ultimii ani", a arătat europarlamentarul Dan Motreanu, care a vorbit despre ce face UE pentru a rezolva problema.

SHARE

"Despăduririle masive au sporit cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă, ceea ce a modificat clima și a dus la accentuarea declinului biodiversității, fapt ce favorizează răspândirea bolilor cu potențial pandemic.

Din fericire, refacerea pădurilor a devenit o prioritate atât în UE, odată cu adoptarea Pactului Ecologic European, cât și la nivel național.

În România s-au plantat anul trecut 50 milioane de puieți de copaci, prin programul „O pădure cât o țară”, lansat de către președintele Klaus Iohannis și Guvernul Orban.

Ce planuri au, în continuare, România și UE pentru protejarea pădurilor?

- plantarea a 3 miliarde de arbori în întreaga Uniune, precum și o serie de măsuri pentru a proteja și a reface pădurile din UE, inclusiv pădurile primare și cele seculare, situate în mare parte pe teritoriul României. Aceste obiective fac parte din Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030;

- un mecanism digital de trasabilitate a lemnului la nivelul întregii UE pentru a combate practicile de cartel, defrișările și transporturile ilegale de lemn. Parlamentul European a solicitat recent Comisiei Europene să includă această măsura în noua Strategie UE privind pădurile pentru 2030 care va fi lansată curând, cu scopul de a avea păduri europene multifuncționale, sănătoase și gestionate durabil;

- 1,5 miliarde euro pentru împădurirea României, propuse în Planul Național de Redresare și Reziliența (PNRR), precum și o serie de măsuri stricte pentru a combate defrișările ilegale, precum: mijloace digitale de trasabilitate a lemnului, interzicerea tăierilor directe din păduri ale companiilor, și reformarea ROMSILVA. În plus, România va putea atrage fonduri europene pentru sectorul forestier prin instrumente precum: Programul LIFE 2021-2027, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), Fondul social european (FSE) și Programul Orizon Europa. Adițional, există posibilitatea finanțării prin Programul InvestEU 2021-2027 și prin intermediul Băncii Europene de Investiții (BEI);

- sprijin financiar pentru proprietarii privați de păduri (care dețin aproximativ 60 % din pădurile din UE) cu scopul de a descuraja defrișările legale.", a completat Dan Motreanu.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.