Cum era să pierdem și Coiful din Agighiol, „fratele” celui furat? Era într-un muzeu din Los Angeles

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 01.02.2025 - 11:59
Coiful din Agighiol (stânga) e „fratele” celui de la Coțofenești, furat în Olanda - Foto: muzeul virtual.ro/colaj Newsweeek
Coiful din Agighiol (stânga) e „fratele” celui de la Coțofenești, furat în Olanda - Foto: muzeul virtual.ro/colaj Newsweeek
Cum era să pierdem și Coiful din Agighiol
Cum era să pierdem și Coiful din Agighiol
Cum era să pierdem și Coiful din Agighiol
Cum era să pierdem și Coiful din Agighiol

Coiful din Agighiol, considerat „fratele” celui furat din muzeul din Olanda, a fost la un pas să aibă o soartă asemănătoare în această lună. El se afla expus la Getty Villa Museum din Los Angeles, ca parte a unei expoziții despre comorile tracilor.

SHARE

Coiful de la Agighiol este considerat „fratele” celui de la Coțofenești care, la ora actuală, încă n-a fost recuperat de poliția olandeză după furtul acestuia din noaptea de 24 spre 25 ianuarie. Tot în această lună și cel de la Agighiol a fost la un pas de distrugere în timp ce era expus într-un muzeu din Los Angeles, SUA.

Cum era să pierdem și Coiful din Agighiol, „fratele” celui furat? Era într-un muzeu din Los Angeles

Datează din același secol cu Coiful de la Coțofenești, iar înfățișarea, inclusiv motivul ochilor care apar pe el îi conferă o imagine aproape identică față de acesta

Coiful de la Agighiol se afla în expoziția „Ancient Thrace and the Classical World: Treasures from Bulgaria, Romania, and Greece” („Tracia antică și lumea clasică: Comori din Bulgaria, România și Grecia”) din Muzeul Getty din Los Angeles, chiar în perioada în care uriașele incendii au devastat zone întregi din oraș.

Coiful, dar și celelalte exponate din expoziție, au fost salvate de flăcările care au distrus o mare parte din Los Angeles.

Citește și: VIDEO A plătit 30.000 de lei pe coiful din tezaurul dacic furat în Olanda. Cine l-a donat statului?

Din fericire, clădirea Getty Villa Museum a suferit pagube minore, în ciuda distrugerilor masive din jur, datorită modului în care a fost construită. 

În construcția clădirii a fost folosită tehnologie anti-incendiu de ultimă generație, iar încăperile au pereți dubli.

Muzeul Getty (în mijlocul imaginii) din Los Angeles a scăpat ca prin minune de incendiile care au devastat zone întinse din orașul american - Foto: Profimedia Images

În plus, personalul Vilei Getty a curățat tot timpul tufișurile din zonă, ca să reducă riscul de incendiu, conform contului de Instagram deținut de La Blouse Roumaine.

Muzeul a fost închis, dar Coiful de la Agighiol încă nu a ajuns înapoi, acasă, în România și să sperăm că o va face în siguranță.

Acest obiect de patrimoniu a fost descoperit de căutătorii de comori, în 1931, în așa-numitul „mormântul cu tezaur” de la Agighiol, aflat în nord-estul Dobrogei, în apropierea braţului sudic al Dunării, în locul numit „Movila lui Uţă”. 

Ulterior, el dar a intrat în posesia statului român, conform paginii de Facebook a Muzeului Național de Istorie a României.

Citește și: VIDEO Cum arăta Amza Pellea cu coiful de la Coțofenești pe cap? L-a purtat în filmul „Dacii”

El datează din secolul al-IV-lea î.Hr., este confecțonat din aur și argint și ar aparține unei căpetenii gete (după unii) sau unei amazoane scite (după alții), dar are și multe elemente comune cu cel de la Coțofenești, furat în Olanda.

Tezaurul de la Agighiol a fost scos la lumină dintre-un tumul, o movilă artificială cu diametrul de 32 de metri şi înălţimea de 2 metri, ce constituia un complex funerar cu construcţii din piatră şi lemn.

Acesta conţinea un culoar de acces prin care se ajungea la o primă construcţie alcătuită din două camere, cu rol funerar, şi apoi la o a doua construcţie denumită „camera cailor”, prin faptul că în interiorul ei s-au descoperit scheletele a trei cai sacrificaţi.

Tezaurul de la Agighiol, descoperit în 1931, are coiful din aur și argint drept piesă de rezistență - Foto: Muzeul Național de Istorie a României

Inventarul tezaurului, deosebit de fastuos, era compus din obiecte de aur, argint, fier, bronz şi ceramică. Iar datarea a fost atribuită sfârşitului secolului al IV-lea î.Hr.

Printre piesele descoperite, din argint şi aur, s-au remarcat coiful, două cnemide (apărătoare de picior), două pocale, cinci phiale (vase plate gen cupe-străchini), dintre care una cu inscripţie, conform aceleiași surse.

De asemenea, mai erau numeroase aplice de diferite forme decorate cu motive zoomorfe (animaliere), circa 100 de vârfuri de săgeți și numeroase alte obiecte mai mici, inclusiv fragmente de ceramică grecească. 

Citește și: Care a fost cel mai mare jaf dintr-un muzeu din România? Lucrările furate, estimate la 25.000.000 $

Piesele au putut fi admirate în cadrul expoziției permanente „Tezaurul Istoric”, de la MNIR, dar acum se așteaptă cu înfrigurare repatrierea exponatelor prezentate în muzeul din Los Angeles, în frunte cu Coiful de la Agighiol.

Și, bineînțeles, recuperarea Coifului de la Coțofenești și a celor trăi brățări dacice furate din Muzeul Drents din Assen.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te