Criza COVID-19: Economiile Spaniei și Italiei se vor contracta cu 12,8% și, respectiv, 13,6%

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.06.2020 - 12:21

Spania şi Italia vor fi printre cele mai afectate economii de COVID-19, contractându-se cu 12,8%, respectiv, 13,6% în 2020, conform prognozelor Coface.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

”În contextul celui de-al doilea trimestru al anului 2020 care se conturează drept cea mai dificilă perioadă a anului, există motive întemeiate pentru care se consideră că drumul către revenirea economică va fi lung şi dificil. În ciuda implementării amânărilor fiscale imediate, a garanţiilor de lichiditate, numeroase firme se vor confrunta cu dificultăţi. Conform prognozelor Coface, Spania şi Italia vor fi printre cele mai afectate economii de COVID-19, contractându-se cu 12,8%, respectiv, 13,6% în 2020. Se estimează că insolvenţele corporative vor creşte cu 22% în Spania şi cu 37% în Italia până în 2021, raportat la nivelurile din 2019. Pentru 2021, Coface prognozează că PIB-ul Spaniei şi Italiei va creşte cu 10,2% şi 8,9%, economiile acestor ţări fiind cu 3,9% şi 5,9% sub nivelurile din 2019”, arată un comunicat al Coface.

Pentru a evalua impactul potenţial al acestei contracţii a PIB-ului asupra bilanţurilor companiilor, Coface a realizat simulări privind evoluţia solvabilităţii corporative, folosind date de la băncile centrale spaniole şi italiene care explică diferenţele între sectoarele şi dimensiunile firmelor.

Deşi ratele dobânzilor sunt extrem de scăzute, supra-îndatorarea corporativă este asociată cu investiţiile private reduse. Ca urmare, criza Covid-19 ar putea exercita o presiune negativă durabilă asupra potenţialului de creştere a unei ţări, accelerând „Japonizarea” zonei euro.

”Având în vedere acest lucru, bilanţurile companiilor spaniole şi italiene ar trebui analizate mai îndeaproape. Examinarea distribuţiei datoriilor şi a lichidităţilor în sectorul corporativ din Europa de Sud ar trebui să contribuie la identificarea zonelor vulnerabile. Situaţia financiară actuală a companiilor din Spania şi Italia este mai sănătoasă decât în perioada care a precedat criza financiară globală din 2009”, arată raportul Coface, informează News.ro.

De atunci, companiile spaniole au reuşit să îşi reducă semnificativ datoria cu 20 de puncte procentuale, ajungând la 37% din activele lor în trimestrul al treilea al anului 2019. Companiile italiene şi-au îmbunătăţit, de asemenea, situaţia financiară de la vârful de 59% înregistrat în trimestrul IV din 2011, chiar dacă la un grad mai mic. Cu un raport al datoriei de 50%, întreprinderile din Italia sunt acum cele mai îndatorate raportat la companiile din marile economii europene.

”Discrepanţa tot mai mare dintre finanţare şi investiţii poate explica numărul mare al firmelor 'zombie' din Italia - companiile supraîndatorate nu se vor putea dezvolta ulterior” spun analiştii Coface.

Coface estimează că vulnerabilitatea firmelor va fi diferită în funcţie de sectoarele şi dimensiunile lor, nu numai din punct de vedere al intensităţii şocurilor, ci şi pe fondul fragilităţii pre-coronavirus a bilanţurilor lor.

Principalii producători de autovehicule ar putea fi în dificultate din cauza obiceiului de a menţine o  lichiditate scăzută: la sfârşitul anului 2018, rezervele de numerar ca procent din vânzări au fost de doar 2,7% în Italia şi 0,5% în Spania.

În ceea ce priveşte sectoarele de vânzare cu amănuntul şi construcţii, cu datorii mari şi rate scăzute de acoperire a dobânzii proiectate, acestea par deosebit de vulnerabile, la fel ca şi micii producători de textile din Italia.

Coface observă o răspândire mai mare a companiilor potenţial vulnerabile în Italia. În cele mai multe cazuri, acest lucru se poate explica prin fluxul de numerar iniţial mai scăzut, rentabilitate mai mică şi ajustări mai mici ale costurilor. În acest context, multe companii ar supravieţui doar în condiţii de îndatorare mai mare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te