Reacții după referendum. CpF acuză ura împotriva creștinilor. Accept: Este nevoie de parteneriat

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 08.10.2018 - 09:02
Mihai Gheorghiu, șeful Coalitiei pentru Familie, își recunoaștem înfrângerea la referendum. FOTO: Inquam Photos - George Călin
Mihai Gheorghiu, șeful Coalitiei pentru Familie, își recunoaștem înfrângerea la referendum. FOTO: Inquam Photos - George Călin

Președintele Coaliției pentru Familie, Mihai Gheorghiu, a recunoscut înfrângerea la referendum și a acuzat că există o ură împotriva creștinilor. De partea cealaltă, comunitatea LGBT cere statului să legifereze parteneriatul civil.

SHARE

„Ce am trăit noi nu e un sondaj, este un vot constituțional, un vot covârșitor, chiar dacă nu am împlinit ținta de șase milioane. Au fost o dezinformare și un fenomen neașteptat - boicotul generalizat al partidelor politice. Sigur ca inițiativa noastră nu e politică, dar cetățenii trebuie să fie informați despre inițiativă. Le mulțumim creștinilor pentru vot”, a declarat Gheorghiu, intr-o conferința de presă după închiderea urnelor, dar înainte de aflarea rezultatului final al referendumului. 

Potrivit numărătorii paralele a USR, rata de participare la referendum a fost de 20 la sută, ceea ce înseamnă că referendumul nu a fost validat. 

„Trăim o zi istorică. Chiar dacă țelul nostru nu este împlinit, acest vot - care nu a fost dat pentru politică-  rămâne in istoria țării. Data viitoare vom reuși, apărarea firescului e importantă pentru milioane de români. Nimeni nu mai poate spune ca sunt doar niște semnături. Să ne amintim ca au existat voci care ne-au pregătit pentru fraudă. A fost vorba și despre incapacitatea Guvernului de a informa oamenii. Era vorba ca partidele care au susținut revizuirea in Parlament sa informeze proprii cetățeni afiliați. A fost o politizare nesănătoasă și crearea iluziei că votul s-ar face pentru un partid politic”, a mai acuzat Gheorghiu.

„Sunt patru milioane de oameni care au putut sa treacă peste campania de dezinformare. Nu se mai poate legifera impotriva unei asemenea voci. Sunt legi care stipulează că ideologia de gen este politica de stat. Viața noastră va deveni de mâine mai complicată. Este o primă bătălie, trebuie sa învățăm să ne apărăm valorile și copiii împotriva tăvălugului ideologic. Noi, cei patru milioane de creștini, la chemarea BOR și a altor culte, am votat “Da”,  e un “Da” istoric și vom reuși multe alte lucruri pentru apărarea valorilor noastre fundamentale. Am fost defăimați, amenințati, copiii noștri au fost amenințati, a fost o campanie împotriva noastră, împotriva  preoților și a pastorilor care au sprijinit inițiativa. Demersul nostru are loc intr-o Românie divizată. Acest primitivism și ura îndreptată împotriva creștinilor trebuie sa ne îngrijoreze pe noi și pe clasa politică. Statul român este stat laic și nu anticreștin”, a mai spus șeful CpF. 

În cursul zilei, Coaliția a mai acuzat boicotul generalizat al partidelor politice, care nu și-au mobilizat alegătorii, acuzând, totodată, și Guvernul, pentru că nu i-a informat pe români despre inițiativă. 

In timpul campaniei pentru referendum, au apărut afișe cu dezinformări, ale susținătorilor inițiativei, in care oamenilor li se spunea ca le vor fi luați copiii de către homosexuali, dacă nu merg la vot. 

Accept: Românii nu pot fi păcăliți de ură

Asociatia Accept, care apără drepturile comunității LGBT, spune că motivul pentru care românii au stat acasă la referendum este că sunt preocupați de problemele familiilor lor și ca sunt pro-europeni. Totodată, Accept a cerut protecția parteneriatului civil pentru persoanele de același sex. 

“Prezența scăzută la referendumul pentru familia tradițională demonstrează că, în realitate, românii sunt foarte îngrijorați pentru problemele familiilor lor. Dar îi preocupă protecția reală a familiei, greu încercată de condițiile sociale și economice din țara noastră, și nu protecția ei prin modificarea inutilă a unui articol din Constituție. Românii nu pot fi păcăliți de ură, ci au nevoie de protecția substanțială a familiilor lor”, potrivit Accept. 

 „Comunitatea persoanelor gay, lesbiene, bisexuale și transgender face parte din populația acestei țări, și are în rândul ei numeroase familii care, la acest moment, sunt total lipsite de recunoaștere legală și protecție juridică. Este timpul ca statul român, prin autoritățile competente, să asigure drepturi și obligații egale pentru cuplurile de același sex”, a declarat președintele Asociației Accept, Florin Buhuceanu. 

Puțin peste 20 la sută dintre români au votat in favoarea inițiativei CpF, un grup de organizații religioase, care urmărea schimbarea definiției familiei in Constitutie, pentru a fi întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Codul civil prevede deja acest lucru. 

Citește dosarul “Familia care ne dezbină”

Lupta Coaliției pentru Familie cu definiția căsătoriei

Minori și persoane decedate au semnat pentru susținerea inițiativei Coaliției pentru Familie

Cristi Danileț: „Juridic, referendumul este inutil“

Biserica Ortodoxă: Referendumul nu schimbă cu nimic noțiunea de familie

Politicienii și „familia tradițională“

Vladimir Tismăneanu: „PSD îmbrățișează fantasmele pseudo-salvaționiste“

Cristian Diaconescu: Diaconescu: „Dreptul familiei, un domeniu în care UE nu poate legifera“

Teodor Baconschi: Referendumul, războiul cultural dintre „progresiști“ și „conservatori“

Papahagi: „Doar din căsătoria unui bărbat cu o femeie se naște o familie în care pot apărea copiii“

Ortodoxia, cea mai eficientă armă a lui Putin în România

Referendumul, un apel la frică: „Neomul care vine să ne fure copiii“

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te