Clanurile care au speriat România: cum și-au împărțit interlopii Bucureștiul, pe sectoare

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 23.02.2023 - 16:43
PAZĂ Liviu Dragnea, păzit de interlopi la 
Înalta Curte de 
Casație și Justiție pe 
3 octombrie 2017 - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Interlopii și-au împărțit Bucureștiul pe sectoare. Unele clanuri prosperă și construiesc acum cartiere rezidențiale, altele au rămas la infracțiunile cu violență, trafic de droguri, cămătărie, șantaj, prozenetism.

SHARE

Într-o lume din ce în ce mai controlată bancar, banii negri care sunt produși și manipulați de grupările interlope pot fi foarte utili multor altora: gulerelor albe care fac, la vedere, afaceri aparent curate, politicienilor care au bani de cheltuit în campanii, dar nu și surse legitime, serviciilor secrete care au nevoie de fonduri operative care să nu fie supuse regulii de transparență publică.

Cel mai probabil, fiecare din cele trei categorii, într-o măsură mai mică sau mai mare, se folosește de clanuri.

Uneori, fără niciun fel de rușine sau timiditate, în văzul lumii. Politicienii sunt maeștri la acest joc: sub pretextul integrării în societate a unor categorii marginale, parlamentari, miniștri și chiar președinți de țară nu s-au sfiit să intre în această horă (uneori la propriu).

Cât de răspândit este cancerul și cât de sus a ajuns în structurile statului? Cum arată harta clanurilor din București?

Care sunt punctele strategice din țară? Și cât de sângeroase sunt reglările de conturi între grupări? Răspunsurile la aceste întrebări nu oferă motive de optimism. Nu oamenilor de pe stradă, fără girofar, cel puțin.

Capitala interlopilor

Clanul Duduienilor

Clanul Duduienilor este unul dintre cele mai numeroase clanuri din Sectoarele 2 și 6 ale Capitalei. Gruparea nu este constituită după o ierarhie clară, nu este o moștenire
conturată, fiecare face ce poate și se ajută între ei.

Această grupare s-a ocupat de-a lungul timpului de prostituție, cămătărie și șantaj. Până în anul 2018, gruparea a fost condusă de Ion Duduianu, zis Segher, fratele lui Nicolae Duduianu, zis Pian.

În noiembrie 2018, problemele de sănătate ale lui Ion Duduianu s-au accentuat în timp ce era încarcerat la penitenciarul Găești.

Într-o seară, a făcut stop cardiac, iar gardienii l-au dus de urgență la spitalul din localitate. Nu a mai putut fi salvat. La șefia grupării i-a urmat nepotul lui Florin Mototolea, alias Emi Pian.

În urmă cu nouă ani, Mototolea a cântat la o petrecere organizată de Bercea Mondial, pe atunci unul dintre cei mai influenți lideri interlopi din România. Mototolea a murit după ce i-a fost tăiată artera femurală la un joc de barbut.

__________________

Citește și:

GRAFIC Cele mai periculoase grupări interlope din țară

Cum și de ce se omoară interlopii

Prietenii cu gulere albe ai infractorilor

_________________

Șerifii din „Bârlogul Lupilor“

Tot în Sectorul 6 al Capitalei și-a stabilit cartierul general și clanul Vasiloi. Gruparea este condusă de Gheorghe Dincă şi de fiul său Vasile Dincă, zis Miky. Ei s-au ocupat de taxe de protecţie și recuperări, dar acum s-au axat pe imobiliare.

Edilii Sectorului 6 i-au protejat pentru sprijinul oferit de fiecare dată în alegerile locale și generale.

De exemplu, fostul primar Cristian Poteraș le-a dat să gestioneze ridicarea mașinilor parcate ilegal pe raza sectorului prin firma Ilcor Auto Eco, înființată de Cornel Petruţ Ion şi Ilie Potecaru pe 3 septembrie 2008. Primul este ginerele lui Dincă Gheorghe, zis Gheorghiță al lui Vasiloi.

Ion și Potecaru au înființat și celebrul restaurant „Bârlogul Lupilor“, acolo unde șeful Unifarm Adrian Ionel și-a negociat șpaga pentru contractul de măști.

Localul cu pricina este frecventat cu regularitate de polițiști, ofițeri din serviciile secrete și politicieni. Clanul Vasiloi l-a susținut în alegeri și pe Gabriel Mutu, care candidează pentru un nou mandat de primar.

Cămătarii s-au mutat la Snagov

Clanul Cămătarilor a avut cartierul general în Sectorul 5 al Capitalei. Dar afacerile ilegale și le-au extins rapid în tot orașul sub comanda lui Ion Balint, zis Nuțu Cămătaru. A fost ajutat de fratele său Vasile Balint, zis Sile Cămătaru.

Gruparea este cunoscută pentru cămătărie, prostituție și șantaj. În luna martie a anului 2019, Nuțu Cămătaru a ieșit de după gratii, eliberat condiționat, după ce a executat aproape o treime din pedeapsa de 5 ani și 11 luni, primită într-un dosar de șantaj și tâlhărie.

După ce au ieșit din închisoare, frații Cămătaru s-au retras într-o vilă luxoasă situată pe malul lacului Snagov.

Clanul Ștoacă și odraselele

Clanul Ștoacă este condus de Ion Voinea, zis Ion al lui Ștoacă, și s-a dezvoltat în Sectoarele 4 și 5 ale Capitalei. Gruparea este specializată pe trafic de droguri și prostituție la nivel internațional.

Din anul 2000, procurorii au tot încercat să destructureze întreaga grupare, dar nu au reușit. În anul 2018, procurorii l-au cercetat pe Cristian Cosmin Mihai, fiul lui Cristian Dănuţ Mihai, fost senator de Brăila, pentru aderare la grupul de crimă organizată.

Sectorul 1, penetrat de mafia imobiliară

Clanurile Sadoveanu, Gemenii, Buba și Capone sunt doar câteva grupări criminale care controlează Sectorul 1. Ca și celelalte grupări, aceste clanuri s-au ocupat de cămătărie, taxe de protecție, prostituție, droguri și furtul automobilelor de lux.

În ultimul deceniu s-au implicat în afaceri imobiliare, fiind susținuți de funcționari din cadrul Primăriei Sector 1. Ei sunt principalii furnizori de voturi pentru aleșii locali.

Vancică, apărați de Sportivi

Gruparea Vancică s-a format în jurul unei familii de cămătari și acționează în Sectoarele 1 și 4. Acum este condusă de frații Licuță și Dănuț Udilă, cu mai multe afaceri în imobiliare. Cei doi au fost săltați recent de procurorii DIICOT pentru că gestionau o afacere cu țigări de contrabandă.

Au luat avânt în 2005, după ce frații Nuțu și Sile Cămătaru au intrat la închisoare, iar Vancică le-a ocupat teritoriile. Pentru a putea duce războiul cu clanul Cămătarilor, liderii clanului Vancică ar fi făcut o alianţă cu gruparea Sportivilor şi ar fi investit inclusiv în achiziţionarea de maşini şi arme de foc.

Trei clanuri pentru Sectorul 3

Clanul Chira controlează Sectorul 3 al Capitalei. El este condus de Aurel Chira, care a intrat într-un con de umbră. Gruparea s-a ocupat de cămătărie, trafic de droguri și prostituție.

Originile grupării sunt în zona Fundeni - Frunzănești, din Călărași, acolo unde s-au retras mai mulți membri ai clanului pentru a se implica în afacerile cu fier vechi, produse agricole și animale.

Tot în Sectorul 3 activează clanurile Cocalarilor și Ursarilor, cu ramificații în celelalte sectoare și județele limitrofe.

Clanul Sportivilor, viitori politicieni

În Sectorul 4, marile clanuri de interlopi roiesc în jurul administrației locale. Legea este aplicată de Clanul Sportivilor care a penetrat până la vârf administrația, forțele de ordine și partidele politice.

Gruparea face bani din șantaj, camătă, taxe de protecție, pază și protecție, dar și afaceri imobiliare.

De-a lungul timpului, „Sportivii“ au fost contractați de mai multe clanuri de interlopi pentru a se război cu rivalii acestora. Acum, la șefia grupării se află Radu Roșca.

__________________

Citește și:

GRAFIC Cele mai periculoase grupări interlope din țară

Cum și de ce se omoară interlopii

Prietenii cu gulere albe ai infractorilor

_________________

Urmașul lui Fane Spoitoru

Clanul Caran controlează de decenii zona Pantelimon, din Sectorul 2, dar și-a extins influența până în Cluj.

Paleta de infracțiuni se extinde de la cămătărie la prostituție. Gruparea este condusă de Aurel Răducan, zis Aurel al lui Caran, care s-a pozat cu trofeul de campioană al echipei de fotbal CFR Cluj la petrecerea privată dată de echipă în localul Davinci.

Se întâmpla în anul 2019. Răducan a avut o altercație și cu Adrian Mutu, dar fostul fotbalist a fost salvat de nașul său, Nuredin Beinur.

Tot în Sectorul 2 își au reședința clanurile Rinu, Cocalarilor și Spoitorilor. Ultimul clan este condus de Dănuţ Spoitoru, vărul celebrului Fane Spoitoru, care în anii ʼ90 a tăiat un poliţist cu sabia și primea ponturi de la un ofiţer antidrog pe care Spoitorii îl plăteau lunar pentru informaţii. Unii membri ai grupării sunt închişi inclusiv în SUA pentru clonare de carduri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te