”Dirijorul în alb” din 10 august 2018 este pensionar la 51 de ani cu 5.000 lei/lună pensie specială

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.08.2023 - 22:18
Cătălin Paraschiv a coordonat jandarmii la 10 august 2018 Foto: INQUAM PHOTOS/ Alberto Groşescu

A fost șeful Brigăzii Speciale de Intervenţie Vlad Ţepeş a Jandarmeriei însă a devenit celebru abia în 10 august 2018 când, îmbrăcat cu haine de culoare deschisă și purtând o eșarfă la gât, coordona represiunile din Piața Victoriei.

SHARE

Cătălin Paraschiv, fostul șef al BSIJ Vlad Țepeș s-a pensionat pe 15 februarie 2022. Colonelul, supranumit ”Dirijorul în alb” a trecut în rezervă la 51 de ani. 

Jandarmeria a refuzat dialogul pe tema Mitingului Diasporei. Potrivit unor surse, pensia lui Paraschiv este de 5.000 de lei pe lună.

El a devenit celebru după violențele din 10 august 2018 când i-a coordonat pe jandarmii care au acționat în forță pentru oprirea protestului. 

Ce s-a întâmplat cu ”Dirijorul în alb” din 10 august. Paraschiv își vede liniștit de pensia specială

De ce s-a pensionat Cătălin Paraschiv la 51 de ani deși în curs era un dosar privind violențele de la 10 august din Piața Victoriei, unde el era coordonatorul jandarmilor care au acționat în forță?

Citește și: Dosarul 10 august, trimis în judecată după 5 ani de la violențele din Piața Victoriei. 16 inculpați

Motivul nu a fost limita de vârstă care i-a dat dreptul să se pensioneze, conform art. 85, alin. 1, lit. a1 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, ci pentru că modul de conducere a Jandarmeriei „este bazat pe cleptocraţie avidă şi greţoasă, iar nedreptatea este inoculată psihic“.

Citește și: Coordonatorul represiunii din 10 august 2018 e păstrat Director în Jandarmerie. Are averea la secret

De fapt el ar fi fost supărat pentru că i s-a refuzat avansarea în grad, la finalul lunii octombrie 2018.

Apoi, în 2019, Paraschiv a dat în judecată Inspectoratul General al Jandarmeriei Bucureşti pentru a contesta un ordin prin care s-a decis mutarea lui la Centrala nucleară Cernavodă, pentru a se ocupa de paza acesteia. Colonelul s-a plâns instanţei că mutarea sa a fost abuzivă. 

În raportul prin carei-a solicitat şefului Jandarmeriei, generalul Alin Mastan, să îi aprobe trecerea în rezervă, colonelul Paraschiv arată că solicitarea „are în vedere prevederile art. 9 alin. 1 litera C din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor

militare, potrivit cărora, printre îndatoririle cadrelor militare, este şi «să preţuiască onoarea şi gloria de luptă ale forţelor armate ale României, ale armei şi unităţii din care fac parte, precum şi demnitatea gradului şi a uniformei militare pe care le poartă»”.  

Citește și: Șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, „omul în alb”: Nu pot fi filmat când trag cu pistolul

”Motivarea în fapt a demersului meu se referă la următoarele aspecte: în ultima perioadă de timp, modul de conducere a Jandarmeriei Române este bazat pe cleptocraţie, o cleptocraţie avidă, greţoasă, născută din cel mai pur oportunism

politic, iar nedreptatea şi inechitatea sunt inoculate psihic, ducând cu gândul la experimente psihologice de laborator, menite să scoată în relief rezilienţa militară”, a scris Paraschiv.

Mai mult, colonelul i-a transmis şefului Jandarmeriei Române că funcţia socială a valorii este fracturată de arivismul şi ambiţia egoistă a comenzii instituţiei pe care o conduce. 

Citește și: Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei, preluat de Parchetul General

La acel moment, Jandarmeria Română a refuzat să comenteze motivele pentru care colonelul a ales să treacă în rezervă.

„Nu comentăm motivele personale pentru care ofiţerul a luat această decizie, dar apreciem cariera de 31 de ani în care a îndeplinit atribuţii importante în cadrul Jandarmeriei, de la comandant de pluton la comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Referitor la semnalările privind aspecte ale activităţii curente, vă asigurăm că acestea au fost analizate şi au fost dispuse măsuri conform prevederilor legale, strategiilor şi resurselor instituţionale”, se arată într-un răspuns oficial pentru „Adevărul”. 

Conform declarației de avere din 2018, Cătălin Paraschiv avea un venit anual de 110.555 de lei, adică a castigat 9213 de lei pe lună.

Citește și: „Oameni buni, chiar aveți de gând să continuați să ne sufocați?“

Alte declarații de avere nu au mai fost făcute publice.

Ce a făcut pe 10 august 2018?

Comandantul Brigăzii Speciale de Intervenţie Vlad Ţepeş din cadrul Jandarmeriei Române a absolvit Universitatea Bioterra la vârsta de 29 de ani şi a devenit celebru aproape 20 de ani mai târziu, pe 10 august 2018, când trupele speciale pe care le coordona au fost trimise să salveze detaşamentele de jandarmi prinse în mulţime.

Este vorba şi despre detaşamentul din care a făcut parte Ştefania – femeia jandarm care a fost lovită de un grup de protestatari violenţi şi căreia i s-a furat arma.

Citește și: Carmen Dan, despre intervenția Jandarmeriei la protest: Nu am ce să-mi reproșez

În acel context, maiorul Laurenţiu Cazan, coordonatorul acţiunilor Jandarmeriei, a decis să-l trimită pe colonelul Cătălin Paraschiv pentru a salva acele detaşamente.

De altfel, acela a fost şi momentul în care au început să apară imagini cu jandarmii din trupele speciale foarte violenţi cu toţi protestatarii, dar şi cu jurnaliştii care transmiteau de la faţa locului.

Potrivit ştirilor TVR, inclusiv colonelul ar fi fost filmat când smulgea telefonul unui jurnalist care era online pe Facebook şi îl distruge. Acesta a fost acuzat că militarii pe care i-a coordonat ar fi fost excesiv de agresivi. 

Pentru că la protest nu a fost îmbrăcat în uniformă, ci în alb, cu o eşarfă la gât, colonelul Paraschiv a atras atenţia. Astfel, a ajuns să fie identificat în multe dintre imaginile care surprind acţiunile în forţă ale jandarmilor şi a fost supranumit „Dirijorul în Alb” sau „Omul în Alb”.

Citește și: Autorii morali ai represiunii din 10 august, Dragnea și Dan, și-au făcut partid și vizitează Săpânța

Pentru violenţele din 10 august a fost audiat de mai multe ori de procurorii militari. De fiecare dată, el a spus că nu se teme de o eventuală punere sub acuzare întrucât a acţionat conform legii.

Presa a scris despre faptul că „Dirijorul” este prieten cu soţul Giorgianei Hosu, cea care a fost procuror în acest caz şi care a semnat clasarea, în primă instanţă, a acestui dosar. 

De când a fost deschis, dosarul violenţelor din 10 august a fost închis şi redeschis de mai multe ori. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te