Când vor putea românii lua carnetul de la 17 ani? Cum se schimbă regulile privind alcoolul la volan?

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.12.2023 - 18:07
Când va coborî vârsta pentru șoferi la 17 ani? - Foto: Freepik

UE a anunțat de când se va putea conduce mașina de la 17 ani. De asemenea, se schimbă regulile privind consumul de alcool la volan. România este printre puținele țări aliniate la ceea ce își dorește UE.

SHARE

Regulile privind acordarea permiselor de conducere ar putea fi schimbate în curând și se vor aplica în toate țările europene.

Miniștrii transporturilor din toate țările UE au examinat, zilele trecute, un proiect de directivă care ar putea schimba multe lucruri.

Citește și: Cine sunt șoferii români care nu vor mai putea conduce cu peste 90 km/oră și nici noaptea. De când?

Unul dintre acestea se referă la vârsta la care se poate obține un permis de conducere. Recent, Comisia Europeană a propus să se renunțe la o inițiativă prin care permisul de conducere se poate obține de la vârsta de 16 ani, așa cum se întâmplă în Statele Unite, scrie 24chasa

Citește și: Atenție, vitezomani! Cine depășește viteza legală cu peste 80-90 km/h rămâne fără mașină

Cu toate acestea, propunerea de directivă menționează că vârsta va rămâne fixată la 18 ani.

Dar, și aici e marea noutate, statele membre vor fi libere "să reducă vârsta minimă pentru eliberarea permisului de conducere la 17 ani". 

Citește și: Cu ce viteză trebuie să meargă șoferii pe autostrăzile și drumurile expres din România? Reguli

Astfel, România va putea decide dacă coboară vârsta de la care se ia permisul auto și asta chiar din primăvară, dacă inițiativa va trece.

De asemenea, UE vrea să schimbe regulile legate de alcoolul la volan

În Bulgaria, spre exemplu, limita de consum de alcool la volan este de 0,5 g/l de sânge, o toleranță care se aplică tuturor șoferilor.

Comisia Europeană  vrea să schimbe această regulă și să adopte o toleranță zero pentru șoferii începători care dețin un permis de conducere de mai puțin de doi ani. Unele țări, precum Ungaria, România, Slovacia și Republica Cehă, au adoptat deja toleranța zero pentru toți șoferii.

Conducătorii de mopede, scutere sau cvadricicluri ușoare cu o capacitate cilindrică maximă de 50 cmc sau cu o putere maximă mai mică sau egală cu 4 kW (motociclete electrice) și a căror viteză maximă nu depășește 45 km/h nu au nevoie de permis de conducere, ci doar de categoria AM (pentru mopede).

Comisia vrea să permită celor care au împlinit 16 ani să conducă mașini cu condiția ca greutatea acestora să nu depășească 2,5 tone, iar viteza să fie întotdeauna limitată la 45 km/h.

De asemenea, Comisia dorește să introducă o perioadă de valabilitate de 5 ani pentru permisele de conducere ale persoanelor de peste 70.

Permisul de 5 ani va putea fi reînnoit doar cu un test suplimentar și un examen medical.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te