Bogdan Aurescu (MAE): „Nu ne simțim amenințați de Rusia. Marea Neagră este parțial un lac NATO”

DE Elena Andrei | Actualizat: 08.05.2021 - 22:13

România nu se simte ameninţată, ci îngrijorată de prezenţa militară sporită a Rusiei în regiune, iar datorită Alianței Nord-Atlantice, Marea Neagră „e parţial şi un lac NATO", a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la EPC Talks Geopolitics, o dezbatere online.

SHARE

Aurescu a participat joi la EPC Talks Geopolitics, o dezbatere organizată online, vorbind, în acest context, despre rolul ţării noastre pe flancul estic al NATO, potrivit Agerpres.

România, parte a celei mai puternice alianțe militare

Întrebat dacă România se simte ameninţată de prezenţa militară sporită a Federaţiei Ruse în regiune, Aurescu a răspuns: „Nu ne simţim ameninţaţi. România este aliat NATO, face parte din Alianţă - cea mai de succes şi cea mai puternică alianţă militară din istorie - nu ne simţim ameninţaţi. Dar, în acelaşi timp, suntem îngrijoraţi când vedem o dislocare masivă de militari, o asemenea demonstraţie de forţă militară în regiune. Nu putem să nu ne întrebăm care este motivul pentru acest lucru, ce tip de îngrijorare vrea să transmită Rusia către noi, în calitate de aliaţi NATO din regiune".

Citește și

Fost consilier al lui Putin: „La toamnă, ocuparea canalului Crimeii de Nord, foarte probabilă”

Președintele Ucrainei: „Vizita lui Blinken, un semnal pentru Rusia că SUA sunt alături de Kiev”

 

La întrebarea „ce ar putea NATO să facă pentru a împiedica Rusia să transforme Marea Neagră într-un lac rusesc”, Aurescu a răspuns:

„Datorită aliaţilor NATO, Marea Neagră e parţial şi un lac NATO. Nu putem renunţa la a fi prezenţi în regiune ca membri ai Alianţei şi cred că este important să continuăm să ne promovăm valorile în regiune", a subliniat şeful diplomaţiei române.

El a apreciat că „este important ca NATO să continue apărarea şi descurajarea în această zonă şi că, în acelaşi timp, conflictele prelungite din zonă reprezintă o ameninţare la securitatea regională şi nu numai".

 

România vrea mai mulți aliați în Brigada Multinațională Sud-Est


Totodată, ministrul a arătat că ţara noastră îşi doreşte "mai mulţi aliaţi în brigada multinaţională din România".

„Avem Polonia, forţe ale unor ţări aliate - Portugalia, Italia şi altele -, dar avem nevoie de o prezenţă mai mare pe teren. În ultimii ani am văzut că a crescut prezenţa navală în Marea Neagră şi mai multe nave NATO vin şi organizăm exerciţii comune, în limitele prevăzute", a punctat el.

Nevoia de coeziune pe Flancul estic al Alianţei

„Este necesar şi trebuie să facem mai multe eforturi în privinţa coeziunii Flancului estic. Este clar că Rusia vede Flancul estic ca pe un tot unitar. Şi noi trebuie să vedem lucrurile astfel", a declarat Aurescu.

În context, a vorbit de prezenţa militară a aliaților în ţara noastră.

„Dacă avem o rotaţie constantă şi o prezenţă NATO multiplicată în Marea Neagră - şi am văzut aşa ceva în anii trecuţi -, cred că putem spune că există o prezenţă navală relevantă a NATO în această regiune. În cadrul Summitului NATO, în cadrul discuţiilor în care vom negocia viitorul concept strategic NATO, consolidarea componentelor de descurajare şi apărare pe Flancul estic, inclusiv în Marea Neagră şi în partea de sud a Flancului, ar fi un lucru foarte relevant pentru România şi pentru regiune, dar şi pentru NATO în ansamblul său", a precizat acesta, potrivit Agerpres.

Aurescu subliniat că „securitatea din zona Mării Negre este parte integrantă a securităţii NATO".

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.