Fost consilier al lui Putin: „La toamnă, ocuparea canalului Crimeii de Nord, foarte probabilă”

DE Adina Mutăr | 07.05.2021 - 19:47
Rusia ar putea ocupa la toamnă Canalul Crimeii de Nord/Foto: The Times

Probabilitatea unei invazii militare rusești în Ucraina va fi destul de mare în timpul exercițiilor militare Zapad 2021, declară Andrei Illarionov, fost consilier pe probleme economice al președintelui rus, Vladimir Putin.

SHARE

Ofensiva are mai multe șanse să fie pusă în aplicare odată cu încheierea manevrelor NATO în Europa în iulie și finalizarea construcției conductei de gaz Nord Stream 2, a declarat Illarionov, potrivit agenţiei de știri UNIAN.

„Și cea mai mare probabilitate - nu o garanție, ci o probabilitate – poate apărea în timpul manevrelor Zapad-2021", a subliniat Illarionov, vorbind despre posibilele date la care Rusia ar putea lansa o ofensivă militară împotriva Ucrainei.

Citește și

Un nou scenariu de invazie a Ucrainei de către Rusia: alimentarea cu apă a Crimeii

Putin nu pleacă de la granițele cu Ucraina fără să umple cu apă Canalul Crimeii de Nord

 

„Aș vrea să vă atrag atenția și asupra locației: foarte probabil, acesta este Tavria de Nord. Acesta este locul de unde începe albia Canalului Crimeii de Nord care duce în Peninsulă Crimeea”, a precizat acesta, amintind că Ucraina a închis Canalul Crimeii de Nord în urmă cu șapte ani, oprind principala sursă de apă potabilă către această regiune - aproape 90% din apă potabilă curgea pe acest canal.

Rusia poate tăia accesul Ucrainei la Marea Neagră

Illarionov a atras atenţia că această zonă este destul de uşor de ocupat din punct de vedere militar, iar odată realizat acest lucru, ocupaţia militară poate fi menţinută la fel de uşor.

În plus, dacă se înaintează spre partea extrem de vestică, Kinburn Spit, estuarul Nipru-Bug va fi închis pentru Ucraina. Și apoi cele două dintre cele mai mari porturi din Ucraina - Kerson și Mikolaiv – se vor închide, cu tot cu șantierele navale.

„Dacă Rusia face ceea ce a scris presa rusă, și anume capturează cei 80 de kilometri de la Oceakiv la Odesa, acest lucru ar reprezenta o amenințare reală pentru Ucraina, pierzând acesul la Marea Neagră", a adăugat fostul consilier al lui Putin.

Irina Vereșciuk, membră a Comisiei Parlamentare pentru Securitate Națională, Apărare și Informații, din Parlamentul Ucrainei, a catalogat declaraţiile lui Illarionov ca fiind o „intimidare”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.