Avertizări meteo: Weekend cu caniculă și furtuni. Vezi zonele vizate

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.07.2020 - 11:02
Sursa: ANM

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, trei avertizări meteo, valabile aproape pentru toată țara. Cea de-a patra avertizare, de instabilitate și disconfort termic, este valabilă până marți.

SHARE

Prima avertizare meteo, de cod galben de disconfort termic, intră în vigoare astăzi la prânz și este valabilă până la ora 19.00. În intervalul menţionat, disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a Munteniei, în vestul Dobrogei, local în Oltenia și în sudul Moldovei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent în jurul pragul critic de 80 de unități. Se vor înregistra temperaturi maxime de până la 35…36 de grade.

 

 

Cea de-a doua avertizare se referă la un cod galben de instabilitate atmosferică, care a intrat în vigoare sâmbătă dimineață, la ora 10.00 și care este valabil până în 5 iulie, la ora 10.00 și vizează nordul și centrul țării, precum și în zonele de deal și de munte, iar local și în regiunile estice și sudice. În acest interval, se vor înregistra averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40...60 l/mp.

Simultan, este în vigoare un cod portocaliu valabil pentru Moldova, Transilvania, Maramureș, nordul și nord-estul Munteniei și la munte, valabil până în 5 iulie, la ora 04.00, când se vor înregistra averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 70...90 km/h), vijelii și grindină.În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 35...40 l/mp și pe arii restrânse 50...70 l/mp.

 

Cea de-a patra avertizare emisă de meteorologi intră în vigoare mâine, 5 iulie, la ora 10.00 și este valabilă până marți, 7 iulie, la ora 10.00 și este valabilă pentru cea mai mare parte a țării. mai ales în cursul după-amiezilor și la începutul nopților, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și izolat 40 l/mp.

În intervalul menționat, îndeosebi în regiunile sud-estice, disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor atinge 35...36 de grade, arată ANM. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.