Cum ajută o aplicație mobilă victimele violenței domestice. Bright Sky RO, accesată de 88.000 de ori

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.05.2023 - 13:07
Aplicația Bright Sky RO ajută victimele violenței domestice Foto: Pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

Bright Sky RO, aplicația mobilă care ajută victimele violenței domestice a fost accesată de 88.000 de ori până acum. Poliția spune că în primele patru luni ale anului au fost emise peste 4.000 de ordine de protecție provizorii.

SHARE

Bright Sky RO  este singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice din țara noastră. Aceasta a fost folosită de aproximativ 88.000 de ori.

Pe de altă parte, autoritățile anunță că numărul ordinelor de protecție provizorii a crescut cu 3,7% în prima parte a acestui an, față de perioada similară a anului trecut.

Aplicația pe telefon care sare în ajutorul victimelor violenței în familie

Peste 63.000 de persoane din România se protejează de violența domestică și folosesc activ Bright Sky RO. Aplicația și pagina web asociată acesteia au fost utilizate de aproape 88.000 de ori de victime ale violenței domestice, preponderent femei, dar și bărbați și minori, sau de către cei care aleg să ajute în astfel de situații.

 Accesările au fost înregistrate de la lansarea aplicației în România, în mai 2020, până în prezent. Secțiunea în care sunt explicate formele de abuz rămâne cea mai utilizată din aplicație, cu peste 10.000 de accesări, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Citește și: Cine poate încasa alocaţia de stat, dacă părinţi s-au separat, din cauza violenţei domestice

Fenomenul violenței domestice este în continuă creștere pe teritoriul țării noastre. În perioada ianuarie – aprilie 2023, în România au fost emise 4.075 de ordine de protecție provizorii, cu 3,7% mai multe față de primele 4 luni ale anului trecut, arată datele Poliției Române. 

Bright Sky RO este singurul instrument digital, gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice din România.
Din luna martie 2023, Bright Sky Ro include și un ghid de prevenție a fenomenului traficului de persoane, elaborat în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), care conține informații despre cum se

manifestă acest fenomen, cine poate deveni victimă, cum se poate proteja aceasta de traficanți și unde poate solicita ajutor.

Cele mai accesate funcții ale aplicației rămân: ghidurile (în special formele de abuz și ghidul de siguranță online), chestionarul de evaluare a siguranței într-o relație și funcția de căutare a celui mai apropiat serviciu de asistență și suport.

Cum se folosește aplicația Bright Sky RO

Bright Sky RO permite apeluri rapide către servicii de asistență. De la lansare, 417 persoane au sunat la 112 și au găsit sprijin, direct prin intermediul aplicației.

Funcția „Jurnalul meu”, prin care pot fi trimise poze, videoclipuri sau fișiere audio în mod sigur, fără riscul de a fi vizualizate de alte persoane, a fost utilizată de 823 de ori.

Materialele încărcate aici pot fi folosite ulterior ca dovezi, pentru a documenta abuzurile în fața organelor de anchetă sau în instanțele de judecată. 

Citește și: STUDIU Peste 25% dintre femei, victime ale violenţei domestice la nivel mondial

„Este important ca tot mai mulți oameni să acceseze aplicația. Bright Sky RO are o puternică latură de educare și  este utilă pentru fiecare dintre noi.

Cu ajutorul ei putem învăța mai multe despre abuz și formele în care acesta poate fi uneori ascuns sau de acceptat. Inclusiv pe mine m-a ajutat aplicația să înțeleg ce aș putea să fac pentru cineva aflat într-o relație abuzivă.

Aplicația te învață să nu judeci victima, ci să stai să o asculți, să vezi cum ai putea să o ghidezi.

Dar cel mai important este că victima află, concret, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze atunci când se decide să iasă dintr-o relație abuzivă.

Mai mult decât atât, victima găsește aici sprijin direct la autorități și servicii de asistență. Totul într-un mod sigur pentru ea“, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

Ca parte a proiectului Bright Sky, în noiembrie 2022, a fost lansată și o campanie națională de prevenire a violenței domestice, coordonată și derulată de către Poliția Română.

Acțiunile continuă și în acest an. 

„Prevenirea violenței domestice reprezintă o prioritate pentru Poliția Română. În cadrul acestei campanii cu o durată de 100 de zile au fost organizate 270 de acțiuni cu grupuri țintă în mediul urban și 152 în mediul rural, activități ample de prevenire, cu peste 17.000 de beneficiari.

Dorim să diversificăm modalitățile de transmitere a mesajelor și să ne orientăm și spre viitori profesioniști care vor lucra cu victimele violenței domestice, să informăm tânăra generație de medici, juriști și asistenți sociali.

De aceea, vom continua și în acest an să ne adresăm potențialelor victime, dar și studenților și masteranzilor și să lărgim aria parteneriatelor în acest domeniu.

Îi invităm alături de noi pe toți cei care doresc să schimbe mentalități, să promoveze drepturi egale pentru toți cetățenii, indiferent de sex, nivel de educație sau vârstă, situație matrimonială sau materială”, a declarat Sorin Stănică, Director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității.

Ce violențe domestice au raportat victimele

Potrivit datelor Poliției Române, la nivelul țării noastre, în primele 4 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor din sfera violenței domestice o au faptele de „lovire sau alte violențe” – 61%, urmate de „amenințare” – 11% și „abandon de familie” – 9%.

Reamintim că, începând cu 1 octombrie 2022, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcțional în municipiul București și județele Iași, Mureș și Vrancea, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.

Pe lângă România, aplicația Bright Sky funcționează în prezent în alte 12 țări: Marea Britanie, Irlanda, Cehia, Italia, Grecia, Albania, Ungaria, Luxemburg, Portugalia, Noua Zeelandă, Africa de Sud și Statele Unite ale Americii. La nivel global, peste 740.000 de utilizatori au accesat aplicația sau varianta web a acesteia.

Aplicația se poate descărca gratuit App Store și Google Play Store, în limbile română, engleză și maghiară
si în versiunea web Bright Sky (bright-sky.org).

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te