Cine poate încasa alocaţia de stat, dacă părinţi s-au separat, din cauza violenţei domestice

DE Alexandru Pop | Actualizat: 12.04.2023 - 12:39
Foto: Wikimedia/Emilian Robert Vicol/CC BY 2.0

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege, despre cine încasează alocaţia de stat pentru copii, în cazul de violenţă domestică. Astfel, banii ar urma să fie luaţi de către părintele căruia i s-a încredinţat copilul, pe baza unui ordin judecătoresc.

SHARE

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind posibilitatea încasării alocaţiei de stat, pentru copii, de către părintele căruia i s-a încredinţat minorul, spre creştere şi educare, în situaţia emiterii de către instanţa de judecată a unui ordin de protecţie, în caz de violenţă domestică.

Cum se procedează cu alocaţia pentru copil, în caz de violenţă domestică

Proiectul de lege a fost adoptat anterior de Senat, în calitate de primă cameră sesizată.

Potrivit unui amendament, persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri:

Citeşte şi: Doar în luna decembrie ANPIS a achitat suma de 1,02 miliarde de lei pentru alocațiile de stat

interdicţia pentru agresor de a încasa alocaţia de stat pentru copii şi încuviinţarea încasării acesteia de către părintele/persoana căruia/ căreia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau la care s-a stabilit reşedinţa acestuia.

Interdicţia se comunică de îndată agenţiei judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială sau a municipiului Bucureşti, după caz, conform Agerpres.

Alocaţia este încasată de părintele/persoana beneficiar/beneficiară al/a măsurii de protecţie pe durata valabilităţii ordinului de protecţie şi atât timp cât i-a fost încredinţat copilul, sau în situaţia în care copilul are stabilită reşedinţa la acesta/aceasta.

Citeşte şi: Alocațiile pentru bebeluși cresc cu 30 de lei. Îți ajung să cumperi scutece pentru o singură zi

Alocaţia de stat pentru copii se plăteşte unuia dintre părinţi pe baza acordului acestora sau a convenţiei autentificate de notar public cu ocazia divorţului ori, în caz de neînţelegere, pe baza hotărârii judecătoreşti sau a ordinului de protecţie emis de instanţa judecătorească, părintelui/persoanei căruia/căreia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau la care s-a stabilit reşedinţa copilului.

Cât sunt alocaţiile acum

Cuantumurile alocaţiei sunt:

- 486  lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap (de la 427 lei în prezent);

- 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale (de la 214 lei în prezent);

- 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap (de la 427 de lei în prezent).

, conform Ministerului Muncii.

Mai sunt de actualizat normele metodologice

Alocaţia este încasată de părintele/persoana beneficiar/beneficiară al/a măsurii de protecţie pe durata valabilităţii ordinului de protecţie şi atât timp cât i-a fost încredinţat copilul sau în situaţia în care copilul are stabilită reşedinţa la acesta/aceasta, prevede un alt amendament.

În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Guvernul actualizează normele metodologice de aplicare a Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 577/2008 cu modificările ulterioare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te