Potrivit studiului realizat pe baza a sute de cercetări, publicat în revista "The Lancet", 27% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani au fost victime ale violenţei fizice şi/sau sexuale comise de partenerul de viaţă.
Aproximativ una din şapte (13%) a afirmat că acest lucru s-a întâmplat în ultimul an - echivalentul a 492 de milioane de femei în întreaga lume.
Citește și: INFOGRAFIC Cum au evoluat datoriile țărilor raportate la PIB în 2021. România: +51,1%
Cifra reală a femeilor abuzate, mai mare decât estimările
Potrivit autorilor studiului, cel mai amplu realizat până în prezent privind violenţa împotriva femeilor care sunt sau au fost într-o relaţie, cifra reală a femeilor abuzate este probabil mai mare decât estimările, având în vedere stigmatizarea violenţei domestice care poate face mai puţin probabil ca femeile să raporteze abuzurile.
Cercetători de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi din cadrul altor instituţii au analizat 366 de studii realizate în perioada 2000-2018 şi aflate în Baza de date globală a OMS privind violenţa împotriva femeilor.
Aceste studii au fost efectuate pe două milioane de femei şi fete din 161 de ţări şi regiuni ale lumii, acoperind astfel 90% din populaţia feminină la nivel global cu vârsta de peste 15 ani.
Autorul principal al studiului, dr. Claudia Garcia-Moreno, a declarat că progresele înregistrate în ultimii 20 de ani în această direcţie sunt "extrem de insuficiente" pentru a face faţă obiectivului global de eliminare a violenţei împotriva femeilor până în 2030.
Descoperirile sugerează, de asemenea, că violenţa domestică începe devreme - 24% dintre adolescentele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani au afirmat că au fost victime ale violenţelor comise de partenerul lor intim.
"Deşi acest studiu a avut loc înainte de pandemia de COVID-19, cifrele sunt alarmante, iar cercetările au arătat că pandemia a exacerbat problemele care au dus la violenţa din partea partenerului intim, cum ar fi izolarea, depresia, anxietatea şi consumul de alcool, precum şi reducerea accesului la servicii de sprijin", a declarat dr. Claudia Garcia-Moreno.