FOTO Animalul rar care a fost adus de Ceaușescu în România pentru a fi vânat: Poate atinge 50 de kg

DE Alin Crișan | Actualizat: 16.02.2023 - 17:52
Nicolae Ceaușescu la vânătoare - Foto: Captură Youtube
Muflon - Foto: Profimedia

Nicolae Ceaușescu, mare vânător, auzise de valoarea de trofeu a coarnelor de muflon și a decis să aclimatizeze acest animal asemănător mult cu un berbec.

SHARE

Acest animal a ajuns în România pentru a fi vânat de Nicolae Ceaușescu. Dictatorul a murit, el a supraviețuit. Este povestea muflonului sau oaia sălbatică, animalul adus în țară la dorința expresă a dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu. 

Citește și: Federațiile acuză subfinanțarea sportului românesc. E luată în calcul demiterea ministrului

„Oaia sălbatică” este acum prezentă mai ales în America de Sud și de Nord, dar există exemplare și în zona Mării Mediterane, în provinciile italiene Sicilia și Sardinia. În România, la ordinul lui Ceaușescu, în anii 80 a fost creată o rezervație de mufloni în Dobrogea.  

Povestea rezervației de mufloni din Dobrogea

Localizată în satul Negureni, de lângă comuna Băneasa, în apropiere de granița cu Bulgaria, „tărâmul muflonilor” are 300 de hectare și adăpostește 65 de exemplare, potrivit observatornews.ro. Potrivit îngrijitorilor, exemplarele din țara noastră au fost aduse de dictator din Italia special pentru a popula o rezervație de vânătoare.  

Anii au trecut, muflonii au devenit români get-beget și s-au aclimatizat. De „oaia sălbatică” se ocupă salariații Ocolului Silvic Băneasa. Ceaușescu a murit, dar pentur muflonii din Dobrogea nu s-a schimbat nimic: ei sunt crescuți în continuare pentur a fi vânați.  

Citește și: Orașul care oferă un apartament și un salariu uriaș ca parte a unui loc de muncă: Nimeni nu acceptă

Coarnele pitorești ale acestor animale reprezintă trofee prețioase pentru vânători. Sezonul de vânătoare pentru această specie de animale este între 15 septembrie şi 15 decembrie. Mufloni există și în București dar nu sunt crescuți pentru vânătoare. Este vorba de 15 exemplare ținute la Grădina Zoologică de la Băneasa.  

În sezonul de vânătoare, cânarea unui muflon costă 2000 de euro, iar cei care vor sa ia coarnele, adică trofeul acasă trebuie sa mai plătească 3000 de euro.

Potrivit bucurestizoo.ro, muflonul este o oaie sălbatică europeană și este strămoșul oii domestice. Lungimea corpului acestei specii este de 1,1 – 1,3 m, coada de 3 – 6 cm și înălțimea de 60–80 cm. Greutatea animalului poate ajunge la 50 de kilograme. 

Citește și: I-a „scuturat” de 4.000€ promițându-le o excursie de vis la Vatican: Surpriza de la îmbarcare

Este un mamifer agil care poate face salturi de 2 metri înălțime și 3–4 m lungime. Muflonul are simțuri foarte bune. Aspectul general al muflonului este asemănător cu cel al berbecului. Masculul are coarne inelate, puternice și răsucite.  

Acestea cresc în spirală odată cu vârsta animalului, putând ajunge la 90 cm. Femelele poartă, uneori, și ele coarne, mai mici, de până la 10–12 cm. Copita muflonului este la fel cu cea a oii domestice.  

Muflonii pasc și se adapă seara și noaptea. Împerecherea are loc în perioada octombrie-noiembrie. După aproximativ 22 săptămâni, muflonul femelă se retrage singură, în locuri ascunse și fată unul sau, mai rar, doi miei, cu care revine la turmă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te