Federațiile acuză subfinanțarea sportului românesc. E luată în calcul demiterea ministrului

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.02.2023 - 17:17
Eduard Novak- Foto: INQUAM Photos/ Alexandra Pandrea

Peste 20 de preşedinţi de federaţii sportive naţionale s-au întâlnit, joi, la sediul COSR, pentru a discuta problemele financiare cu care se confruntă, iar la reuniune şi-a făcut apariţia şi Eduard Novak, scrie Agerpres.

SHARE

Ministrul Sportului fiind de acord să participe şi la o întrevedere cu toţi liderii coaliţiei de guvernare şi ai partidelor de opoziţie, transmite Agerpres.  O parte dintre şefii structurilor sportive au fost prezenţi online, prin intermediul platformei Zoom.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii federaţiilor au convenit să solicite o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă şi liderii Coaliţiei de guvernare, care să fie mediată de COSR „pentru a discuta problema subfinanţării sportului românesc".

Reprezentantul unei federaţii sportive prezent la întâlnire a precizat, pentru Agerpres, că s-a solicitat "indexarea imediată a tuturor bugetelor cu cel puţin rata inflaţiei" şi "rezolvarea urgentă a trei probleme de finanţare, una legată de neacoperirea cheltuielilor generate de participarea sportivilor români în campania de calificări pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, respectiv, a doua speţă ce rezidă din subfinanţarea centrelor de copii şi juniori ale federaţiilor naţionale, plus lipsa fondurilor pentru activităţile de formare şi perfecţionare a antrenorilor şi personalului tehnico-administrativ".

Totodată, preşedinţii de federaţii vor cere "cooptarea federaţiilor naţionale în orice proiect de schimbare legislativă a Legii Sportului 69/2000 şi a oricărei legi, ordonanţă de guvern sau act normativ cu adresabilitate către sportul românesc".

Mai mulţi preşedinţi de federaţii sportive, printre care cele de canotaj, scrimă, handbal, judo, nataţie, lupte, box sau atletism, au declarat că sumele alocate de la bugetul de stat prin Ministerul Sportului pentru anul 2023 sunt insuficiente. Ei au invocat creşterea preţurilor pentru participările la competiţiile internaţionale, reclamând totodată faptul că nu s-a luat în calcul inflaţia anunţată oficial.

Citește și: Scenariu apocaliptic. Miliarde de oameni mor în „iarna nucleară”. Cei mai mulți prin înfometare

Comparativ cu sumele primite în 2022, 8 dintre cele 18 federaţii sportive au bugete mai mici în acest an, cea mai substanţială scădere fiind înregistrată de Federaţia Română de Judo, cu peste 2,7 milioane de lei mai puţin.

La capitolul finanţări mai mari comparativ cu anul precedent, Federaţia Română de Gimnastică a înregistrat cea mai mare creştere, cu plus 1,35 milioane de lei, urmată de Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, cu plus 1,3 milioane, şi Federaţia Română de Ciclism, cu plus 1,2 milioane de lei.

Citește și: VIDEO Rusia a pierdut întreaga Brigadă a Infanteriei navale de elită 155

Suma totală alocată de Ministerul Sportului pentru asociaţiile sportive naţionale pentru 2023 este de 162.088.000 de lei.

Conform bugetului adoptat pentru 2023, Ministerul Sportului are anul acesta un buget de 581,5 milioane de lei, cu 60 de milioane în plus faţă de faţă de execuţia preliminară din 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te