FOTO Alertă, pe Valea Borod! Un afluent al Crişului Repede are apa roșie. Vinovat ar fi un cutremur

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 29.02.2024 - 15:07
Alertă, pe Valea Borod! Un afluent al Crişului Repede are apa roșie. „Vinovat” ar fi un cutremur - Foto: Apele Române/Facebook
Alertă, pe Valea Borod! Un afluent al Crişului Repede are apa roșie. „Vinovat” ar fi un cutremur - Foto: Apele Române/Facebook

Apele Române atenţionează în legătură cu o posibilă poluare pe Valea Borod, în judeţul Bihor, unde apa are o culoare roşiatică, fiind luată în calcul posibila prăbuşire a unei galerii de mină din cauza unui cutremur ce a avut loc duminică.

SHARE

"Alertă pe Valea Borod, în judeţul Bihor! În această dimineaţă, Formaţia de lucru din Aleşd din cadrul Apele Române Crişuri s-a deplasat în teren, în Valea Borod (afluent al Crişului Repede), judeţul Bihor, în legătură cu o posibilă poluare.

Din cele constatate la faţa locului, apa are o culoare roşiatică, de intensitate mare. Se ia în calcul posibila prăbuşire a unei galerii de mină din cauza cutremurului care s-a produs duminică.

În zonă se află o exploatare minieră, nefuncţională de circa 50 de ani", a anunţat Administraţia Naţională Apele Române pe pagina sa de Facebook, precizând că surparea galeriei, care a început miercuri, a avut drept cauză motive geologice şi nu precipitaţiile, informează Agerpres.

Citește și: Poluarea a atins cote alarmante într-un mare oraș din România. Și de 10 ori limita admisă

Alertă, pe Valea Borod! Un afluent al Crişului Repede are apa roșie. „Vinovat” ar fi un cutremur

Potrivit sursei citate, s-au prelevat probe de apă din mai multe puncte, urmând ca în câteva ore să apară şi primele rezultate. Totodată, au fost anunţate folosinţele consumatoare pentru a-şi adapta procesele tehnologice în vederea tratării corespunzătoare a apei.

"Având în vedere că debitul evacuat din galerie este estimat la 0,5 mc/s, se aşteaptă ca în Crişul Repede diluţia să fie de 10-12 ori mai mare. Impactul estimat al poluării este până la acumularea Lugaş, unde există un volum de 20,38 milioane mc de apă. Personalul tehnic de specialitate din cadrul ABA Crişuri va continua monitorizarea situaţiei până la stoparea fenomenului şi încadrarea apei în limitele normale de calitate", precizează reprezentanţii ANAR.

Citește și: Cât de mare a fost poluarea în București, în 2023? Care sunt zonele cele mai afectate?

Duminică, în zona Crişana, judeţul Bihor, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 2,9, la o adâncime de 4,2 kilometri, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 38 km sud-vest de Zalău, 56 km est de Oradea, 75 km vest de Cluj-Napoca, 92 km sud de Satu Mare, 97 km nord-vest de Turda. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te