Poluarea a atins cote alarmante într-un mare oraș din România. Și de 10 ori limita admisă

DE Alin Crișan | Actualizat: 20.01.2024 - 13:44
Poluarea a atins cote alarmante într-un mare oraș din România. Și de 10 ori limita admisă - Foto: Ziarul de Iași

Poluarea a atins cote alarmante într-un mare oraș din România. Și de 10 ori limita admisă.

SHARE

Pentru prima dată în ultimele zece zile, calitatea aerului din Iași a fost apreciată ca moderată, după ce pe 10 ianuarie Agenția pentru Protecția Mediului a emis un comunicat în care atrăgea atenția asupra nivelului “extrem de rău” de poluare.

Poluarea a atins cote alarmante într-un mare oraș din România. Și de 10 ori limita admisă

“Urgia albă”, ignorată de autorități, nu a produs doar blocaje în trafic, dar a avut drept consecință și niveluri de poluare extreme.

Condițiile de iarnă accentuată duc la creșterea concentrațiilor de particule în suspensie PM10 și PM2,5 rezultate din sursele de poluare existente în mun. Iași și împrejurimi: arderi de combustibili în centralele termice din locuințele populației, ale operatorilor economici și instituțiilor din mun. Iași, producerea de căldură și apă caldă în sistem centralizat, traficul rutier îngreunat de căderile mari de zăpadă de la începutul săptămânii, activitățile industriale, incendii locale, arderea deșeurilor etc, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Agenției pentru protecția Mediului Iași.

“Pe fondul temperaturilor foarte scăzute, a inversiunii termice și a calmului atmosferic, în perioada 07.01 - 11.01.2024, Agenția pentru Protecţia Mediului (APM) Iași constată prin intermediul rețelei automate de monitorizare a calității aerului în aglomerarea Iași o creștere importantă a concentrațiilor de particule în suspensie din aer (PM10 și PM2,5).

Indicele de calitate a aerului a evoluat spre “Extrem de Rău”, iar situația se poate menține și în perioada următoare având în vedere prognoza meteo în vigoare a Administrației Naționale de Meteorologie”, a transmis printr-un comunicat Agenția pentru protecția Mediului Iași.

Depășirile valorilor limită s-au înregistrat în stațiile de monitorizare a calității aerului din Podu de Piatră, Decebal-Cantemir și Tomești.

Valorile maxime de poluare s-au înregistrat în noaptea de 10 – 11 ianuarie, când măsurătorile au relevat valori de patru ori mai mari decât limita admisă pentru PM10 și de până la zece ori mai mari decât limita maximă admisă la PM2,5.

PM10 și PM2,5 sunt particule în suspensie rezultate din sursele de poluare existente în municipiul Iași și împrejurimi sau, după explică pe pagina de internet, Agenția pentru Protecția Mediului, sunt “un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid” provenite din sistemul de încălzire a populației, de la centralele termoelectrice și activitatea industrială.

În plus, “traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora, cât și datorită arderilor incomplete”.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te