Coronascepticii din România au ajuns în presa internațională

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 21.07.2020 - 15:10
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Doctorul Virgil Musta, ale cărui recomandări în lupta împotriva noului coronavirus sunt puse la îndoială de mai multe săptămâni de către pacienţi, la Timişoara, duce în prezent o luptă atât împotriva bolii COVID-19, cât şi a ”coronascepticilor”, relatează AFP într-un reportaj.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

”Nicio persoană nu mai respectă regulile”, deplânge într-un interviu acordat AFP acest medic, care îngrijeşte cel puţin 600 de pacienţi. Iar culmea, în opinia sa, este faptul că, pentru a se întoarce acasă, persoane testate pozitiv au folosit mijloace de transport în comun.

Într-o singură săptămână, România a înregistrat aproape 5.000 de contaminări cu noul coronavirus – un vârf de 889 de cazuri sâmbătă – şi 142 de morţi din cauza covid-19, iar bilanţul total a crescut la 2.026 de morţi.

Această accelerare a determinat 12 state UE să impună restricţii de călătorie românilor. Această fostă ţară comunistă cu 19 milioane de locuitori a folosit, însă, cu un anumit succes, încă de la începutul pandemiei, mijloace puternice pentru a opri maladia, spitalizând în mod sistematic toate persoanele contaminate.

Însă, la începutul lui iulie, Curtea Constituţională (CC) a hotărât că această măsură este ilegală, demnă, potrivit critcilor ei, de o ”dictatură medicală”. CC a stabilit că menţinerea unui bolnav la spital împotriva voinţei sale ”aduce atingere drepturilor fundamentale”.

Profitând de acest vid legislativ, ”1.000 de pacienţi au plecat din spitale şi se plimbă liberi”, îşi exprimă îngrijorarea un epidemiolog care a cerut protecţia anonimatului. Iar al doilea valar putea fi mai puternic ca primul.

În ultimele zile, doi bărbaţi testaţi pozitiv cu covid-19 care au refuzat spitalizarea, au murit acasă, potrivit autorităţilor. Şase persoane au contaminat 20 de membri ai familiei lor, după ce-au dat asigurări că se vor îngriji la domiciliu, o primisiune dificil de respectat în această ţară, una dintre cele mai sărace din Europa, în care spitalele, aflate adesea într-o stare tristă, lipsesc în provincie.

Pe patul de spital, la Timişoara, o tânără vizibil afectată de COVID-19 îşi plânge soţul, mort în urmă cu câteva zile. ”Nu este normal ca un om în vârstă de 34 de ani fără vreun antecedent să moară din cauza coronavirusului”, declară ea pentru AFP.

Cristian Focşan, un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani, sportiv, a crezut că poate să lupte împotriva noului coronavirus. El a povestit pe Facebook că a refuzat să rămână la spital, pentru ”a nu ocupa un pat” care ar fi putut săprimească un bolnav grav. Însă starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid şi a sfârşit prin a fi conectat la un aparat de respiraţie artificială.

În regim de urgenţă, Parlamentul a adoptat un nou text care autorizează marţi spitalele să-i menţină pe bolnavi – cu sau fără simptome – sub observaţie timp de 48 de ore, după care autorizaţia Direcţiei Sănătăţii Publice este obligatorie.

Însă dr. Musta, de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara (vest), consideră că răul a fost, din păcate făcut. ”Acum trei săptămâni, aveam un caz nou pe zi. De-acum primim 40”, declară medicul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te