Vă mai amintiți de Monica Ghiuță, actrița cu 100 de roluri, care a fost „cea mai iubită bunică” ?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.07.2023 - 18:10
Vă mai amintiți de Monica Ghiuță, actrița cu 100 de roluri, - Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Monica Ghiuță face parte din categoria actorilor români iubiți de public. A jucat în peste 100 de roluri de teatru. Monica s-a stins din viață în urmă cu exact doi ani.

SHARE

Discretă în ultimii ani, Monica Ghiuţă a plecat dintre noi fix aşa cum şi-a petrecut ultima perioadă din viaţă, în mare tăcere. Actriţa a împlinit 79 de ani la 26 iulie 2019, dar nu a apucat să se bucure prea mult de aniversare, căci două zile mai târziu a murit. 

Sursa foto: Monica Ghiuță - Foto: Facebook Istoria romanilor în culori

O prezență scenică impresionantă 

Monica Ghiuță s-a născut în data de 26 iulie 1940, la Câmpulung Moldovenesc și a decedat pe 28 iulie 2019, la București.

A urmat și absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București – promoția 1964, la clasa profesorului George Mărutză.

Monica și-a amintit de un moment delicat în copilărie.

„În urmă cu câțiva ani, am plâns cu Monica Ghiuță în fața Palatului Regal de pe Calea Victoriei, la funeraliile Reginei Ana. Venise să aprindă o lumânare și să-i ceară astfel iertare Regelui Mihai pentru că, în urmă cu mai bine de 70, a rupt din abecedarul ei fotografia Regelui pentru că așa îi ceruse învățătoarea la școală.

Nu se iertase pentru gestul acela și m-a impresionat că a venit la Palat, deși nu se simțea bine și se deplasa greu. I-am luat un scurt interviu și m-a impresionat atât de mult! Marea actriță plângea și eu o dată cu ea”, scria, la un moment dat, pe Facebook, jurnalista Camelia Csiki.

Citește și: De ce Vișan și Florin Piersic nu sunt prieteni și nu joacă împreună. Pentru cine au făcut o excepție

Cu toate că a interpretat zeci de roluri în teatru și film, cei mai mulți români și-o mai amintesc azi doar ca fiind protagonistă unei campanii publicitare cu numele de „Untdelemn de la Bunica”.

Cu mai bine de 100 de roluri în teatru, film sau piese radiofonice, la activ, Monica Ghiuță a debutat în anul 1966, mai exact în filmul „Vremea Zăpezilor”.

Datorită talentului său înnăscut, aceasta a fost nominalizată la Premiile Gopo 2015 pentru „Cea mai bună actriţă în rol secundar”, pentru rolul din ”O poveste de dragoste, Lindenfeld” (2014, regia Radu Gabrea).

Ar fi avut o relație amoroasă cu Ion Caramitru 

„Întrebați-l pe Ion Caramitru. Voi, ziariștii, i-ați pus în cârca zeci de amante. Iar lista lor se deschidea întotdeauna cu mine”, spunea, la un moment dat, Monica Ghiuță, despre acest subiect, adăugând, de fiecare dată, că nu are chef de comentat pe această temă, sugerând că și-ar dori ca viața personală să rămână una privată.

„Nu am nimic de comentat și nici n-am chef de popularitate pe această tema”.

Totuși, conform anumitor surse din teatru, Monica Ghiuță și Ion Caramitru s-ar fi cunoscut la cursurile pregătitoare pentru examenele de admitere la Academia de Teatru, iar aici ar fi început totul.

În ciuda acestui fapt, a fost măritată de două ori, dar nu a încetat să creadă nicio clipă că instituția căsătoriei ar fi, de fapt, definiția „nimicniciei omenești”.

„M-a ferit bunul Dumnezeu de vreo tragedie pe care n-aș fi putut-o îndură, foarte probabil, pentru că am pus întotdeauna cariera mai presus de orice.

Apoi, marile iubiri n-ar trebui să eșueze nicicând într-o căsnicie”, ar fi spus, la un moment dat, Monica Ghiuță, în compania apropiaților săi.

În ultimii ani de viață s-a arătat tot mai abătută 

Puțini sunt cei care au știut de ce boală suferea actrița Monica Ghiuță. Aceasta a făcut parte din generația Florinei Cercel, care a oferit de-a lungul carierei o moștenire pentru toți cei care au urmat mai apoi calea teatrului și a filmului din România.

Citește și: Imagini inedite de la filmările la Brigada Diverse. Azi, niciunul din marii actori nu mai trăiește

Pe data de 28 iulie 2019, Monica Ghiuță s-a stins din viață la doar două zile după ce a împlinit frumoasa vârstă de 79 de ani.

Admiratorii și colegii artistei nu s-au așteptat nicio clipă la o asemenea veste tragică, deoarece nu știau cu ce boală se luptă de ani de zile femeia.

Suzana, sora Monicăi Ghiuță a internat-o pe aceasta la un azil pentru persoane cu probleme, din Băneasa, deoarece actrița suferea de Alzheimer, o „afecţiune degenerativă progresivă a creierului care se acutizează odată cu vârsta”, după cum notează monden.ro. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te