Profesorul Horia Sîrbu, șeful Clinicii de Chirurgie Toracică din Erlangen

DE Mihai Duță | Actualizat: 15.10.2020 - 08:47
Profesorul Horia Sîrbu

Horia Sîrbu s-a născut la Onești, județul Bacău, la 2 aprilie 1965. A făcut școala și liceul la „Școala Germană din București”, „Liceul Goethe” de astăzi. Apoi a urmat cursurile Facultății de Medicină Carol Davila în perioada 1983 - 1989.

SHARE

Anul 1991 l-a prins ca tânăr preparator universitar în București.

Horia Sîrbu a profitat de deschiderea către Vest, astfel că, în 1993, ajungea ca bursier DAAD la Universitatea din Göttingen. Acolo s-a format profesional, mai ales din punctul de vedere al cercetării științifice.

„Primul meu mentor universitar, prof. Dalichau, un «grand senieur», m-a învățat eleganța, seriozitatea, lupta dar și corectitudinea universitară“, spune Horia Sîrbu.

În 2001, ajungea la Universitatea din Aachen că tânăr medic primar de chirurgie cardio-toracică. În 2004, a obținut titlul „venia legendi“ și, totodată, dreptul de a preda la nivel universitar. 

În anul 2006, a fost scos la concurs postul unei noi catedre de chirurgie toracică la Universitatea din Erlangen. 

Au fost cinci candidați, iar Horia Sîrbu a fost preferat în urma unui lung proces de selecție. În februarie 2008, la vârsta de 42 ani, profesorul român începea o nouă etapă în cariera sa, cea de șef al Catedrei de Chirurgie Toracică și cea de șef al Clinicii de Chirurgie Toracică din Erlangen.

Horia Sîrbu este membru al unor prestigioase asociații medicale și este una din personalitățile recunoscute la nivel internațional.

De-a lungul timpului, a ținut în permanență legătura cu România, reușind să ajute și să promoveze în străinătate medici români talentați. Totodată, a avut lucrări publicate în reviste de specialitate românești. 

„ Am avut o colaborare deosebit de intensă cu Clinica Universitară din Craiova, cu domnul Conf. Dr. Alin Demetrian, pe care îl stimez și pe care l-am recomandat Facultății de Medicină din Craiova pentru funcția de conferențiar universitar.

L-am adus aici pe Dr. Denis Trufă, șef de promoție din Iași, și l-am format ca medic primar.

Am pregătit trei șefi de clinică în Germania. Prof. Waldemar Schreiner, pregătit de mine, va fi șeful Clinicii de la Universitatea din Frankfurt. Mă mândresc  mult cu oamenii pe care i-am pregătit și pe care încerc să-i las în urmă. Ei mă reprezintă”, ne-a spus Horia Sîrbu. Profesorul iubește arta românească și artiștii români și are o întreagă galerie acasă.

Horia Sîrbu dorește acum, din toată inima, să revină în România, pe o poziție universitară echivalentă cu cea din Germania. Ne-a mărturisit că este legat pe viață de București, pentru că soția sa este înmormântată aici.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.