TOP 100 Adrian Bot, românul care lucrează la tratarea cancerului

DE Newsweek România | Actualizat: 12.10.2019 - 23:33

Adrian Bot s-a născut în Teregova, județul Caraș Severin, în 1968. A urmat apoi Liceul Matematică Fizică Informatică Timișoara, fiind olimpic internațional la fizică și obținând locul II la Londra în 1986.

SHARE

A urmat apoi cursurile Universității de Medicină și Farmacie Timișoara 1987-1993. Doctoratul l-a obținut la Mount Sinai School of Medicine, New York (1994-1998).

 A fost apoi cercetător științific la: Scripps Research Institute, La Jolla California 1998-2000; cercetător științific și director de laborator - Alliance Pharmaceutical Corp, La Jolla California 1998-2002; director, senior director și apoi vicepreședinte Cercetare și Dezvoltare - MannKid Corporation, Valencia California 2002-2011; Chief Scientific Officer și apoi vicepreședinte Cercetare și Dezvoltare (Translational Medicine) - Kite Pharma (2011-2017); Kite, a Gilead Company (2017-prezent).

Adrian Bot consideră că proiectul cel mai important în care este implicat este cel legat de tratarea și prevenția cancerului: Reprogramarea sistemului imunitar la nivel genetic pentru a preveni infecții virale sau a trata boli autoimmune și canceroase.

Are mai multe brevete de invenție în domeniul vaccinării genetice (boli infecțioase, autoimmunitate, boli canceroase).

A avut o contribuție importantă la reprogramarea celulelor imunitare pentru tratarea cancerului.  „Proiectul cel mai avansat a rezultat în dezvoltarea și aprobarea în US (2017) și EU (2018) a primului tratament de acest tip în limfomul malign.

Acest tip de tratament este acum parte din terapia standard. Proiecte asemănătoare pentru alte indicații medicale sunt în stadii diferite de cercetare și dezvoltare“, ne explică Adrian Bot.

Și soția lui, Simona, lucrează în domeniul medical, însă proiectele lor comune țin de ajutorul acordat copiilor abandonați în România, prin fundația americană Blue Heron.

Adrian Bot își dorește să dezvolte primele tratamente împotriva carcinomului folosind reprogramarea la nivel gentic a celulelor imunitare.

De asemenea, el vrea să dezvolte tratamente de acest tip pentru boli degenerative și inflamatorii. De România îl leagă tradiția, cultura, prietenii, familia, interesul profund pentru prezentul și viitorul României democratice, parte din Europa și Occident în general.

El este convins că „viitorul României depinde de investiții și facilități pentru «high technology» inclusiv biotehnologie. Folosind modelul IT Cluj, și creând centre de excelență în toată țara, care sunt și incubatoare pentru industria viitorului.

Valoarea cea mai mare va fi forța de muncă super-calificată. Fondul de talent al României este excep-țional aș putea spune infinit. Educație + Infrastructură + Facilitări (tax reduction etc.)“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te