VIDEO Povestea Mocăniței din Maramureș, veche de un secol. Cum lipsa mecanicilor o poate „pensiona”

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.12.2023 - 20:09
Povestea Mocăniței din Maramureș, veche de un secol. De ce lipsa mecanicilor ar putea-o „pensiona” - Primăria Vișeu
Povestea Mocăniței din Maramureș, veche de un secol. De ce lipsa mecanicilor ar putea-o „pensiona” - Primăria Vișeu

Povestea Mocăniței din Maramureș începe în urmă cu 100 de ani. Chiar dacă este o atracție continuă pentru turiști, lipsa meșterilor care să o întrețină ar putea „pensiona” cele mai vechi locomotive.

SHARE

Povestea Mocăniței din Maramureș începe în urmă cu 100 de ani. În urmă cu 15 ani, în urma unor ploi devastatoare, terasamentul a fost, în mare parte rfefăzut. Acum, cele mai grele sunt reparațiile pe care trebuie să le facă oamenii care știu tot mai puțină „inginerie veche”.

Povestea Mocăniței din Maramureș, veche de un secol. Lipsa mecanicilor ar putea-o „pensiona”

Farmecul unei călătorii pe Valea Vaserului, parte a Parcului Natural Munții Maramureșului, este oferit de o călătorie cu trenul Mocănița, tren care deține în exploatare locomotive românești fabricate în anul 1910, dar și din 1950.

Trenul Mocănița este pregătit, dimineața devreme, de echipa de mecanici, iar la ora îmbarcării locomotiva pufăie, gata să ducă turiștii într-o nouă aventură inedită într-una dintre cele mai fascinante zone turistice din țară. De cele mai multe ori, vagoanelor cu turiști li se atașează vagoanele pentru transportul lemnului, însă viteza fiind atât de mică nu pune în pericol transportul persoanelor.

Veteranul mecanicilor de locomotivă din cadrul Căilor Ferate Forestiere (CFF) Vișeu de Sus, Vasile Bârsan, spune că locomotiva este o uzină complexă, dar o uzină cu mult suflet dacă te străduiești să o înțelegi.

O călătorie în istorie

"Locomotiva cu aburi e o uzină complexă, începând de la drumul aburului care înseamnă țeava de comunicație, țeava de evacuare, manometrele de presiune, regulatoare. E o uzină complexă, dar din afară se vede ca o jucărie, e locomotivă bine gândită și bine pusă la punct ca să funcționeze în parametri.

A lucra cu locomotivele cu aburi e greu față de locomotivele diesel sau electrice, poate cu care se lucrează mult mai ușor, (...) dacă nu te ocupi de ea, în câteva săptămâni, se duce, încet, încet. Totul în interiorul locomotivei e făcut pe lagăre. Ansamblul, partea de rulaj e pe lagăre, partea de cuzineți, idem. Din cauza asta e și foarte greu de întreținut, iar dacă nu ești prieten cu ea, locomotiva nu te ascultă, (...) locomotiva cu aburi are suflet. ", a povestit Vasile Bârsan, pentru Agerpres

Acesta conduce o locomotivă construită la Reșița, acum 100 de ani, și e mândru că o asemenea bijuterie, bine întreținută, funcționează.

Turiștii iubesc Mocănița

"Construcția acestor locomotive a fost pe 100 de ani, și chiar pot depăși 100 de ani de funcționare. Inginerii care au lucrat la construcția acestor locomotive au gândit pe termen lung și încă funcționează cu succes.

Avem o locomotivă din anul 1910 și funcționează în parametri, având un motor cu combustie internă, iar "Reșițele" noastre au fost printre cele mai masive locomotive, rezistente mai ales pentru exploatarea forestieră, încă putem spune că sunt locomotive faine", a spus, plin de entuziasm, Vasile Bârsan.

Restaurarea locomotivelor din parcul CFF Vișeu de Sus a avut loc cu sprijinul unei fundații străine, apoi s-au procurat vagoane noi, s-au restaurat depoul și clădirea istorică a gării, iar în jurul gării s-a format o infrastructură care poate ajuta la dezvoltarea agroturismului.

În anul 2007, au avut loc niște inundații devastatoare în zonă, cam 60% din terasamentul căii ferate a fost distrus. Lucrările de reparație au fost efectuate destul de repede, iar prin 2009 s-a putut circula chiar dacă pe un traseu mai scurt.

Meseriașii, o problemă

"Restaurarea unui tren sau a unei locomotive cu aburi este o operație destul de dificilă din cauza lipsei de personal bine pregătit în domeniu.

Noi avem personal din generația veche (anii 70-80), când pe Valea Vaserului circulau numai locomotive cu aburi și încă spre bucuria noastră mai avem mecanici de locomotivă care lucrau și-n aceea perioadă. (...) Lipsa de personal e un mare impediment și faptul că tinerii nu prea sunt atrași de acest domeniu profesional, și pe bună dreptate pentru că e foarte greu să conduci o locomotivă cu aburi, mai ales vara, dar și iarna când condițiile sunt grele.

Al doilea motiv îl reprezintă atelierele mecanice, atelierele de întreținere, dar și fabricarea unor piese fără de care o locomotivă nu poate să funcționeze. 

Citește și: VIDEO Povestea de 100 ani a mocăniței din Suceava răsturnată de un șofer. A fost făcută în Germania

O parte din locomotive au fost restaurate, reparate aici, în Vișeu, pentru că mai sunt strungari, persoane calificate și colaborăm cu fabrici din țară care fabrică repere, la Hunedoara, Iași, locuri unde se mai fabrică cazane și alte piese, însă la costuri foarte ridicate. (...)

O parte din locomotivele parcului au fost achiziționate din exterior, iar o altă parte din locomotive existau în parcul rece și mai avem locomotive în parc, locomotive care s-ar putea să fie recondiționate, dar avem și locomotive care sunt scoase complet din uz, dar o mare parte din ele fac deja parte din parcul rulant, transportă turiști și material forestier. Unele locomotive fac parte din patrimoniul național al României și sunt protejate, iar altele se află în curs de a fi introduse în patrimoniu național", a precizat un administrator.

Citește și: Mocănița din Suceava a fost răsturnată de pe șine după ce un șofer a intrat cu mașina în ea

În ciuda atâtor obstacole există și o bucurie, aceea a turiștilor, dar și a pasionaților de trenuri sau linii ferate care vin special până la Vișeu de Sus pentru a admira pasiunea unor oameni care au recuperat și întrețin locomotive și material rulant fabricat în urmă cu 100 de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te