VIDEO Un pianist român deține cele mai multe recorduri Guinness. Și se antrenează pentru unul nou

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 15.08.2024 - 15:01
Un pianist român deține cele mai multe recorduri Guinness. Și se antrenează pentru unul nou - Foto: thurzozoltan.com
Un pianist român deține cele mai multe recorduri Guinness. Și se antrenează pentru unul nou - Foto: thurzozoltan.com

Un pianist român deține cele mai multe recorduri Guinness din lume. Și nici prin gând nu-i trece să se oprească, se antrenează pentru unul nou. Vrea să-l învingă pe un toboșar din Japonia.

SHARE

Pianistul cu cele mai multe recorduri Guinness din lume, trei la număr, este român. Și vrea să obțină și al patrulea titlu. 

Un pianist român deține cele mai multe recorduri Guinness din lume. Și se antrenează pentru unul nou

Artistul orădean Thurzó Zoltán este pianistul cu cele mai multe recorduri Guinness din lume. 

Cel mai recent record mondial doborât de Thurzó a fost în luna iunie 2024, când a ținut un concert de pian pe cea mai înaltă șosea din lume, Umling la Pass din India, la altitudinea de 5.798 metri.

Acum, pianistul a primit și diploma care atestă acest lucru, de la Guinness Records, și care completează colecția în care mai are două asemenea diplome: una pentru concertul ținut la cea mai înaltă atitudine, pe muntele Everest, la 5.324,77 m, și alta pentru maratonul de pian de 130 de ore, ținut la Oradea.

Citește și: Cine a fost cel mai înalt om care a trăit vreodată? Avea 2,72 metri și a murit la doar 22 de ani

„Eu fac aceste recorduri pentru a înființa un muzeu al muzicii la Oradea”, a spus Thurzó, dovedind că nu renunță la ambiția sa, anunțată public de câțiva ani, informează ebihoreanul.ro.

Moștenitor al unui patrimoniu muzical impresionant, colecție înființată de bunicul său, Thurzó Sándor (1920-2009), celebru violonist şi istoric muzicolog, și de bunica lui, cântăreața de operă Tyukodi Margit, pianistul își dorește să expună mai multe obiecte valoroase.

Printre acestea se numără toate manuscrisele originale ale compozitorului Bartók Béla și o vioară folosită în 1760, la concertul pe care compozitorul austriac Michael Haydn l-a condus la Palatul Romano-Catolic din Oradea.

Pentru asta, Thurzó are nevoie să cumpere o clădire în centrul Oradiei, iar planul său este să strângă bani din sponsorizări și din concertele pe care el le ține în țară și în străinătate.

Ca să atragă finanțări, pianistul își planificase să doboare un record mondial, dar între timp a reușit această performanță de trei ori.

Citește și: VIDEO Care este cea mai grea motocicletă din lume? Este dotată cu un motor de tanc sovietic

Pianistul român recordman se antrenează pentru a mai doborî un record

Pentru că îi place statutul de recordman, Thurzó și-a făcut deja planul prin care să doboare al patrulea record. În această toamnă, la Oradea, vrea să devină pianistul cu cele mai multe bătăi pe o clapă în 30 de secunde.

„Anul trecut, în decembrie, un băiat din Japonia a făcut recordul. Este toboșar, deține recordul la tobe, dar a spart două recorduri și la pian. Eu doresc să-l dobor”, a declarat pianistul.

Japonezul a doborât recordul cu 495 de bătăi de clapă în 30 de secunde, ceea ce înseamnă că a făcut 16-17 bătăi pe secundă.

Artistul orădean este încrezător că poate fi și mai rapid. „Studiez deja”, a precizat Thurzó. Pianul este unul special, marca Ritmüller, cumpărat pentru orădean de un sponsor (Bene Lorant) și astfel calibrat încât să aibă capacitățile unui pian Steinway (cunoscută companie germano-americană).

Până să doboare al patrulea record mondial, Thurzó dă startul unui alt proiect: și-a propus să cânte la Oradea toate piesele compuse de Chopin, ceea ce niciun alt artist instrumentist n-a mai făcut-o.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te