„Super-alimentul” care întinerește, subțiază și revitalizează. Are 90% apă și te scapă de kilograme

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.08.2024 - 11:56
„Super-alimentul” care întinerește, subțiază și revitalizează. Are 90% apă și te scapă de kilograme - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
„Super-alimentul” care întinerește, subțiază și revitalizează. Are 90% apă și te scapă de kilograme - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

„Super-alimentul” care întinerește, subțiază și revitalizează. Are 90% apă și te scapă de kilograme. Despre ce aliment este vorba și ce beneficii are pentru organism?

SHARE

„Super-alimentul” care întinerește, subțiază și revitalizează. Are 90% apă și te scapă de kilograme. Despre ce aliment este vorba și ce beneficii are pentru organism?

Citește și: Berea pe care o bei după ce faci sport și după antrenament la sală. Beneficiile, dovedite științific

Alimentul care întinerește și te ajută să slăbești 

În căutarea unei vieți mai sănătoase și mai echilibrate, alimentația joacă un rol crucial. Nu doar să știm cum să eliminăm toate plăcerile vinovate din viața noastră, ci și să știm ce alimente sunt esențiale într-o dietă sănătoasă. Pentru a ajuta în acest proces, s-au născut superalimentele . 

Multe dintre ele și-au găsit deja drumul în meniurile noastre, în timp ce altele au fost o parte fundamentală a acestora de ani de zile. Cu toate acestea, există unele superalimente care sunt practic necunoscute în România, care nu numai că sunt la fel de benefice – sau mai mult – dar oferă și arome unice și diferite de tot ce am cunoscut până acum.

Am cunoscut boabe de goji sau spirulina, dar există o legumă care are un rol deosebit în diferite comunități, în special aztece, pentru tot ce poate obține: chayote.

Chayote face parte din dieta precolombiană, unde s-au găsit primele descoperiri ale beneficiilor sale pentru sănătatea umană; Cu toate acestea, cea mai veche specie a sa a fost cultivată de azteci și mayași. 

Este o legumă care a fost consumată pentru a obține energie, deoarece miezul său este încărcată cu vitamine și minerale. Dar, pe lângă scopurile sale culinare, chayote este folosit pentru alimentația animalelor, în aplicații biotehnologice, în producția de cosmetice și medicamente de origine naturală , cum ar fi siropurile și extractele.

Citește și: Leguma care te scapă de mușcăturile de țânțari în serile de vară. Nu se vor putea așeza pe piele

Chayote se remarcă prin bogăția sa în fibre, aportul scăzut de calorii și conținutul ridicat de vitamina C, ceea ce îl face o sursă remarcabilă de antioxidanți. Acești compuși sunt cruciali pentru menținerea sănătății la apogeu, deoarece luptă împotriva radicalilor liberi și, prin urmare, luptă împotriva îmbătrânirii celulare .

Antioxidanții sunt considerați anti-îmbătrânire: previn deteriorarea celulară, combate stresul oxidativ și întăresc sistemul imunitar. În plus, acești compuși pot atenua sau preveni unele boli, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Citește și: Planta care te scapă complet de căpușe pe timpul verii. Un buchet costă doar 9 lei

Diferite studii au recunoscut puterea protectoare a acestui superaliment pentru inima, datorita capacitatii sale de a  reduce trigliceridele si colesterolul rau (LDL) datorita prezentei fitosterolilor, factori alimentari care reduc absorbtia colesterolului in intestin prin competitie.

In plus, chayote se remarca prin marea sa contributie de acid folic, ceea ce il face un aliat excelent pentru femeile insarcinate. De fapt, experții recomandă până la 400 de micrograme (0,4 miligrame) din această vitamină pentru a reduce riscurile bebelușului de defecte ale tubului renal. 

Bogat în calciu și magneziu, chayote este benefic și în prevenirea bolilor osoase precum osteoporoza. Unele studii sugerează că frunzele și rădăcinile de chayote au metaboliți specializați, compuși antimicrobieni, antioxidanti și neuroprotectori. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te