Sărbătoare mare pe 3 februarie. Cine este Sfântul care a fost ”pedepsit” să trăiască 360 de ani

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 03.02.2024 - 10:14
Ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Simeon pe 3 februarie Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Pe 3 februarie este sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși. Un înțelept a fost ”pedepsit” să trăiască 360 de ani pentru că nu a crezut că Hristos se va naște din Fecioara Maria. A murit în ziua în care Isus a fost dus la templu.

SHARE

Sfântul şi Dreptul Simeon este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 3 februarie. El ar fi trăit 360 de ani pentru că s-a îndoit de Legile lui Moise.

Citește și: Ce să faci neapărat duminica dimineața pentru a avea noroc. Să fie încă întuneric afară

Dar în această zi este sărbătorită și Sfânta Proorocită Ana.

Sărbătoare mare pe 3 februarie. Cum a fost pedepsit Sfântul Simeon să trăiască 360 de ani

Sfântul Simeon avea 77 de ani când a interpretat Nașterea lui Hristos. Dar el s-a îndoit de Legile lui Moise unde se specifica faptul că Hristos va fi născut de Fecioara Maria. Astfel că a vrut să-l modifice. Dar nu a reușit. Iar atunci Dumnezeu i-a dat canon să mai trăiască 283 de ani, ca să vadă pe Cel născut din Fecioară.

Citește și: Sărbătoare religioasă 2 februarie. Ce este interzis să faci în această zi. Aduce ghinion

 Sfântul şi Dreptul Simeon este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 3 februarie.

Era un om drept şi credincios, care aştepta, ca şi alţi evrei, venirea lui Mesia.

"Când, după porunca lui Ptolomeu, regele Egiptului, se tălmăcea Legea lui Moise şi toate proorociile din limba evreiască în cea elinească, pentru care lucru erau aleşi oameni înţelepţi din Israil, şaptezeci la număr. Între aceştia era şi Sfântul Simeon, ca un înţelept şi iscusit întru dumnezeiasca Scriptură.

Atunci el, tălmăcind, scria cuvintele lui Isaiia proorocul şi, ajungând la cuvintele: Iată fecioara în pântece va zămisli şi va naşte fiu, s-a îndoit, zicând că nu este cu putinţă ca o fecioară, neştiind de bărbat, să poată naşte şi, luând cuţitul, a voit să radă cuvintele acelea.

Dar îngerul Domnului i s-a arătat şi i-a ţinut mâna, zicând: 'Nu fi necredincios faţă de cele scrise, şi a căror împlinire singur o vei vedea. Pentru că nu vei gusta moartea până ce nu vei vedea pe Cel ce se va naşte din Curata Fecioară, Hristos Domnul'". (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul Simeon a crezut cele spuse de înger şi a aşteptat venirea lui Hristos în lume, ducând o viaţă dreaptă şi fără prihană, ferindu-se de tot răul şi rugându-se lui Dumnezeu să miluiască lumea, scrie Agerpres.

Citește și: Ce se întâmplă dacă lucrezi când e cruce neagră în calendar. Semnificația acestor sărbători

Când Maica Domnului, la patruzeci de zile după naştere, L-a adus pe Prunc la templul din Ierusalim să fie închinat Domnului, ca orice întâi născut de parte bărbătească, Dreptul Simeon a ieşit în întâmpinarea Pruncului, L-a luat în braţele sale şi a spus: "Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace. Că ochii mei văzură mântuirea Ta" (Luca 2; 29, 30).

Cine este Sfânta Prorociţă Ana

 Sfânta Prorociţă Ana, fiind în templu la aducerea Pruncului Iisus, a dat şi ea mărturie despre faptul că El este Mesia cel aşteptat. "Şi venind ea în acel ceas, lăuda pe Dumnezeu şi vorbea despre Prunc tuturor celor ce aşteptau mântuire în Ierusalim" (Luca 2, 38).

Sfânta Prorociţă Ana era în vârstă de optzeci şi patru de ani şi numai câţiva ani de căsătorie a avut, trăind apoi în văduvie. Viaţa sa a petrecut-o în biserică, cu postul şi cu rugăciunile slujind lui Dumnezeu ziua şi noaptea. (sursa vol. Vieţile Sfinţilor).

Ce se mai sărbătorește pe 3 februarie

1395 - Prima menţiune documentară a Cetăţii Neamţului.

Citește și: Legenda apei vindecătoare de la Mănăstirea Ghighiu cu hramul Izvorul Tămăduirii. Cum a fost găsită

1923 - A avut loc conferinţa generală pentru dezarmare de la Geneva, la care participă 63 de state, inclusiv România.

 1924 - A încetat din viaţă al 28-lea preşedinte al SUA, Thomas Wilson Woodrow, la vârsta de 67 de ani (n. 28 decembrie 1856)

1992 - S-a parafat "Declaraţia asupra cooperării economice în Marea Neagră". 

 1994 - Preşedintele SUA., Bill Clinton, a anunţat ridicarea embargoului vechi de 19 ani impus pe plan comercial Vietnamului.  

1995 - Este lansată naveta spaţială "Discovery", pentru o misiune comună americano-rusă de opt zile.

2009 - Curtea de la Haga a dat câştig de cauză României în procesul cu Ucraina privind platoul continental din Marea Neagră şi Insula Şerpilor. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te