Recunoașteți personajul? Marele actor însurat cu Miss România. A fugit din țară la 45 de ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 23.03.2024 - 10:11
Marele actor însurat cu Miss România - Foto: Facebook/Cineclic
erastia peretz
in mihai viteazul

Personajul care vi se pare mai puțin cunoscut din imaginea de mai sus este un mare actor care a fost însurat cu o Miss România. A fugit din țară la 45 de ani, imediat după ce îl interpretase pe Radu Buzescu în neuitatul film „Mihai Viteazul”.

SHARE

Personajul de astăzi este un mare actor care a fost însurat cu Miss România 1931, cu 12 ani mai în vârstă decât el. A fugit din țară la 45 de ani, imediat după ce făcuse un rol memorabil, intepretându-l pe Radu Buzescu în abia lansatul film „Mihai Viteazul”. Și-a continuat activitatea de actor și profesor în Canada, unde a murit la 91 de ani.

Recunoașteți personajul? Marele actor însurat cu Miss România. A fugit din țară la 45 de ani

În 1971 a picat ca un trăsnet - cel puțin în lumea artistică - vestea că actorul Septimiu Sever a fugit din România, rămânând în Franța împreună cu sotia sa, Erastia.

Tocmai se lansase fimul „Mihai Viteazul”, cu succes răsunător de public, în care Sever interpretase rolul unuia dintre frații Buzești, Radu, alături de Ilarion Ciobanu și Florin Piersic.

La acea dată, Septimiu Sever, care avea deja 45 de ani, era un nume consacrat al scenei și cinematografiei noastre.

Avusese circa 50 de roluri pe scenele românești, dintre care peste jumătate la Teatrul Bulandr.

Mai jucase la Teatrul Național din București, Teatrul Mic, Teatrul „Ion Creangă”, dar și la Teatrul Dramatic „Radu Stanca" din Sibiu, unde și debutase.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor care trebuia să fie cizmar. A murit așteptând mașina

Septimiu Sever s-a născut la Turda în 30 aprilie 1926 și a absolvit Conservatorul Regal de muzică şi Artă Dramatică în 1947, la clasa Marioarei Voiculescu.

Despre intrarea la facultate, Sever a vorbit într-un interviu acordat cu trei ani înainte să moară.

„Acolo s-a-ntâmplat cel mai mare eveniment din viaţa mea. Am întrebat-o pe mama mea „ Ce să fac eu acum?” „Nici o problemă, domnul Vaghiura ţi-a adus o vioară. Te duci cu vioara să dai examen”.

Dacă a zis mama mea, mă duc, învăţ vioară, ce să fac. Şi m-am dus să dau examen la conservator. Elevii de acolo m-au întrebat, „Ce faceţi, aveţi un monolog?”.

Eu nu ştiam ce-i aia monolog. Zic, „da”. (…) M-am dus cu vioara în mână, învăţasem o bucată „Tristă duminică”, „Sobre dimanche”(…).

Toată lumea în comisie se întreba „ce-i cu ăsta, e nebun, ce e? „Un moment, zice Mihail Jora, directorul Conservatorului. Aici nu e examenul de vioară, dar, un moment, avem nevoie de dumneata”.

Eu am rămas, aşa, „Cum aveţi nevoie de mine?”. „Mâine vii aici şi înveţi o poezie şi ai s-o spui pentru toată lumea care e aicea”. Eu nu cunoşteam lumea care era în comisie plus 40 de spectatori.

 Am ieşit din clasa unde am scârţâit un pic la vioară şi un domn m-a urmat. Era spectator şi mi-a zis „Tinere, vino la mine diseară la teatru!”. Mă uitam „cine e ăstaȚ”.

Era un mare actor, Costache Antoniu. M-am dus la el la teatru şi mi-a spus: „Înveţi „Oltul””. Avea nişte volume pe masă printre care era şi unul de Octavian Goga. M-a învăţat să spun „Oltul”. „Eşti transilvănean”.

Am spus „Oltul” după care comisia m-a aplaudat. „Avem nevoie de un june-prim ca dumneata!”, a povestit actorul la împlinirea a 88 de ani.

Citește și: Recunoașteți personajul? Primul actor care a jucat un haiduc în celebra serie. A avut patru soții

Erastia Peretz, soția lui Septimiu Sever, a fost Miss România 1931 - Foto: moldovenii.md

După un an de la absolvirea facultății a fost angajat la Teatrul Dramatic din Sibiu, iar în 1949 a devenit actor al Teatrului Bulandra din Capitală.

În 1952 a debutat și în cinematografie, chiar într-un rol principal, în filmul de propagandă „Mitrea Cocor”, regizat de Victor Iliu și Marietta Sadova, după romanul de tristă amintire cu același nume al lui Mihail Sadoveanu. 

Ulterior a apărut în „Nufărul roșu” (1955) - primul film color românesc, peliculă în care a debutat Toma Caragiu - în „Citadela sfărâmată” (1957), și „La vârsta dragostei” (1963), potrivit dosaresecrete.ro.

Figura lui impunătoare,, cu barba deasă l-a făcut unul dintre preferații regizorilor pentru rolurile din filmele istorice. Astfel, joacă și în peliculele „De-aș fi... Harap Alb” (1965), "Dacii" (1967), „Mihai Viteazul” (1971).

Între timp, se căsătorise cu o frumusețe moldavă, Erastia Peretz, care fusese Miss România în 1931, pe când avea 17 ani. Ar fi trebuit să reprezinte țara noastră la concursul Miss Univers ce s-a ținut între 13-17 iunie 193, la Galverston, în SUA.

Dar un șir neîntrerupt de ghinioane ce au dus la întârzieri cu transportul, au făcut ca Erastia să rateze participarea, ajungând cu întârziere în Galverston.

De altfel, conform moldovenii.md, juriul a apreciat frumuseţea şi personalitatea ei încîntătoare şi a regretat că aleasa României nu a putut candida la concurs.

Erastia era mai în vârstă decât actorul, acesta având doar 5 ani în anul în care Erastia fusese încoronată drept „cea mai frumoasă femeie din România”.

Citește și: Prietenul lui Piersic fuge din țară cu cea mai frumoasă femeie din România. Avea numai 45 de ani

Cum am menționat, în 1971, Septimiu Sever a luat decizia să plece din țară, alături de soție. Cei doi sau stat un an în Franța, pentru ca din 1972 să se stabilească în Canada.

Septimiu Sever, al doilea din stânga, în rolul lui Radu Buzescu, alături de Ilarion Ciobanu, Florin Piersic și Mircea Albulescu - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Acolo, Septimiu Sever și-a continuat cariera de actor pe scenă, în televiziune și film, dar și ca profesor. 

A devenit cunoscut publicului din Quebec grație rolului său din serialul "Grand-Papa" (1976-1979), dar și din alte multe serii televizate, precum "Jeunes en liberté" (I și II, în 1979 și respectiv 1980), "Manon" (1985-1987), "Le Matou" (1987), "Un signe de feu" (1989-1991).

A fost profesor de teatru la colegiile Brébeuf și Notre-Dame, iar până în 2002 a fost directorul teatrului de vară din Marieville, unde a jucat în "Les pieds nus/Barefoot in the Park" de Neil Simon.

Actorul a murit în ziua de 15 august 2017, la vârsta de 91 de ani, în Montréal, Canada. Unul dintre cei mai buni prieteni ai săi a fost și a rămas până la moarte Florin Piersic, „frășiorul” mai mic din „Mihai Viteazul”.

Citește și: Recunoașteți personajul? Frumosul actor care a iubit o singură femeie. Tată, după 55 de ani

„Dacă ar fi să-mi număr marii mei prieteni pe degetele de la o mână, Septimiu Sever s-ar număra printre cei cinci. Acum câteva minute, am aflat cu mare durere, că l-am pierdut.

Nu v-am spus eu, că nu de puțină vreme, am ajuns să îmi fie frică să mai răspund la telefon din teama de a nu primi astfel de vești?

Nu eram pregătit, dragul meu Septimiu, să aflu de zborul tău spre stele...Doare prea tare... De astăzi, am rămas mai singur, mai sărac în prieteni.

Deși în ani ne-a despărțit un continent și un ocean, te-am iubit mereu și voi iubi veșnic amintirile noastre minunate", a scris marele actor pe pagina lui de Facebook, la moartea lui Septimiu Sever.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor împlinește 88 de ani. Care a fost marea dramă din viața sa?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te