Recunoașteți personajul? Primul actor care a jucat un haiduc în celebra serie. A avut patru soții

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 10.03.2024 - 07:58
A fost primul actor care a jucat un haiduc în celebra serie - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
cu amza pellea
in neamul soimarestilor
in mihai viteazul

A fost primul actor care a jucat rolul principal în celebra serie a filmelor cu haiduci. Ar fi vrut să se facă marinar, lucru pe care l-a împlinit, dar prin intermediul unei renumit producții artistice A avut patru soții, iar pe 11 martie ar fi împlinit 93 de ani.

SHARE

Personajul de care vorbim a fost primul actor care a jucat rolul principal în celebra serie a filmelor cu haiduci. A fost, de asemenea, căpitanul goeletei „Speranța” în popularul serial tv, „Toate pânzele sus”. A avut patru soții, iar pe 11 martie ar fi împlinit 93 de ani.

Recunoașteți personajul? Primul actor care a jucat un haiduc în celebra serie. A avut patru soții

Multă lume îl știe mai ales drept căpitanul goeletei Speranța din serialul tv, „Toate pânzele sus”, Anton Lupan.

Sau ca Sigismund Bathory în „Mihai Viteazul” ori drept personajul înfumurat, prădat de câteva domnișoare, în „Brigada Diverse în altertă”.

Poate că și din rolul domnitorului Gheorghe Bibescu din seria filmelor cu Mărgelatu.

Dar nu mulți își mai aduc aminte că Ion Besoiu a fost, de fapt, primul actor care i-a dat viață eroului principal din întâiul film din seria cu haiduci, care s-a numi chiar „Haiducii” (1966).

În următoarele două pelicule rolul haiducului Amza a fost preluat de Emanoil Petruț, pentru ca Florin Piersic să devină Anghel Șaptecai în ultimele trei producții ale seriei.

Citește și: De ce a vrut să se sinucidă Marga Barbu? „Mărgelatu” Florin Piersic: Nu doar am iubit-o, am adorat-o

Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu, iar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, la vârsta de 13 ani, a ajutat la căratul tărgilor cu răniţi la spital.

În tinereţe şi-a dorit să devină marinar şi profesor de limba română. Într-un fel, la prima ocupație avea să ajungă mai târziu, prin film, în iubitul serial tv „Toate pânzele sus”.

Ion Besoiu și Amza Pellea, într-o pauză de la filmările peliculei „Răscoala” (1966) - Foto: Facebook/Cineclic

Concomitent cu liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, va urma Conservatorul de muzică şi artă dramatică „Timotei Popovici” din Sibiu.

Iniţial, însă, nu cu intenţia de a face teatru, ci pentru a-şi corecta dicţia. 

În acea perioadă, se gândea să se îndrepe spre meseria de inginer chimist, în timp ce tatăl său îşi dorea ca fiul său să devină ofiţer de geniu sau de artilerie.

Dar întâlnirea cu dramaturgul Radu Stanca l-a deturnat de la toate aceste proiecte, aducându-l pe drumul care-i era, de fapt, hărăzit

Astfel, în 1949 a absolvit Academia de Teatru și Muzică din Sibiu, apoi a jucat, în perioada 1949-1964, timp de 16 ani, pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu.

În 1967 s-a mutat în București, unde a jucat la Teatrul Bulandra” fiind, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestui teatru, conform radioromaniacultural.ro.

Pe scena de la Bulandra a interpretat peste 35 de roluri, primele fiind chiar în anul debutului din Capitală, Cloșca – în „Procesul lui Horia” de Alexandru Voitin, regia Liviu Ciulei, Corbea – în „Luceafărul” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, regia Ion Cojar şi Iasa – în „Livada de vișini” de A.P. Cehov, regia Lucian Pintilie.

Citește și: Recunoașteți personajul? Era să fie dată afară de la Teatru, apoi a ajuns soția unui actor celebru

Cu cinematografia a avut o primă intracțiunea nereușită, în1956. A fost chemat să dea o probă pentru rolul Petru din „Citadela sfărâmată”, însă nu a fost acceptat.

Dar anul următor a debutat cu un rol secundar în pelicula „Vultur 101” în care, în rolurile principale au fost distribuiţi Marga Barbu, Constantin Sincu și Ștefan Moisescu.

În filmul „Neamul Șoimăreștilor” din 1965 - Foto: Facebook/Cineclic

A urmat o carieră cinematografică de excepţie, cu peste 80 de filme. În afară de cele menționate deja, Ion Besoiu și-a dat măsura talentului în pelicule precum „Neamul Şoimăreştilor” (1964), „Răscoala” (1965), „Actorul şi sălbaticii” (1974), „Păcală” (1974),  „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii” (1979), „Ultima noapte de dragoste” (1979) sau „Francois Villon, poetul vagabond” (1987).

A juca mult și după 1990, printre producțiile ce l-au avu pe generic numărându-se „Începutul adevărului / Oglinda” (1994), „Această lehamite” (1994), „Aștept provincia” (1995) „Lombarzilor 8” (2006), „Francesca” (2015), ultimul său film fiind „București NonStop” (2015).

În viața personală, Ion Besoiu a avut o traiectorie agitată, căsătorindu-se de patru ori, cu toae că din copilărie mama sa îl învățase să respecte femeile. Și asta, înr-o manieră destul de abruptă, de dură penru un copil, după cum avea să povestească actorul într-un interviu pentru revista Taifasuri.

„O verişoară de-a mea născuse şi mama m-a dus la ea la spital, să vedem copilul. Am trecut prin faţa sălii de travaliu şi am auzit nişte urlete îngrozitoare. Mama m-a ţinut acolo mult timp, deşi mi-era frică. 

Mi-a zis atunci să învăţ de ce trebuie să respect o femeie. Pentru mine, femeile sunt ceva extraordinar. Oamenii greu găsesc sufletul-pereche. Şi dacă îl găseşti trebuie să ştii să-l ţii lângă tine”, spunea actorul.

Citește și: Cum a schimbat Szobi Cseh destinul unui miliardar român? „Ai văzut ce-a ajuns?”

În rolul cardinalului Sigismund Bathory, în „Mihai Viteazul”, alături de Amza Pellea și Mircea Albulescu - Foto: Facebook/Cineclic

Ion Besoiu s-a căsătorit prima oară când avea numai 23 de ani. Aleasa a fost o cântăreață foarte talentată, de care s-a despărțit însă foarte curând după nuntă.

Au urmat alte trei căsnicii, iar ușurința cu care actorul ajungea la altar a fost ironizată de-a lungul timpului de Besoiu însuși.

„Când o prezint (n.r. - pe noua soție.) unei cunoștințe, zic: „Ea este penultima mea soție””, glumea, cu ani în urmă actorul.

Cea de-a treia soție actrița Emilia Dobrin, i-a dăruit și singurul copil, Ioana. Ulterior, Emilia Dobrin s-a recăsătorit cu regizorul Alexandru Dabija. 

Dar marea iubire a actorului a apărut târziu în viața sa i cu care s-a căsătorit la 61 de ani. A fost vorba de Luminița Marcu, pe care a curtat-o într-un mod inedit. 

Nu cu flori sau bomboane, ci cu câte o legătură de mărar sau de pătrunjel, ba chiar cu câte un carton cu oua, pentru că ”în viață trebuie să te faci util”.

Citește și: Cum a ajuns cel mai frumos actor român să joace în filme erotice? Ce nume a folosit în „Emanuelle”?

Profesoară de franceză și italiană, soția marelui actor a lucrat în televiziune, în spatele camerelor de filmat, de unde a îndrumat generaţii întregi prezentatori de televiziune. Luminița Besoiu a murit în 2007, lăsându-l pustiit pe marele actor.

„Luminiţa Besoiu. Aşa se numea soţia mea. Era un om extraordinar, de o frumuseţe fizică şi spirituală ieşită din comun, cu o imensă influenţă benefică asupra mea. Avea mare grijă ce să aleg şi la ce să renunţ. A lucrat în televiziune. Era sufletul meu“, spunea Ion Besoiu la un an după ce marea lui iubire trecuse în veșnicie.

Ion Besoiu a plecat dintre noi la 18 ianuarie 2017, la Spitalul Fundeni din București, la vârsta de 85 de ani.

A fost înmormântat, cu onoruri militare, la 21 ianuarie 2017, la Cimitirul Bellu din Bucureşti, pe Aleea Artiştilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te