Recunoașteți personajul? Frumosul actor care a iubit o singură femeie. Tată, după 55 de ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 27.02.2024 - 17:26
Alături de Valeria Seciu, în filmul „Casa neterminată”, din 1964, regizat de Andrei Blaier - Foto: Facebook/Cineclic
cu marga barbu
alexandru repan 84 de ani

Personajul din imagine, care apare alături de tânăra Valeria Seciu, a fost considerat unul dintre cei mai frumoși actori români. Cu toate acestea, s-a căsătorit abia la 50 de ani și a devenit tată după 55, iubind o singură femeie. Pe 26 februarie împlinește 84 de ani.

SHARE

Personajul de astăzi a fost considerat unul dintre cei mai frumoși actori români. Cu toate acestea, s-a căsătorit abia la 50 de ani și a devenit tată după 55.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor care s-a îmbolnăvit de dorul soției. „Aștept moartea”

A iubit o singură femeie, mama copiilor săi, iar pe 26 februarie împlinește 84 de ani.

Recunoașteți personajul? Frumosul actor care a iubit o singură femeie. Tată, după 55 de ani

Considerat unul dintre cei mai frumoși actori din cinematografia românească, Alexandru Repan a avut mereu o prezență scenică inconfundabilă. 

Privirea pătrunzătoare și plină de ineligență, șarmul înnăscut l-au făcut să strălucească atât în cele peste 50 de pelicule penru marele ecran, cât și în cele 70 de personaje întruchipate pe scena Tearului Nottara, unde a fost angajat din 1968.

Alți mari actori au ajuns să se suprapună în mintea pubicului peste imaginea domnitorilor pe care i-au jucat - de la Amza Pellea - Mihai Viteazul, Gheorghe Cozorici - Ștefan cel Mare, până la Ștefan Sileanu - Vlad Țepeș și George Motoi - Alexandru Lăpușneanu.

Tot așa, Repan s-a identificat cu marele domnitor al Moldovei, Dimitrie Cantemir, căruia i-a da viață în filme precum „Cantemir” sau „Muschetarul român”.

A fost chiar și Mihai Eminescu, în pelicula în care a strălucit Vlad Rădescu, „Ciprian Porumbescu”.

Citește și: Actorul român al cărui tată a renunțat la cetățenia austriacă. Are doi băieți studenți la Viena

Născut la 26 februarie 1940, în Bucureşti, pe Bulevardul Pache Protopopescu, colţ cu celebra stradă Popa Nan, Alexandru Repan a copilărit în vremuri cumplite de secetă şi foame. 

Mama sa, Marghit, unguroaică din Arad, a reuşit să aducă în Bucureşti o capră gestantă, care a alimentat întreaga familie cu lapte, iar capra Juji (Zsuzsi), iedul (Johnny) şi o trotinetă erau singurele jucării ale actorului. 

Se pare că „rolul” de actor i-a fost predestinat, așa cum a povestit Aleandru Repan în emisiunea „Reţeaua de idoli”, realizată de Irina Păcurariu.

„Viaţa mea a fost aproape sub semnul destinului! Pentru că într-o iarnă a anului 1939, undeva pe Bulevardul Pache Protopopescu, o femeie află că a rămas însărcinată şi imediat s-a dus la Biserica Mătăsari.

Se aşează în genunchi în faţa altarului şi îl roagă pe Dumnezeu trei dorinţe: „Doamne, fă să fie băiat, să fie frumos şi să se facă actor!”. În februarie 1940, acea femeie m-a născut pe mine”, mărturisea actorul.

Alături de Marga Barbu, Alexandru Repan a jucat în două dintre filmele seriei cu Mărgelatu - Foto: Facebook/Cineclic

De altfel, mama sa a fost cea care l-a susținut de la început spre calea artistică.

„Primul om care m-a împins spre teatru și m-a învățat să îmi placă teatrul a fost mama mea. Ea mi-a dat primele poezii să le învăț, să le spun pe scenă, ea m-a dus la teatru, la operă, la operetă, ea m-a ajutat și m-a împins către meseria asta”, mai spunea Repan în podcastul Avangarda, moderat de Ionuţ Vulpescu. 

Totuși, a ajuns la actorie, cu un mic ocol. Tot din dorința mamei, la 16 ani, se înscrie la Facultatea de Istorie, pe care a absolvit-o în 1961. Dar în același an, dă cu succes examen de admitere la Institutul de Teatru. 

Intră din prima încercare cu o schiță de Caragiale, ”Amicul X”, și cu un sonet de Eminescu. Are colegi ce vor ajunge nume mari în teatrul românesc: Emil Hossu, Melania Cârje, Ștefan Sileanu, Olga Bucătaru, Peter Paulhoffer și Alexandru Bocăneț.

Deși a fost admirat și „vânat” de multe femei frumoase, Alexandru Repan nu s-a căsătorit până la vârsta de 50 de ani și a devenit tată după 55.

Citește și: Recunoașteți personajul? Un mare actor român moare la 53 ani după ce a refuzat să meargă la medici

De altfel, exact ca într-o poveste neobișnuită de film, și-a cunoscut soția pe când aceasta era doar un copil.

Marele actor a ținut secret acest lucru, însă partenera sa de viață a dezvăluit cum a început povestea lor incredibilă de iubire. 

Simona Repan, soția acestuia și mama celor doi băieți ai actorului, a mărturisit că s-a îndrăgostit de Alexandru Repan (cu trei decenii mai în vârstă!) după ce l-a văzut într-un spectacol, fiind adusă la teatru de o prietenă pe vremea când avea… 7 ani!  

„Juca în spectacolul „Craii de Curtea Veche”, probabil că știți, era un one-man-show pe care Alexandru Repan îl făcea cu mare succes. Prietena mea m-a trecut prin culise în sală.

În culise l-am văzut, își lega lavaliera. Era o lavalieră mov, și-acum o țin minte. Și a început să țipe la Ileana, că „de ce a adus copilul ăsta, care n-o să înțeleagă nimic din spectacol și oricum o să facă gălăgie!”.

Am fost foarte revoltată la momentul acela, cum adică credea el că eu nu o să înțeleg nimic din spectacol? Am intrat în sală, evident că nu am înțeles nimic din spectacol, dar am stat cuminte pentru că îmi era frică de vocea aia care tunase înainte”, și-a amintit Simona Repan prima sa întâlnire cu marele actor.

Alexandru Repan împlinește 84 de ani la 26 februarie - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

Aceasta și-a mai amintit și că, la plecarea de la teatru și-a întrebat însoțitoarea dacă actorul este însurat.

„La plecare, mergeam spre casă, și acum țin minte, eram în stația tramvaiului 2 de la Gara de Nord. Era seară și ploua și am întrebat-o pe Ileana dacă Alexandru Repan e însurat. Ea mi-a zis că nu și am spus că trebuie să fie foarte inteligent.

Nici acum nu țin minte, nu pot să înțeleg ce a fost în capul meu de copil de 7ani, ce conexiuni am făcut eu între inteligența domnului Repan și celibatul dumnealui de la vremea aceea.

Acum este tatăl băieților mei, lucru pentru care îi mulțumesc. Pentru asta și pentru o parte din ce sunt eu acum”, a mai mărturisit Simona Repan. 

Cei doi s-au revăzut când Simona a intenționat să dea admiterea la Teatru și s-a dus să ia lecții de actorie chiar de la idolul ei, cel care avea să-i devină câțiva ani mai târziu soț.

Citește și: Recunoașteți personajul? A fost „regele rolurilor secundare”. A ales să rămână actor în provincie

Chiar dacă, până la urmă, la sfatul viitorului soț, nu a urmat calea artistică (urmând Politehnica), Simona i-a stat totuși alături marelui actor, dăruindu-i doi băieți, Alexandru și Mateiu, acum studenți la Viena.

Apropiații spun că Alexandru Repan este timid și visător.

”Eu, unul, cred că dacă o viață întreagă îl cauți pe Dumnezeu și nu reușești să-l găsești, te mulțumești și cu solii lui, cu îngerii. Copiii sunt îngerii noștri, trimiși de sus să ne mai aline ceva din nefericirea existențială”, mărturisea maestrul Alexandru Repan, conform adevarul.ro.

Acum, „Cantemir” a ajuns la vârsta de 84 de ani. Și, așa cum îi place să considere, la 85 de ani de teatru, dată fiind predestinarea pentru această meserie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te