Recunoașteți personajul? Marele actor împlinește 88 de ani. Care a fost marea dramă din viața sa?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 26.01.2024 - 12:26
Cu Liliana Tomescu, în filmul „De-aș fi... Harap Alb”, care l-a făcut celebru - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
piersic 1
piersic margelatu
cu tatiana iekel
cu anna szeles
cu amanta

Personajul masculin din fotografie este un mare actor care împlinește 88 de ani. A iubit și a fost iubit, a făcut ravagii cu farmecul său, atât pe scenă, în filme, dar și în viața personală. Totuși, existența i-a fost marcată de o dramă pe care n-a putut s-o uite niciodată.

SHARE

Personajul de astăzi este un mare actor care împlinește 88 de ani, la 27 ianuarie. Este cunoscut de toți românii, fiind o adevărată instituție.

A cucerit scena, ecranul, publicul și viața, în general, cu șarmul irezistibil, dar și mrile calități de artist, cu o memorie și o energie ieșite din comun. 

Și-a trăit existența din plin, astfel încât acum, la senectute, și-ar dori să mai trăiască măcar un pic. Dar copilăria i-a fost marcată de o mare dramă.

Recunoașteți personajul? Marele actor împlinește 88 de ani. Care a fost marea dramă din viața sa?

Florin Piersic, ajuns la 88 de ani, pe care-i împlinește în 27 ianuarie, nu este un simplu actor, ci o veritabilă instituție.

Hărăzit cu un șarm cu care a făcut ravagii, și în profesie, dar și în viața personală, cu o memorie uluitorre și o capcitate de a improviza fără egal, poate chiar și acum să „țină de vorbă” spectatorii până obosesc aceștia.

S-a născut la 27 ianuarie 1936, în Cluj, dar din părinţi originari din Bucovina. Aşa se face că primii ani din viaţă i-a petrecut prin satele bucovinene, apoi la Cernăuţi, după care s-a întors iar la Cluj, unde a urmat Liceul de băieţi nr. 3 din oraș (fostul Seminar Pedagogic).

Prima perioadă a vieții i-a fost marcată de o tragedie pe care o consideră cea mai mare dramă din viața sa și a familiei, sora sa mai mare, Lucica, s-a înecat în Prut.

„Am trăit cea mai mare tragedie a familiei noastre. Poate de aceea, totdeauna, când joc o piesă mă gândesc foarte mult nu numai la părinții mei, ci și la Lucica, sora mea care, la 10, 11 ani, s-a înecat în Prut sărind să salveze colega de bancă, Doina Puha. 

Citește și: Secretul lui Florin Piersic pe care l-a ascuns o viață întreagă. Ce a făcut în urmă cu 40 de ani?

E prima amintire pe care o am eu legată cu adevărat, aveam șapte ani, șase ani și jumătate, e prima amintire pe care o țin minte, respectiv înmormântarea surorii mele, înmormântare la care cred că au participat, la vremea aceea, toți oamenii din Cernăuți.”, mărturisea actorul, conform click.ro.

Piersic, în brațele mamei sale, Vera, alături de regretata sa soră, Lucica - Foto: Facebook/Florin Piersic

Prezent și pe platformele de socializare, Piersic a dezvăluit într-o postare, pe contul oficial de Facebook, că mama sa, Vera, i-a fost, într-un fel, prima regizoare și l-a trimis să dea examen la Actorie, în București.

„Ea, mama, a fost prima mea regizoare. Da! Într-o zi, mi-a spus: „Florinel” (eu pentru ea şi la 50 de ani tot Florinel rămăsesem), „dacă profesorul Scurtu vrea o poezie românească frumoasă, ca s-o spui la serbarea de sfârșit de an, uite, ți-am găsit eu una, «Nebuna» de George Coșbuc. Învaț-o!” 

Și tot mama, cu acel bun-simț pe care ar fi prea minunat să-l aibă toți oamenii, îmi alege, mă ascultă, mă suie în tren, îmi dă actele, îmi dă bani de cămin, îmi pune hrană rece și mă trimite la examenul de actorie, la București”, a scris actorul.

A terminat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1957, fiind coleg de generaţie cu artişti precum Leopoldina Bălănuţă, Ioana Bulcă, Ica Matache, Lucia Mara, Dumitru Furdui, Cosma Braşoveanu şi alţii, conform istoriafilmuluiromanesc.ro

Spectacolul său de absolvire a fost "Peer Gynt" de Henrik Ibsen, iar doi ani mai târziu a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, obţinând rolul principal în „Discipolul diavolului” de George Bernard Shaw. 

În „pielea” personajului Mărgelatu - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Au urmat zeci și zeci de roluri aici, multe dintre ele, memorabile în spectacole magistrale, precum „Oameni şi şoareci”, „Orfeu în Infern”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Gaiţele” sau „Străini în noapte”, consemnează tnb.ro., unde puteți găsi întreaga activitate profesională a marelui actor.

Debutul în film şi l-a făcut în anul absolvirii, în „Ciulinii Bărăganului”, dar rolul care i-a adus celebritatea a fost cel al lui Harap Alb în „De-aş fi… Harap Alb”. 

Au urmat multe alte roluri în peste 60 de filme și seriale, iar o parte importantă dintre ele i-au rămas „lipite” de nume pentru totdeauna în memoria publicului: Mărgelatu, haiducul Anghel Şaptecai şi haiducul Grigore Pintea. 

Citește și: Piersic, la 87 de ani. A jucat în 55 de filme, se „îndrăgostea de toate partenerele”. Marile pasiuni

Dar, Florin Piersic, dincolo de profesionalismul din carieră, a fost un neastâmpărat în viața personală. A iubit și a fost iubit cu pasiune - fie de-o vară, fie de-o viață, de nenumărate femei cunoscute și superbe, majoritatea fiind tot actrițe.

Prima sa mare iubire a fost Tatiana Iekel, cu care s-a şi căsătorit în 1958, la 22 de ani. S-au cunoscut în facultate, s-au iubit nebuneşte, au făcut un fiu care le-a dus pasiunea pentru artă mai departe – Florin Piersic jr – dar, după mai bine de 10 ani de căsnicie şi-au spus adio.

Cu prima soție, actrița Tatiana Iekel - Foto: Facebook/Florin Pieric Jr

„Nu a fost iubirea vieții mele. N-aș putea să spun asta. Iubirea vieții mele a început când aveam 13 ani și eram elevă la Iași. El a fost cea mai mare iubire a vieții mele și ne-am despărțit din cauza lui Florin.

Este un om care ar fi trebuit să fie liber toată viaţa… Era un crai veşnic curtat… Se îndrăgostea de toate partenerele cu care juca, iar la un moment dat s-a îndrăgostit atât de tare de una dintre partenerele lui şi i-am spus că e mai bine să ne despărţim...”, a explicat, ani mai târziu, Tatiana Iekel despărțirea de Piersic, într-un  interviu acordat la un post tv.

După divorț, Florin Piersic a continuat să-şi vadă de viaţă la fel, mereu îndrăgostit, ba de câte o colegă de scenă, ba de câte o studentă la actorie.

A cunoscut-o apoi pe actriţa Anna Szeles care, în ciuda avertismentelor de a sta departe de el, pentru că se va îndrăgosti, a acceptat invitaţia de a ieşi împreună.

Marele actor a curtat-o serios, dar până la urmă a cucerit-o şi a convins-o să se căsătorească. Cererea în căsătorie a fost una inedită, cu scrisori trimise din oră în oră prin controlorul din trenul ce o ducea de la Bucureşti la Cluj Napoca.

S-au căsătorit în 1975, iar un an mai târziu se năştea cel de-al doilea fiu al lui Florin Piersic, Daniel. 10 ani a durat căsnicia, dar cei doi nu au locuit niciodată împreună. Ea nu a renunţat la Cluj Napoca, el nu a renunţat la Bucureşti, conform life.ro.

Cu Anna Szeles, a doua soție - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

După divorţ actriţa s-a mutat la Budapesta, iar fiul lor a făcut facultatea în Austria, acolo unde s-a şi stabilit.

„Eram respectată şi iubită. Nu puteam să las viaţa mea şi să fug la Bucureşti pentru că nu aveam încredere în Florin. Era un fustangiu şi nu voiam să depind de el cu nimic.

Am preferat să rămân pe picioarele mele. Când am decis să divorţez am făcut-o pentru că n-am vrut să-i mai înghit aventurile”, declara Anna Szeles, potrivit sursei citate.

Rămas „liber” din nou, Florin Piersic şi-a continuat aventurile cu femei care mai de care mai frumoase şi nu a făcut niciodată un secret din ele.

De altfel, o relație de lungă durată a avut-o chiar pe aproape întreaga durată a căsniciei cu Szeles. A fost vorba de actrița Gabriela Werner,care i-a fost amantă lui Piersic timp de nouă ani.

Ea trăiește în prezent în Israel, țară în care s-a stabilit, urmându-și soțul. În ciuda diferenței de 17 ani dintre ei, Gabriela Werner i-a devenit amantă lui Piersic în 1974 , relația durând până în 1983, când actrița și-a cunoscut actualul soț.

Citește și: Încercările Angelei Similea: Al treilea soț era alcoolic și o umilea. Iubire secretă: Florin Piersic

„Relația mea de dragoste cu Florin Piersic a durat din 1974, când eram studentă la IATC, și până în anul 1983, când l-am cunoscut pe tatăl copiilor mei, omul de afaceri Marcel Werner. 

Am fost 9 ani împreuna și da, pot spune că am fost foarte îndrăgostiți unul de altul, fără să fim într-o relație secretă, din contră pot spune, eram împreună foarte pe față, dar încercând să nu lovim sentimentele altora.

Dar viața bate filmul și am pornit pe un alt făgaș, fără a mă căsători cu el, din păcate...”, a declarat fosta iubită a lui Florin Piersic, scrie 3dot.ro.

Cu Gabriela Werner, cea care i-a fost amantă în timpul căsniciei cu Anna Szeles - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

Marea cântăreață Angela Similea a fost şi ea printre cele care i-au furat minţile pentru o perioadă de timp, zvonurile depre relația lor făcând furori în societatea româneacă a anilor 80.

De altfel, cei doi au apărut împreună și într-un film din 1984, „Rămășagul”, o adaptare cinematografică liberă a basmului „Punguța cu doi bani”, de Ion Creangă.

În pelicula regizată de Ion Popecu-Gopo, Angela Similea a fost Zâna”, în timp ce Piersic l-a interpretat pe „Zmeul Zmeilor”, dar care, în film, era chiar soțul Zânei.

„Florin era cu adevărat superb. Avea o frumuseţe de Făt-Frumos, departe de a fi efeminat. Ceea ce am înţeles eu repede lângă el este că, dacă eşti fluture, te-ai ars. Nu voiam să mă ard…

M-am străduit să rămân şi eu o lampă. Dar am creat un cuplu”, mărturisea Angela Similea, în cartea sa biografică scrisă de Smaranda Jelescu, „Angela Similea, cântec şi rugă”.

Dar cea care i-a pus din nou verigheta pe deget şi care nu l-a mai lăsat să o scoată nici până acum a fost Anna Torok, o femeie fără legătură cu actoria,  pe care a cunoscut-o în 1986, în avion.

Pentru Anna, Florin Piersic a făcut din nou naveta, vreme de 7 ani, între Cluj Napoca şi Bucureşti, apoi a convins-o să-i fie soţie.

De atunci sunt împreună, iar în vreme ce actorul adoră să fie în lumina reflectoarelor, ea preferă să stea mereu în umbră, să se bucure de linişte, mai scrie life.ro.

Deși anii au trecut, Florin Piersic a păstrat o bună parte din energia și pofta de viață și de a fi în fața spectatorilor.

Citește și: Florin Piersic nu trebuia să îl joace pe Mărgelatul. A cui a fost ideea să „scuipe” semințe în film

De altfel, anul trecut, tot la aniversarea sa, el mărturisea că îi e frică de moarte și vrea să mai trăiască.

„Mai vreau să trăiesc puțin. Mie îmi e frică de moarte. Nu pot să-ți explic de ce. Mi-e cam frică, recunosc. Trebuie să vină, știu, dar nu știu unde mă va prinde. Nu mă interesează, știu că toată lumea moare, o să mor și eu. Mie îmi e frică de moarte.”, spunea marele artist.

Și anul acesta, Piersic și-a marcat apropierea aniversării sale printr-un mesaj postat pe contul de Facebook. El a scris că „iubirea, prietenia, speranța și bucuria” sunt cele mai de preț pe lumea asta.

„Nu-i timp de nostalgii. Nu încă. Imediat e 27 ianuarie. În trei zile, se învârte ‘contorul’ și vârsta mea devine infinit-infinit, simbolul prieteniei și iubirii, adică 88. Ce tare mi se potrivește!

Iubirea, Prietenia, Speranța, Bucuria, sunt cuvintele pe care le prețuiesc cel mai mult pe lume și nu sunt doar niște…vorbe!”, a scris Piersic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te