Sărbătoare religioasă pe 5 februarie. Cine este Sfânta care a refuzat să fie tratată de Sf. Petru

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.02.2024 - 09:19
Sfânta Agata este sărbătorită pe 5 februarie Foto: crestinortodox.ro
sf Agata

Pe 5 februarie se sărbătorește Sfânta Muceniță Agata, o fecioară frumoasă și bogată care nu a dorit să se căsătorească cu un dregător important. A fost arestată.

SHARE

Potrivit izvoarelor istorice, Sfânta Muceniță Agata s-a născut în cetatea Panormos, din insula Sicilia. Era foarte frumoasă și foarte bogată.

Citește și: Sărbătoare religioasă pe 6 februarie. 5 Sfinți ocrotesc oamenii. Ce nu ai voi să faci în această zi

A fost cerută în căsătorie de dregătorul Cvintian, însă, a refuzat pentru că a ales să trăiască pentru Hristos. 

Povestea Agatei, fecioara bogată și frumoasă care a refuzat căsătoria. Cum s-a vindecat de răni

Este încredințată unei femei necredincioase, Afrodisia, cu scopul că aceasta să o facă să lepede credință în Hristos. Având în vedere că nu a dat curs cererii în căsătorie și că nu a renunțat la credința în Hristos, vă fi supusă la mai multe chinuri. Din acestea amintim că i-a fost tăiat pieptul, cu un clește de fier.

Despre vindecarea sa în chip minunat, aflam din Sinaxarul zilei din 5 februarie: "La miezul nopții i s-a arătat Sfântul Apostol Petru, cu chipul bătrân și cinstit, purtând în mâinile sale multe doctorii.

Citește și: Sărbătoare mare pe 3 februarie. Cine este Sfântul care a fost ”pedepsit” să trăiască 360 de ani

Iată, eu stăteam și priveam la tine în ceasul acela, când ai răbdat chinurile și am cunoscut că este cu putință să se tămăduiască pieptul tău; pentru aceea am și venit aici".

Sfânta muceniță Agata a răspuns: "Eu niciodată n-am obișnuit trupul meu cu nici un fel de doctorie, și acum mi se pare că nu se cade a strica obiceiul cel bun, păzit din tinerețe".

Bătrânul i-a zis: "Și eu sunt creștin și nădăjduiesc să te tămăduiesc; am venit la tine, deci nu te rușina de mine".

Sfânta i-a răspuns, zicând: Tu ești bărbat, iar eu fecioară, deci cum voi putea că fară de rușine să-mi descopăr pieptul înaintea ta?

Voiesc mai bine să rabd înainte durerea rănilor mele, decât să mă golesc înaintea ochilor bărbătești. Multumescu-ți, cinstite părinte, căci pentru mine ai venit aici, vrând să tămăduiești rănile mele, însă să știi că doctoriile cele făcute de oameni nu se vor apropia de trupul meu niciodată".

Citește și: Sărbătoare religioasă 2 februarie. Ce este interzis să faci în această zi. Aduce ghinion

Iar bătrânul i-a zis: "De ce nu voiești să te tămăduiesc?" Sfânta a răspuns: "Am pe Domnul meu Iisus Hristos, Care le tămăduiește pe toate și care, cu voia și cu cuvântul Său, ridică pe cei căzuți. Acela, de va voi, poate să mă mântuiască și pe mine, roaba Să cea nevrednică".

Apostolul a zâmbit puțin și i-a zis: "Acela m-a trimis la tine, fecioară, pentru că eu sunt Apostolul Său; deci, fii acum tămăduită". Zicandu-i acestea, s-a făcut nevăzut. Sfânta Agata privind apoi la trupul sau, a văzut că toate rănile erau tămăduite.

Sfânta Muceniță Agata a trecut la cele veșnice în temniță. Datorită vindecării sale, este considerata a fi ocrotitoarea femeilor bolnave de cancer la sân, scrie crestinortodox.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te