Orașul unde moartea e interzisă se află în nordul Norvegiei, pe insula Spitsbergen, fiind, totodată, cel mai nordic oraș din lume. Aici, deși pare o ciudățenie, este interzis în mod oficial să mori.
Orașul unde moartea e interzisă. Care este motivul? Ce se întâmplă cu cei care sunt grav bolnavi?
Asta nu înseamnă că autoritățile se pot opune cursului firesc al existenței oricărui om, dar există măsuri speciale în privința celor decedați sau aflați aproape de moarte.
Longyearbyen, capitala arhipelagului norvegian Svalbard, este poarta de acces către Cercul Polar Arctic și unul dintre cele mai fascinante orașe din lume.
Cândva o mică așezare minieră, Longyearbyen a evoluat de-a lungul anilor, devenind o comunitate unită și autosuficientă, care este în strânsă legătură cu bogăția trecutului său și cu natura virgină a mediului.
Citește și: Cel mai întins oraș din lume este de 50 de ori cât București. E mai mare ca orice județ din România
La ora actuală, Longyearbyen are aproximativ 2.400 de rezidenți care provin din 53 de țări, conform site-ului en.visitsvalbard.com.
Aici există legi care, practic, interzic orice deces și înmormântare. Deși există un mic cimitir în Longyearbyen, în el nu au mai avut loc înmormântări de peste 80 de ani.
Longyearbyen este cel mai nordic oraș din lume, iar condițiile meteo fac imposibilă orice înmormântare - Foto: Profimedia Images
Acest lucru se datorează faptului că permafrostul - stratul de pământ înghețat - nu permite descompunerea cadavrelor.
Orașul unde moartea e interzisă are 2.400 de locuitori
De fapt, în urma examinării cadavrului unui fost rezident, oamenii de știință au descoperit urme de gripă, care a curmat viața multor localnici în 1917, în timpul marii epidemii de gripă spaniolă ce a secerat zeci de milioane de vieți, potrivit auroraexpeditions.com.au.
Dacă un locuitor al orașului se îmbolnăvește grav sau este în pragul morții, acesta este transferat imediat pe continent, la un spital din Norvegia, unde își va trăi ultimele clipe.
De asemenea, dacă o persoană moare în Longyearbyen, trupul său trebuie transportat de urgență în altă parte pentru a fi înmormântat.
Citește și: Cel mai mare oraș din lume are o populație dublă față de România. Unde trăiesc cei mai mulți oameni?
Longyearbyen nu este doar un loc unde moartea este „interzisă”, ci și un oraș cu alte reguli ciudate.
- Nu există aziluri de bătrâni, deoarece vârstnicii sunt încurajați să plece la bătrânețe;
- Pisicile sunt interzise, pentru a proteja fauna locală, în special păsările rareȘ
- Fiecare locuitor trebuie să fie echipat pentru autoapărare, deoarece orașul este înconjurat de urși polari, iar întâlnirile cu aceștia sunt frecvente și periculoase.
În oraș e interzisă orice înmormântare
Longyearbyen este unul dintre cele mai nordice așezări permanente din lume, cu temperaturi care pot coborî sub -40°C iarna. În timpul iernii, orașul trăiește luni întregi în întuneric complet, în schimb, vara, soarele nu apune timp de 4 luni.
Deși mica metropolă poate părea un pic „dură” și cu un aspect exterior industrial auster datorat trecutului său minier, Longyearbyen este renumită pentru ospitalitatea și nivelul ridicat de confort.
Citește și: Ce este „Buncărul Apocalipsei”, locul care va salva omenirea? Cum e implicată România în proiect?
Cu toate acestea, Longyearbyen este un loc în care oamenii vin să lucreze și nu un loc în care își pot petrece întreaga viață.
Durata medie de locuire în Svalbard este de șapte ani, conform statisticilor norvegiene și puțini oameni se pot mândri că s-a născut și au trăit toată viața în această zonă unde, conform localnicilor, „Polul Nord e după colț”.