Cel mai întins oraș din lume este de 50 de ori cât București. E mai mare ca orice județ din România

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 13.12.2024 - 13:15
Cel mai întins oraș din lume este de 50 de ori cât București - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
Cel mai întins oraș din lume este de 50 de ori cât București - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
Cel mai întins oraș din lume este de 50 de ori cât București
Cel mai întins oraș din lume este de 50 de ori cât București
Cel mai întins oraș din lume este de 50 de ori cât București
Cel mai întins oraș din lume este de 50 de ori cât București

Cel mai întins oraș din lume este de 50 de ori cât București. Dacă vă închipuiați că drumurile prin Capitală sunt lungi, mai ales în condițiile unui trafic rutier infernal, imaginați-vă străbătând o metropolă cu o suprafață mai mare inclusiv decât orice județ din România.

SHARE

Cel mai întins oraș din lume este de 50 de ori cât București. Definirea celor mai mari orașe din lume poate fi complicată, deoarece țările au definiții diverse pentru ceea ce este un oraș.

Ceea ce Statele Unite consideră un „oraș” poate fi foarte diferit față de de ceea ce China consideră ar fi. Dar dacă ne referim vorbim de mari aglomerări urbane, metropole uriașe adesea suprapopulate, lucrurile sunt clare.

Cel mai întins oraș din lume este de 50 de ori cât București. E mai mare ca orice județ din România

Dacă avem o vedere strict o așezare considerată oraș, cu o suprafață uriașă, dar unde poți merge cu zilele până dai de vreun locuitor, atunci clasamentul celor mai întinse astfel de localități arată într-un anume fel.

După criteriul strict al suprafeței, cel mai mare oraș din lume este Sermersooq din Groenlanda. Denumită oficial Kommuneqarfik Sermersooq, localitatea a fost formată la 1 ianuarie 2009 din cinci municipalități mai mici.

Se întinde pe 531.900 de kilometri pătrați și are o populație de doar 23.123 de persoane. Din acest motiv, densitatea populației din Sermersooq este de 0,043 persoane pe kilometru pătrat, conform worldpopulationreview.com.

Al doilea cel mai mare oraș din lume se află, de asemenea, în Groenlanda. Avannaata a fost înființat la 1 ianuarie 2018.

Citește și: Cel mai mare oraș din lume are o populație dublă față de România. Unde trăiesc cei mai mulți oameni?

Acesta cuprinde o suprafață de 522.700 de kilometri pătrațiși are 10.726 de locuitori. Densitatea populației sale este chiar mai mică decât cea a Sermersooq, fiind de 0,02 persoane pe kilometru pătrat.

Sermersooq, din Groenlanda, are o suprafață dublă față de România, dar o populație de doar 23.123 de locuitori - Foto: Facebook/Kommuneqarfik Sermersooq

Pe de altă parte, China are cel mai mare număr de megaorașe din lume. Al treilea, al patrulea, al cincilea și al șaselea cel mai mare oraș din lume, după suprafață, sunt toate situate în China: Nagqu, Hulunbuir, Jiuquan și Shigatse.

Nagqu este un oraș la nivel de prefectură care se întinde pe o suprafață de 450.537 de kilometri pătrați și conține 89 de comune, 25 de orașe și 1 283 de sate.

În întreaga lume, cele mai mari orașe din fiecare țară sunt și cele mai slab populate. În Australia, cel mai mare oraș după suprafață este Kalgoorlie-Boulder.

Localitatea are un consiliu municipal și un primar, dar are o populație de numai aproximativ 30.000 de locuitori pe un teritoriu care este mai mare decât Portugalia, cu 100.000 de kilometri pătrați.

De asemenea, cel mai mare oraș din Brazilia și al treilea ca mărime din lume, Altamira, are 159.534 de kilometri pătrați și o populație de 109.938 de locuitori.

Citește și: Care este cel mai mic oraș din lume? „Concurentul” din România are de 45 de ori mai mulți locuitori

Acesta este și cazul celei mai mari așezări, după suprafață, din SUA. Yakutat, cu o suprafață de 24.509 kilometri pătrați, dar o populație de numai 660 de locuitori. 

În schimb, dacă privim orașele așa cum suntem obișnuiți în epoca noastră, ca pe niște aglomerări urbane, adesea suprapopulate, topul celor mai mari orașe din lume, după suprafață, se schimbă radical.

Clasamentul este domninat copios de Statele Unite, ce deține 8 din primele 10 cele mai întinse metropole de pe planetă.

New York-ul se întinde pe o suprafață care poate cuprinde 50 de orașe București - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)

Singurele două din primele 10 care nu se află în SUA, sunt Tokyo-Yokohama, Japonia, și Moscova, capitala Rusiei.

Tokyo-Yokohama este al treilea oraș ca mărime din lume cu 8.230 km pătrați, iar Moscova este al șaptelea ca mărime, cu 4 662 km pătrați.

De altfel, Tokyo-Yokohama este cea mai populată zonă urbană din lume, cu aproape 38 de milioane de locuitori, având o densitate foarte mare a populației, de 4 614 de locuitori pe km pătrat.

Topul celor mai mari metropole din lume, după suprafață, este condus de New York, orașul supranumit „Big Apple” intinzându-se pe nu mai puțin de 12.093 km pătrați.

Potrivit Institutului Național de Statistică, București are o suprafață de 240 km pătrați. Asta înseamnă că New-York-ul este de nu mai puțin de 50 de ori mai mare, mai întins decât Capitala.

Citește și: Cele mai mici orașe din România. Primul din top are 3,2 km pătrați. Numele său înseamnă ”aur”

Mai mult, cel mai mare județ al României, ca suprafață, este Timiș, cu 8.697 km pătrați, astfel că uriașa metropolă americană cuprinde o suprafață mult mai mare decât oricare județ din țara noastră, în care cel mai mic, Ilfov, are doar 1.593 km pătrați, deasupra sa fiind Giurgiu, cu 3.526 km pătrați.

New York este urmat în top de Boston, cu 9.538 km², în timp ce locurile 4 și 5 sunt ocupate, după Tokyo-Yokohama, de Atlanta - 7,400 km² și Chicago - 7,006 km², conform aceleiași worldpopulationreview.com.

Los Angeles se află abia pe locul 6, înaintea Moscovei, cu 6.351 km², pentru ca pe ultimele poziții din Top 10 să fie plasate Washington - pe 8, cu 5.500 km², Philadelphia, pe 9, cu 5,430 km² și Dallas-Fort Worth, locul 10, cu 5.279 km².

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te