FOTOREPORTAJ O altfel de vacanță. Locurile ascunse ale destinațiilor pe care credem că le cunoaștem

DE Mugur Vărzariu | Actualizat: 25.06.2022 - 17:01
Pontonul celebrului Le Club 55 din Saint Tropez
Pe plajă la Saint Tropez, Riviera franceză
Istanbul, Turcia
Tour Eiffel, Paris
Cerere în căsătorie la Disneyland Paris
Cochetul restaurant L’Avenue din Paris
La plajă în Saint Tropez
La plajă în Saint Tropez
Patrice de Colmont, patronul Le Club 55 din Saint Tropez
Moscheea Sofia, Istanbul
Relaxare în Istanbul

Chiar dacă sunt destinații pe care credem că le cunoaștem, ele au mereu locuri și povești care merită descoperite. Și sunt într-o continuă transformare.

SHARE

În vara anului 2021, pentru că eram încă sub impactul direct al pandemiei, nu am vrut să îmi asum prea multe riscuri, așa că am hotrat să revizitez două destinații de care m-am bucurat de mai multe ori în trecut: Franța și Turcia.

La Paris, cel mai mult îmi place să mă plimb pe jos. Dis de dimineață, cobor pe George V, fac dreapta spre Trocadero, traversez Sena și de obicei mă urc până în vârful turnului Eiffel. Mă încarc vizual cu priveliștea, după care continui pe Quai d’Orsay.

Tour Eiffel, Paris

Las Petit Palais și Place de la Concorde pe stânga, după care trec Pont Neuf spre Muzeul Louvre. Mă întorc apoi pe Rue de Rivoli, pe Champs-Elysees, fac stânga pe Avenue Montaigne și iau prânzul la micuțul și cochetul restaurant L’Avenue. 

În funcție de timpul pe care îl am la dispoziție, încerc mereu să revizitez Île de la Cite și Montmartre. Iubesc Parisul. 

Riviera franceză 

După câteva zile petrecute la Paris, am zburat spre Nisa. De aici, cu mașina am ajuns la Saint Tropez. Nu mai fusesem de câțiva ani buni pe Riviera franceză și trebuie să recunosc că am fost neplăcut surprins de schimbările găsite pe plajele cu care eram obișnuit. 

Dacă Val Rouge dispăruse în urmă cu mai mulți ani, Les Palmiers, unul dintre locurile preferate pentru atmosferă și, mai ales, mâncare s-a schimbat complet.

Modificările impuse de autorități au dus la micșorarea locațiilor, atât ca spațiu destinat restaurantului, cât și ca loc pentru stat la plajă.

Pe plajă la Saint Tropez, Riviera franceză

La începutul anilor 2010, Les Palmiers era renumit pentru design și pentru prezentările de modă ce aveau loc în timpul mesei de prânz.

În această vară, nu am mai regăsit nimic din vechea atmosferă. Dezamăgitoare au fost și experiențele de la Cuccina, devenit acum o simplă Trattoria, și cea de la așa-zisul Cipriani. 

Singurul loc rămas neschimbat din 1955 este Le Club 55. Patrice de Colmont, patronul clubului, avea câteva luni când tatăl lui a descoperit locul în 1947, în timp ce lucra la un documentar în Mediterana. Anul următor, fascinată de sălbăticia locului, întreaga familie s-a mutat acolo și, de atunci, încet-încet, puținii locuitori ai zonei au început să ia masa la familia Colmont.

Spre norocul lor, în 1955, Brigitte Bardot și echipa de filmare cu care lucra la „Și Dumnezeu a Creat Femeia“ au avut nevoie de un loc în care să mănânce.

Cerere în căsătorie la Disneyland Paris

Mama lui Patrice și-a asumat responsabilitatea hrănirii acestora și așa s-a născut faimosul 55.

Am stat de vorbă cu Patrice în timp ce aranja mesele pentru masa de prânz. Era încă în convalescență după ce trecuse prin Covid-19. Restaurantul abia se redeschisese după carantina impusă în mod legal. 

Farmecul acestui loc este dat de faptul că este neschimbat. Într-o societate care pune presiune pe tine și care forțează schimbarea, puține locuri pe această planetă reușesc miracolul de a împietri trecerea
timpului. 

Cochetul restaurant L’Avenue din Paris

De la fețele de masă, meniu, tipul de formație live și până la saltelele de pe plajă, totul arată la fel în fiecare an. La 55, mitocanii nu se regăsesc. Atmosfera prietenoasă a găzduit numeroase celebrități ale vremii. Îmi amintesc că prin 2011 l-am văzut aici pe Armani.

Constanța cu care reușește să livreze calitate îmi amintește de locuri precum Suvretta House, ceea ce nu este puțin pentru un simplu restaurant pe plajă.

Istanbul

Următoarea destinație a fost Istanbul. Nu mai țin minte cu exactitate de câte ori am vizitat acest oraș. Este una dintre destinațiile mele favorite, în special pentru weekend.

Dacă nu ai educație, Istanbulul nu are ce să îți ofere în afară de Marele Bazar, câteva străzi cu produse din piele și o pungă cu rahat. Dacă nu vizitezi însă Istanbulul ca urmaș al iobagilor, acest oraș nu va înceta niciodată să te uimească.

Dintre toate hotelurile în care am stat când am fost la Istanbul, niciunul nu se compară cu Ciragan Palace.

De fiecare dată, abia aștept să ajung în cameră. Priveliștea este spectaculoasă. Din pat poți să vezi Bosforul și du-te-vino-ul de bărci și nave de mare tonaj ce alunecă lin spre Mediterana sau Marea Neagră.

Istanbul, Turcia

Din balcon, spre stânga, poți să vezi moscheea din Ortokoy și primul pod construit peste Bosfor, ce leagă Europa de Asia. Dacă privești spre dreapta zărești palatul Topkapî și moscheea Sophia.  

Diferența majoră o fac însă oamenii cu experiență, școliți la standardele impuse de Leading Hotels. Aceștia știu să trateze și să facă fiecare client să se simtă special.

Micile detalii la care recepționierii și personalul de la concierge sunt atenți fac ca fiecare zi să fie de neuitat. Dacă vreți să încercați un restaurant cu o locație excepțională, vă recomand Sunset Grill and Bar. Celor care își doresc o experiență culinară deosebită le recomand întotdeauna Zuma. 

Pontonul celebrului Le Club 55 din Saint Tropez

La plajă în Saint Tropez

Patrice de Colmont, patronul Le Club 55 din Saint Tropez

Moscheea Sofia, Istanbul

Relaxare în Istanbul

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te