De ce un restaurant prăjește burgeri în aceeași grăsime de 100 de ani? Dyer's Burgers este un restaurant popular din Memphis, SUA, care își prăjește chiftelele în aceeași grăsime de peste un secol, susținând că acesta este secretul burgeriilor săi cu gust delicios.
De ce un local prăjește burgeri în aceeași grăsime de 100 de ani? Tom Hanks și Mike Tyson, clienți
Elmer „Doc” Dyer și-a fondat celebrul local de burgeri în Memphis în 1912, mizând pe amestecul său secret de condimente pentru a face chiftelele irezistibile.
A funcționat, oamenii au iubit burgerii lui Dyers, dar aceștia au devenit demențiali abia într-o noapte fatidică, când unul dintre bucătari a uitat să schimbe grăsimea din tigaie.
Kendall Robertson, actualul proprietar al Dyer's Burgers, susține că, a doua zi, cineva a venit, a mâncat un burger și a spus: „Este cel mai bun burger pe care l-am mâncat vreodată în viața mea”.
Acea tigaie cu grăsime nu a mai fost schimbată de atunci, astfel încât toți burgerii sunt încă gătiți în grăsimea originală care a făcut faimos restaurantul în urmă cu mai bine de un secol.
Citește și: Cât de nesănătoasă este mâncarea vândută în cele mai populare restaurante? Experții, îngrijorați
„E aceeași din 1912, nu a fost schimbată niciodată. O strecurăm pentru a elimina orice particulă din ea și apoi o condimentăm”, a declarat, recent, Robertson, pentru Southern Living Magazine.
Burgerii de la Dyer încep ca niște bile rotunde de carne care sunt bătute cu un ciocan de lemn înainte de a fi aruncate în tigăi mari de fontă umplute cu unsoarea legendară a restaurantului din secolul trecut.
Chifteluțele subțiri tind să se micșoreze atunci când sunt prăjite, așa că cei mai mulți oameni cer de obicei porții duble, uneori triple, „pentru că unul singur nu prea te umple”.
Așa arată tigaia cu grăsimea de vită veche de 100 de ani, în care sunt prăjiți toți burgerii din celebrul restaurant american - Foto: southernliving.com
Ai crede că majoritatea oamenilor ar fi deranjați de burgeri gătiți în grăsime veche de un secol, dar Kendall Robertson spune că ei știu despre ingredientul secret și nu numai că sunt de acord cu el, dar unii chiar se îndoapă cu cea mai mare plăcere cu aceștia.
Ei cer ca întregul lor burger - chiflele și restul - să fie scufundat în grăsimea aromată înainte de a fi ambalat.
Renumele burgerilor, dar și atmosfera familială a localului, a făcut ca numeroase celebrități să-i treacă pragul.
Astfel, vedete precum Tom Hanks, Michael Jordan și Mike Tyson s-au delectat cu burgerii preparați în grăsimea veche de o sută de ani.
În cazul în care vă întrebați dacă Dyer's Burgers va rămâne fără unsoarea sa specială, nu vă faceți griji.
Carnea de vită tocată special condimentată creează întotdeauna grăsime în plus atunci când este gătită, ceea ce înseamnă că cantitatea de grăsime a secolului crește cu fiecare nou lot de burgeri.
Localul consumă între 750 și 1.000 de kilograme de carne tocată de vită în fiecare săptămână, iar Robertson susține că are în jur de 10 găleți din această cantitate depozitate, în caz că se întâmplă ceva cu grăsimea din tigaie.
Citește și: În Romania se mănâncă 7 burgeri pe minut. Care sunt cei mai apreciați?
Interesant este că utilizarea aceluiași bulion sau a aceleiași grăsimi timp de ani, chiar decenii, nu este ceva neobișnuit.
Un restaurant thailandez gătește tăiței în același bulion de peste 50 de ani, iar Otafuku, unul dintre cele mai vechi restaurante de tăiței din Japonia, servește același bulion din 1945.