De ce dăm mărțișoare de 1 Martie? Gestul care îi ferește de ghinion pe cei dragi

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 28.02.2024 - 13:36
De 1 Martie este bine să porți mărțișor Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea - rol ilustrativ

Pe 1 Martie este prima zi a primăverii calendaristice și are semnificații profunde în cultura poporului român. Este ziua în care se oferă un mic simbol al primăverii legat cu șnur împletit alb-roșu. Este bine ca acesta să fie oferit înainte de răsăritul soarelui.

SHARE

Persoana care poartă un mărţişor este ferită de rele şi îi merge bine tot anul, este o credință străveche. Acesta se poate purta la mână, la gât ori pe reverul hainei. În unele regiuni ale ţării mărţişoarele sunt oferite inclusiv bărbaţilor.

Mărțișorul se poartă timp de 12 zile apoi se leagă de un copac, spune tradiția populară. În unele zone din România mărțișorul este oferit și bărbaților. 

De ce dăm mărțișoare de 1 Martie? Gestul care îi ferește de ghinion pe cei dragi

În secolele trecute, pe data de 1 Martie, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor - fete și băieți deopotrivă.

Șnurul de mărțișor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb și roșu, sau în alb și negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. 

Șnurul era fie legat la mână, fie purtat în piept. El se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruință ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireșii, vin berzele sau rândunelele", conform creștinortodox.ro.

Citește și: Mărțișorul vine cu vreme caldă și ploi în unele zone. Cum vor fi temperaturile în luna martie

Unele legende populare spun că mărțișorul ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte.

Cu timpul, la acest șnur s-a adăugat o monedă de argint. Moneda era asociată soarelui. Mărțișorul ajunge să fie un simbol al focului și al luminii, deci și al soarelui.

Cu banul de la șnur se cumpărau vin roșu, pâine și caș proaspăt pentru că purtătorii simbolului de primăvara să aibă fața albă precum cașul și rumenă precum vinul roșul.

Se credea despre mărțișor că dacă va fi purtat timp de 9 sau 12 zile, de regulă, le va aduce noroc copiilor, îi va menține sănătoși și curați precum argintul sau aurul.

Când nu mai era purtat, mărțișorul trebuia să fie pus într-un pom fructifer, iar dacă pomul era roditor în acel an, însemna că și copilului îi va merge bine în viață.

Foto: Pixabay.com

Citește și: O învățătoare l-a umilit pe un elev de clasa a III-a, după ce acesta i-a oferit un mărțișor „urât”

În unele zone ale ţării acesta se poartă până când înfloresc pomii, iar în altele până când înfloresc bujorii.  

În anumite localități, mărțișoarele erau purtate și de fetele sau soțiile tinere, care credeau că mărțișoarele le vor păstra pielea albă, nearsă de soarele care urma să dogorească toată vara. 

Acestea spuneau: „Na-ți negrețele / Și dă-mi albețele” ori „Cine poartă mărțișoare / Nu mai e pârlit de soare”.

Tradiţia populară aminteşte, de asemenea, mărțișorul trebuie pus înainte de a te da jos din pat deoarece e bine să fii protejat şi să ai noroc tot anul.

De ce se aleg babele

Începând cu 1 martie şi până în 9 martie se aleg babele, iar cum va fi vremea în ziua aceea, aşa va fi şi anul celui care şi-a ales-o. 

De fapt aceste 9 zile țin de legenda Babei Dochia. Pentru partea Munteniei şi Moldovei, Baba Dochia este un personaj foarte aprig, o femeie rea, care tot timpul o ceartă pe nora ei, obligând-o la tot felul de activităţi imposibil de realizat în condiţii normale. De exemplu, să spele o lână albă până devine neagră şi una neagră până devine albă.

Citește și: Ce simbolizează firele alb și roșu ale Mărțișorului

Există şi alte variante ale mitului Babei Dochia, una dintre ele fiind „Traian şi Dochia“, despre care criticul literar George Călinescu spunea că este „rezultatul unei întregi experienţe de viaţă a poporului român“.

Se spune că Dochia ar fi fost fiica regelui dac Decebal, care s-a îndrăgostit de Traian, cuceritorul Daciei. Urmărită fiind de trupele lui Traian, ea se ascunde pe muntele sacru, Ceahlău, împreună cu oile. Este ajutată de Maica Domnului, care o transformă împreună cu turma sa într-un complex de stânci, mai spune legenda.

În vechile obiceiuri româneşti, de 1 Martie nu se muncea, în caz contrar Baba Dochia aducând vreme friguroasă în următoarele zile ale lui Mărţişor sau necazuri, mai ales asupra femeilor. Ziua de 9 martie, când ar fi murit Dochia, este considerată graniţa dintre anotimpul friguros şi cel călduros, scrie Adevărul.

Citește și: Orfan, Pavel Bartoș vinde mărțișoare să își crească frații. Soția renunță la carieră pentru familie

Mituri ale mărțișorului

Viteazul care a eliberat Soarele

Conform unui mit, Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui.

Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă.

Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer și iarăși a luminat întregul pământ. A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare.

În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea pentru frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă simbolizează ghiocelul, prima floare a primăverii, scrie Wikipedia.

Citește și: Cum să te ferești de mărțișoare din tinichea vândute ca fiind din metale prețioase. Ghid ANPC

Lupta primăverii cu iarna

Un alt mit care circulă în Republica Moldova spune că, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieșit la marginea pădurii și a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel.

Ea a hotărât să-l ajute și a început a da la o parte zăpada și a rupe ramurile spinoase. Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat și a chemat vântul și gerul să distrugă floarea.

Ghiocelul a înghețat imediat. Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărțișorului simbolizează sângele ei roșu pe zăpada albă.

Foto: Freepik.com

Fratele și sora hanului

O altă legendă care circulă în Bulgaria leagă Mărțișorul de primul han. Pe când sora sa și fratele său se aflau în prizonierat, hanul le-a trimis un șoim care avea legat un fir de ață albă pentru a-i înștiința că îi va ajuta să evadeze.

 Cei doi au reușit să fugă, însă în apropiere de malul Dunării, el a fost ucis de urmăritori și ea atunci a dat drumul șoimului care avea legat de picior firul de ață albă înroșit de sângele fratelui său, pentru a-i da de veste hanului despre moartea fratelui.

La aflarea veștii, de durere, hanul a poruncit ostașilor să poarte un fir de lână albă și unul de lână roșie pentru a-i feri de necazuri, eveniment care ar fi avut loc la 1 Martie 681.

Mărțișorul, patrimoniul UNESCO

Împreună cu mărțișorul, se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul. Obiceiul de mărțișor a fost inclus în Lista elementelor patrimoniului cultural imaterial al umanității a UNESCO în anul 2017, ca „evenimente culturale asociate cu sărbătorirea zilei de 1 martie”, propus într-un dosar colectiv de către Bulgaria, Macedonia de Nord, Moldova și România.

Citește și: Cum te îmbraci de 1 martie în Capitală și în țară. Avertizările meteorologilor

Cuvântul Mărțișor este diminutivul lui marț, vechiul nume popular pentru martie și înseamnă literal „micul martie”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te